UUS LIIDER: Seoses Vahur Kersna haigestumisega on Mihkel Kärmas «Pealtnägija» uue tiimi juht. Ta kõrval on Siiri Ottender, Roald Johannson ja Rasmus Kagge. Huvitav, kui Kersna uuest aastast naaseb, kuidas muutub siis saatetiim, kuidas reageerivad ETV juhid ja vaatajad. Foto: Marianne Loorents
Tele
10. november 2007, 00:00

"Pealtnägija" üksildane täht Mihkel Kärmas (38)

Pärast Vahur Kersna haigestumist "Pealtnägija" ainsaks täheks tõusnud Mihkel Kärmas usub, et Kersna on uuest aastast tagasi ekraanil. Kärmase arvates ei võta ETVd karmilt kritiseerinud Kersnat tagasi tööle ainult idioodid.

Kas sinu ja ETV arvates peab "Pealtnägija" lükkama Kanal 2 "Tantsud tähtedega" Eesti menukaima saate troonilt?

Ei pea. Miks peaks?

Kas ETVle ja sulle on vaadatavus oluline?

ETV seisukohta peab neilt küsima. Rumal oleks öelda, et see on ebaoluline. Paljuski on see enesetundeküsimus. Hea on teha saadet, kui inimesed seda vaatavad. Ja kui ei vaadata, siis tühjadele saalidele ei taha ju keegi esineda.

"Tantsud tähtedega" vastu me ei saa. Võin juba ennustada, et jääme ca 100 000 vaatajaga alla. Tõenäoliselt.

Iga ETV uus juht räägib, et reiting pole oluline, aga kui riigikogust raha küsitakse, muutub reiting tähtsaks. On teil ETV juhtidega juttu olnud, kui kõrge peab olema "Pealtnägija" vaadatavus?

Numbritest pole räägitud. Loomulikult kõik ootavad, et meid vaadatakse. Surve, et saade ei kaoks, oli suur. Paljuski on "Pealtnägija" ETV juhtide lootuses kanali magnet.

Sobis, et Kersna sai tähelepanu

Kui "Pealtnägija" ka enam ei tõmba, siis on ETV uus juhtkond alustanud fiaskoga?

Seda peab neilt küsima, kas fiasko või mitte. Milline roll ETV programmis meile omistatakse, pole mulle räägitud ja ma pole ka küsinud. Meie püüame oma vagu künda võimalikult hästi. Meie jaoks pole probleem, kui me ei tõuka "Tantsud tähtedega" esikohalt.

Kas ETVs on inimesi, kes vargsi lootsid, et "Pealtnägija" enam ei tõusegi?

Keegi pole seda näkku öelnud. Saan vaid oletada, mida inimesed minuga rääkides mõtlesid.

Tundsid, et koos Kersna kõrvalejäämisega oodati ka saate kadumist?

Mina midagi sellist ei tajunud. Samas on meile väga kõrged nõudmised, oleme eliitprojekt ja vastavalt sellele on saatesse ka panustatud. Võrreldes teistega on meile palju antud ja see võib tekitada kadedust. Aga see on olmeline. Ma ei usu, et keegi põhimõtteliselt tahtis "Pealtnägija" kadumist.

Häirib sind, et "Pealtnägija" oli ja on väga Kersna keskne?

Ei häiri. See on väga mõnus, et Kersna on kaanepoiss. Mulle on see sobinud. Tõde on see, et Kärmase ja Kersnaga oli "Pealtnägija" suurem kui need komponendid eraldi.

TV3 ja Kanal 2 meelitasid sind endale, kui "Pealtnägija" saatus oli lahtine?

Ei kutsunud. Võib-olla see peaks mind ärevaks tegema, aga juttu polnud. Arutasime tulevikku vaid ETV ja Eesti Ekspressiga. Periood, mil me polnud täpset otsust langetanud, kestis vaid paar nädalat.

Vahuri haiguse avastamine tuli väga halval ajal. Meil olid plaanid tehtud, teadsime juba, kuidas saame üle Vahuri isapuhkusest jne. Ja siis tuli järsku uudis, et Vahur üldse ei naase. Olime siis veel seotud vanade plaanidega ja meil polnud aega uut saadet üles ehitada.

Lihtne probleem, lahendust pole

Kas vastab tõele, et ringhäälingu juht Margus Allikmaa ei näinud alguses Kersna haigestumise ja kiire asendamisega mingit probleemi?

Seda ta vist ütles isegi SL Õhtulehes. Ta ütles kogu aeg, et pole probleemi.

Aga probleem oli ja lahendus osutus väga keeruliseks?

Oli kaks küsimust. Kas mina olen nõus jätkama ja kui ma jätkan, siis kes ja kuidas asendavad Kersnat. Üksi saate tegemine olnuks enesetapp. ETVle oli tähtis, et igal kolmapäeval oleks tuttaval ajal "Pealtnägija", mis täidaks ühe tunni.

Siis hakkasime asendajat otsima. Kiiresti sai selgeks, et Vahurile me asendajat ei leia. Riiulist pole telegigante võtta. Erinevatel põhjustel polnud paljud nõus tulema, sest kardeti, et kingad, kuhu peab astuma, on liiga suured ja võrdlusmoment otsene.

Saad öelda, kellele asendamist pakuti?

Ei saa.

Urmas Ott ja Alex Lepajõe?

Allikmaa mainis ühes vestluses neid nimesid. Aga samal hetkel kanti need nimed ka maha.

Ühel hetkel avastasime, et kui me isegi leiaks uue inimese, jääks projekt sama haavatavaks. Mis saaks, kui minuga midagi juhtub? Või uus eetripartner ei vea välja? Ka ETV enda pink on lühike ja tublid inimesed teevad juba teisi saateid. Lõpuks loksuski paika, et võtame mitu kaasautorit.

Kellega sina oleks tahtnud saadet teha?

Vahur Kersnaga.

Aga ta jäi ju haigeks!

Praegu on meil hea seltskond. Teleprojektide puhul läheb mitu saadet, enne kui see paika loksub. Meil on palju head energiat, aga samas on mitme inimesega veel vestlused pooleli.

Staarid, kellelt loodetakse palju

Kas saite Kersnaga ETVst kõik, mida tahtsite?

Oi-jah... Meil on kindlasti paljudest kolleegidest paremad tingimused. Ka nõudmised ja ootused on meie vastu suuremad. Põhimõtteliselt pole millestki keeldutud, aga tingimused peavad olema mõistlikud. Ma ei saa loomulikult ühe intervjuu pärast sõita New Yorki. Kui on hea idee ja mõte, ei jää raha ja orgunni taha midagi.

Kas Kersna oli sinust parem läbirääkija?

Parem pole see sõna, mida ma kasutaks.

Nahaalsem?

Tõhusam.

Nahaalsem või tõhusam?

Nahaalsusega võib saavutada tõhusama tagajärje. Kõik on käekirja ja temperamendi küsimus. Vahur võttis ka lollide ideede tagasipeksmise rolli enda peale. Nüüd olen mina selles rollis.

Kui lähedal oli saate sulgemine?

Päevakorras olid absoluutselt kõik variandid, ka sulgemine.

Mis on Kersnata "Pealtnägijale" suurim oht?

Tal on lojaalne ja kirglik austajaskond, nagu ka vihkajaskond. Aga ükskõik, mida Kersna ETVs tegi, leidus ikka 200 000 vaatajat. Võib-olla osa sellest kaotame. Ma ei taha nii fatalistlikes toonides rääkida. Me elame lootuses, et Vahur naaseb uuel aastal ekraanile. Ta on palavalt tagasi oodatud.

"Pealtnägija" koosnes kahest osast. Sinu sügavalt ajakirjanduslikust tööst ja Vahur Kersna lihtsa asja põnevaks rääkimisest ehk esimese Eesti Võsa-Peetri mängimisest. Kes selle rolli endale nüüd võtab?

Jäljendama ei hakka teda keegi. Anname endale aru, et me ei saa teha vaid tõsist ja tuima ajakirjandust. Me otsime ka meelelahutuslikke lõike. Kas või poolvägisi.

Mis juhtus Kersna ja ETV vahel enne, kui ta haigestus? Kas ta oli Allikmaaga tülis?

Seda peab neilt küsima, kuigi olin enamiku vestluste juures ka ise. Seal olid selgelt erinevad seisukohad. Vahuril oli õigus saada isapuhkus ja ETV ei saanud sellest keelduda. Vaidlus käis selle üle, kuidas sel ajal "Pealtnägija" jätkuks. Oli ka suvi. Otsustajad olid laiali. Me ei saanud õiget kvoorumit kokku. See väsitas. Vahur oleks puudunud vaid septembris. Kui kõik oli kokku lepitud, selgus Vahuri haigus.

Edevus pole peamine

Naudid, et Kersnat pole ja sina oled nüüd number üks?

Ei naudi.

Teles peab edevust ju olema!

Sain ka siiani piisavalt tähelepanu. Edevus pole peamine, kuigi seda peab olema. See aga ei saa olla esimese kolme põhjuse seas, miks ma seda teen.

Mis on esimesed kolm põhjust?

Saadet on tore teha, sest "Pealtnägija" ümber on palju toredaid inimesi. Saadet on põnev teha ja see tuleb meil võrdlemisi hästi välja. Ja kusagilt, nagu Vahur ütleb, tuleb teenida vorst leivale.

Kas "Pealtnägija" tegijad on ETVs teistest, ka telejuhist, paremini makstud?

Mul pole Allikmaa palgast õrna aimugi.

Peaks olema 65 000 kroomi kuus!

Mul on veel tubli tükk maad minna. Meile jube suure raha maksmine on müstifikatsioon. Kohe, kui keegi 80 000 krooni lauale paneb, on mu ahvatlus väga suur.

Kuidas suudad Eesti Ekspressi töötajana nende saladusi hoida ETV eest ja vastupidi?

Alguses oli see keeruline. Ühel hetkel õppisin sellega elama. Häid teemasid peab jätkuma mõlemale. Ma ei tohi infot kuritarvitada. Samas oskan Ekspressi hoiatada, kui telemajas mingi teema kallal juba töötatakse. Siis on nende otsustada, kas ja mida nad edasi teevad. Kindlasti on olnud hetki, kus sel pinnal on tekkinud pingeid. Aga Ekspress on väga mõistev. Ka ETV pole kiivas.

Kumb töökoht on sulle tähtsam?

Olen ETVle tähtsam kui Eesti Ekspressile. Kui ma Ekspressist lahkuksin, ei juhtu seal midagi. ETVle tähendaks mu lahkumine palju peavalu ja paljudele ka vähemasti ajutist töötajäämist.

Kas Ekspressis on inimesi, kes on su edu ja tööjõu peale kadedad ning näeks parema meelega, et sa valiks ühe töökoha?

Seda peaks neilt küsima. Otsest vaenulikkust pole ma kohanud. Pigem on Ekspress hämmastavalt tolerantne.

Kolleegid, mitte südamesõbrad

Mis haigus ikkagi on Vahur Kersnal?

Tal on tõsine tervisehäda. Oma täpset häda pole ta ise avalikustanud ja seetõttu ei tee seda ka mina.

On see tõsisem, kui arvatakse?

Ma ei tea, mida arvatakse.

On see fataalne?

Elu on sugulisel teel edasikanduv haigus, mis lõpeb alati surmaga.

Olete Vahuriga sõbrad?

Me pole lähedased südamesõbrad. Aga saame hästi läbi. Üks meie edu põhjustest ongi see, et me pole väga palju ninapidi koos. Me ei väsinud teineteisest ära.

Olete omavahel sõnelenud?

Ainult tööalaselt ja sedagi vähe. Teineteise veidruste ja käekirjaga peab õppima elama.

Jahmatas sind, et ta hakkas Postimehes ETVd räigelt kritiseerivat veergu avaldama?

Ta on telemajas sama juttu rääkinud kogu aeg. Seni pole üheski kommentaaris uut teavet. Kui keegi küsib, miks ta ei rääkinud seda telemajas, siis nad on kurdid, tummad või pimedad.

Sa oled temaga nõus?

Ma ei sõnastaks kõiki asju nii nagu Vahur. Ta on vaheda sule ja ütlemisega. See ongi osa ta geniaalsusest. Tema televaist on nii hea, et selle võib panna pangas laenu tagatiseks.

Pärast ETV sõimamist on tal tagasitee olemas?

Need oleks idiootsed inimesed, kes ei võta teda tagasi. Ta toob igast asendist 200 000 vaatajat.

Kas tal võib olla Kanal 2ga vaikiv kokkulepe, et kui Postimehe lugude pärast teda enam ETVs näha ei taheta, saab ta seal tööd?

Ta saaks kõikjal tööd. Näidake mulle meediaorganisatsiooni, kuhu Kersnat ei võeta! Küsimus on selles, kuhu ta ise tahab minna.

Kersnal puudusi on?

Kindlasti. Kõigil on. Aga ma ei räägiks neist. Ta puudused on voorustele alla jäänud.

Ei nõustu Kersnaga alati

Kersna süüdistas, et "Aktuaalsesse kaamerasse" sai uudiseid osta. Küsin vastu: kas Kersna ise sai hüvesid, et oli eetris Fila riietega?

Kui Fila teema tõusis päevakorda, küsisin otse, kas tal on diil või ei ole. Ta vaatas mulle silma sisse ja ütles, et ei ole. Fila teeb kaupa, mis Kersnale meeldib.

Kersnat on süüdistatud, et ta teeb varjatud PR-lõike! Nagu näiteks sõber Erki Noole jooga õppefilmist!

Neid peab eraldi siis analüüsima. Kindlasti on lugusid, mida mina poleks teinud või poleks just nii teinud. Kui Erki Nool on ta väga hea sõber, siis mulle oleks ebamugav sõbrast lugu teha. Mina väldiks seda olukorda.

On "Pealtnägijale" pakutud raha, et tehke minust lugu?

Ma ei tea. Küll on mu karjääri jooksul mulle öeldud, et "raha pole probleem", "me hüvitame sulle" jne. Olen need jutud kiiresti blokeerinud.

Aga vastupidi – kas on pakutud raha, et ärge tehke lugu?

Konkreetselt ei meenu. Diile on küll pakutud. Et ärge praegu lugu tehke, hiljem pakume teile palju parema teema.

Kas sind ähvardatud on?

On. Aga need jäävad pigem 1990. aastatesse. Praegu ähvardatakse kohtuga.

Mis on tuntuse pahupool?

Et oled tuntud. Ma valin oma esinemisi. Seostan neid oma professionaalse tööga. Olen kõik ebaolulise suhtes uudishimulikud naisteajakirjad tagasi peksnud.

Millal näeme Kersnat ja Kärmast ETVs jälle kõrvuti eetrisse astumas?

Seda teab vaid jumal taevas.

Millal tahaksid?

Võimalikult kiiresti.

Olete rääkinud kuupäevast?

Meil on üks esialgne kuupäev, mida pole ümber lükatud – uue aasta algus. Aga sel ajal peaks töötama juba uus "Pealtnägija"... On plaan, et ta naaseb jupikaupa. Kersna naaseb esmalt stuudiosse, kus oleme kõrvuti, videolugusid teevad teised ja siis vastavalt ta paranemisele kasvab ka ta koormus.