Inimesed
29. november 2007, 00:00

Kodumaiste krimisarjade menu saladus (5)

ETV hankeprogrammi ostja Toomas Luhatsi meelest on kodumaised krimisarjad Eesti vaatajale välismaa analoogidest lähedasemad, sest kõnelevad meie ühiskonnast meie enda keeles: «Isegi kui nad on fiktsioon, on stsenaristid eestlased ja sellest johtuvalt tunnetavad nad eestlase meelelaadi, soove ja ootusi paremini.»

Ka ETV meelelahutusprogrammi tellija Eero Spriit kinnitab, et võimalusel eelistatakse alati omamaist. «Piiri seab omatoodangu kõrge hind,» tunnistab Spriit. Tema sõnul suudab aga kogenud tootjafirma BEC «Ohtlikku lendu» teha suhteliselt väikese võttepäevade arvu ja väikese eelarvega. Sellele vaatamata on tulemus Spriidi arvates lausa filmilik ja televaataja on osanud pingutust hinnata.

Kanal 2 programmidirektori Olle Mirme meelest on krimisarjad tänuväärne žanr, kuhu mahub ühekorraga palju (põnevust, tegelaste suhtedraamasid, ühiskonnaprobleeme ja muudki), haarates nõnda palju suuremat vaatajaskonda kui tavalised draamasarjad.

Mirme hinnangul jookseb «Kelgukoertes» korraga palju eri liine, millest ühed lähevad rohkem korda naistele, teised meestele; ühed noorematele, teised vanematele.

Vaatajauuringutest ilmnebki, et «Kelgukoerte» jälgijad jagunevad sooliselt ja vanuseliselt väga ühtlaselt, samas kui «Ohtliku lennu» vaatajate seas on selges ülekaalus vanemad inimesed.

Miks on Eesti tootjafirmad krimisarjad käsile võtnud alles viimastel aastatel, on Mirme sõnul tingitud nii meie teleproduktsiooni üldisest arengust kui ka suurematest majandusvõimalustest – temagi kinnitab, et omatoodang läheb telekanalile väga kulukaks. Välismaist sisse osta on kümneid kordi odavam.

Seni on «Kelgukoerad» vaatajanumbrite poolest «Ohtlikust lennust» üle olnud. Mirme usub, et esiteks on see nii puhtalt seetõttu, et vaadatuima telekanali eetris on mis tahes sarjal lihtsam hitiks saada. Teine põhjus on ilmselt eetriaeg: kui Kanal 2 võetud risk lasta «Kelgukoerad» eetrisse seni nii-öelda surnud tsooniks peetud reede õhtul (kui inimestel on parematki teha kui telerit vaadata) õigustas end kuhjaga, siis ETV otsus panna «Ohtlik lend» võistlema pühapäevase tantsusaatega ei olnud ilmselt parim valik.