«MAIUSPALA»: Isegi seltsimeeste Brežnevi ja Brežneva meelest kõrgemal kui kommunismiehitaja moraalikoodeks.
Inimesed
25. oktoober 2007, 00:00

Kes on "Maiuspala" kaanetüdruk? (4)

"Üks Kalevi armastatum ja otsitum kommikarp on 70ndatest aastatest, peaaegu käsitsi valmistatud šokolaadikarp "Maiuspala" imearmsa tüdrukuga kaanel, kes hoiab käes tibukesi.

Mäletan hästi, kuidas see kujundus sündis: tehases käisid täiesti tundmatud Itaalia fotograafid, kes olid Eestis peaaegu juhuslikul ringreisil. Pakuti suvalisi võtteid, mis võisid olla tehtud Eestis, aga ei pruukinud seda olla. Kaader tüdruku ja tibudega jäi kohe silma ja see ostetigi. Kes on see tüdruk, kellest tänaseks on sirgunud juba keskeas naine, pole meile teada," kurvastab Kalevi ajaloo koostaja Otto Kubo.

Olekski palve: kui keegi enda või oma sõbratari ära tunneb – andke endast märku kas või ajalehe toimetusele. Mäletame koos endisi aegu!

Just "Maiuspalast" on ajaloolasel rääkida teinegi päris pikantne lugu: "Need kommid olid muuseas Leonid Iljitš Brežnevi, tema abikaasa ja üldse kogu Kremli lemmikmaius. Mingi kindla aja tagant veeres Kremlisse erivagun, lastiks alati ka "Maiuspala".

Kuidas see koostatud sai, on omaette lugu: kõik käis ülima kontrolli all, maiuse valmistamise ajaks tulid vabrikusse isegi spetsiaalsed inimesed, kes jälgisid üksisilmi kõiki etappe. Juhtkond löödi tavaliselt häireolukorda.

Eriti tähtsa – näiteks sünnipäevasaadetise – puhul nõuti ka meie inimese Moskvasse sõitu. Põhjenduseks toodi mingi aukirja saamine, aga tegelikult oli ta kui julgestuspolitsei või pigem pantvang, et kellelgi oleks otsemaid kratist kinni võtta, kui midagi juhtuma peaks."

Imede ime juhtus aga pärast Brežnevi matuseid. Tema lesk hakkas "Maiuspala" nõudma veelgi tihemini kui Ljonja – rongiliiklus Moskva vahet tihenes märgatavalt. Järelikult polnud prouagi suu seinapragu.