Uudised
10. august 1998, 00:00

Kaika Suvõülikuul vajab verevahetust

 

ÜLLE HARJU

Eile lõppes võrokeelse jumalateenistusega Kanepi kirikus võrokeste 10. Kaika Suvõülikuul. Traditsiooniline võro päritolu vaimuinimeste laager sai seekord avarama mõõte, kuna võro liikumine on jõudmas kindlale ja jõulisemale teele. "Pole enam vaja tõestada võro keele ja kultuuri vajalikkust," kinnitas seekordse, Kanepi lähedal Põlgastes toimunud suveülikooli korraldaja folklorist Marju Kõivupuu.

"Võro-liikumine on aktsepteeritud: ilmuvad võrokeelsed raamatud ja kassetid, sügisel saavad lapsed aabitsa ja hakkavad oma emakeelt koolis õppima, töötab Võro Instituut ja võro keelt tunnustatakse rahvusvahelisel tasemel."

"Võro kiil om olõman jaa jääs olõma," avaldas oma toetust võro liikumisele juba viiendat aastat laagri avamisel osalenud Võru maavanem Tiit Soosaar, kes koos Võro Instituudi direktori Kaido Kama ja Põlva maavanemaga heiskas Põlgaste kooli aias Eesti lipu, kuna võrokestel esialgu oma lippu pole.

Ohvrikukk pani putuku

Põhirõhk suveülikoolis langes kultuurile ja folkloorile. Üheks veidramaks etteasteks kujunes laupäeva südaööks välja kuulutatud Musta Kikka Uhramine Pulga Jaani Noa All, mis pidi reanimeerima Kristuse-eelseid ohverdamiskombeid. Naljaks oli vaadata, kuidas rahvas eesotsas keeleteadlaste ja näitlejatega hõikles koolihoovis "Jaan!" ja "Pulkkussaoled?", otsides Pulga Jaani, kes vahetult enne etteastet kadus koos šamaanitrummi ja musta kukega nagu tina tuhka. Paarkümmend minutit hiljem selgus, et kuke veri jäi rahval nägemata, sest Pulk oli kuke nurga taga salaja ära ohverdanud, ainsaks pealtvaatajaks Kaido Kama koos poja Piksega.

Teatrit ja seksi

Suveülikooli naelaks kujunes siiski Madis Kõivu uhiuus näitemäng "Elli", mille lavastas Ain Mäeots, mängisid Merle Jääger, Riho Kütsar, Margus Jaanovits ja Ao Peep. Näitemäng meelitas kohale mitusada inimest, sealhulgas palju neid, kes olid vaid etenduse pärast suveülikooli sõitnud. "Siin sündis midagi, mida võib nimetada suureks teatriks," kommenteeris Marju Kõivupuu.

Teatritüki kõrval teine tõmbenumber oli võro kirjanike loomeõhtu vahetult enne näitemängu. Paari tunni jooksul presenteeris Kauksi Ülle oma uut seksromaani ja Pulga Jaan oma juttude kassetti ning loomeõhtu kulmineerus võro luuletaja Olavi Ruitlase jõuliste värsside ja rahva lemmiku Urvaste postiülema Contra laulu- ja striptiisietteastega.

Marju Kõivupuu räägib noorte etteaste populaarsust kommenteerides, et võro liikumise ürituste organiseerijate hulgas oleks väga vaja verevahetust. "Ma tahaks juba jääda selliseks passiivseks memmeks, keda noored võib olla paluvad vahel ettekannet tegema," selgitas ta. "Oleme juba 10 aastat mütanud ja konserveerunud, tegijad on ühed ja samad ja umbes 40-aastased. Me ei mõista noorte tasemel mõtelda ja kanname oma põlvkonna ideid."

Ülipopulaarne Urvastre postiljon ja luuletaja Contra tõi Kaika suvõülikuuli värsket mõtteviisi.

ÜLLE HARJU foto