Foto: Mari Peterson
Inimesed
11. oktoober 2007, 15:43

"Mehe töö" Eesti esilinastust rikastavad legendaarsed laulikud Kauko Röyhkä ja Tuomari Nurmio

Homme kino Sõprus ekraanile jõudva Soome skandaalse mängufilmi "Mehe töö" Eesti tänase esilinastuse auks ületas lahe värvikas seltskond põhjanaabrite filmi- ja rockitegelasi. Esimesena astus laevalt maha üks filmi muusika autoreid, Soome rocki "paha poiss" Kauko Röyhkä, kellega varased ärkajad said lähemalt tutvuda juba tänase "Terevisiooni" vahendusel. Pärastlõunasel pressikonverentsil Soome Instituudis liitusid Kaukoga filmi režissöör Aleksi Salmenperä, kaks peaosalist - Tommi Korpela ja Jani Volanen - ning samuti Soome rocki raudvarasse kuuluv Tuomari Nurmio. Esilinastuse auks toimub täna õhtul kell 21 Von Krahlis kontsert "Tuomari Nurmio ja Kauko Röyhkä pakuvad seltsi küpsetele naistele".

Aleksi Salmenperä teine täispikk mängufilm "Mehe töö" on tänavu parima Soome filmina Ameerika Filmiakadeemia võõrkeelse filmi Oscarile esitatud ning ka Euroopa Filmiakadeemia on valinud filmi nende 40 hulka, mis võistlevad parima Euroopa filmi auhinnale. Tragikomöödia fookuses on betoonitehasest vallandatud Juha (Tommy Korpela), kes salgab kodus tööalase ebaõnnestumise maha ning proovib õnne remondimehena. Selgub, et remondimehe asemel vajavad üksikud naised kodus hoopis meesterahva õrnusi ja nii saab Juhast kiire teenistuse ahvatlusel seksiteenuste osutaja. Tähtsaimaks küsimuseks saab, kuidas tegelikku olukorda kolme väikest last kantseldava abikaasa eest varjata.

Kauko Röyhkä muusikutee sai alguse albumiga "Steppaillen" juba 1980. aastal, tänaseks on ta välja andnud üle 20 kauamängiva. Ansambli Kosmikud töötlus Kauko loost "Mainostaulujen taakse" on toonud legendaarse artisti mitmel korral Eestisse, küll "Naapurivisa" sarjas kontserti andma kui ka Kosmikute kontsertidel ja muusikavideos üles astuma. Viimati rokkis Kauko sel aastal Järvakandis "Rabarockil". Kauko Röyhkä on kogunud tunnustust ka kirjanikuna. Tema sulest on ilmunud 9 romaani, novellikogumik ja pornotäht Henry Saare elulugu.

Nurmio, kes hariduselt on õigusteaduste kandidaat, võttis endale eesnimeks Tuomari, mis tähendab tõlkes advokaati. Tegelikkuses pole ta päevagi advokaaditööd teinud, küll aga esimesest albumist alates Soome rockmuusikat arendanud ja muutnud, teinud selle lüürilisemaks ning toonud sellesse metafoorid ja väljendid, mis on toonud talle suisa keelearendaja kuulsuse. Aastal 2005 hääletasid muusikakriitikud Soome kõigi aegade parimaks albumiks Tuomari 1979. aasta plaadi "Kohdusta haudaan". Legendi järgi on Tuomari kolm aastat kutse Eestisse esinema tulla tagasi lükanud, ent teha seda Aleksi Salmenperä filmi auks olnud liiga ahvatlev, et vastu puigelda. Kauko Röyhkä ja Tuomari Nurmio kõrval on selle filmi muusika autoriteks veel Pelle Miljoona ja J. Karjalainen.

 Loe ka: Tuomari Nurmio ja Kauko Röyhkä pakuvad seltsi küpsetele naistele