PAJUSAAR PANEB EESTI MUUSIKA INTERNETTI: «Inimene saab mingi raha eest osa nendest väärtustest, mis seni on luku taga seisnud,» kinnitab projekti üks algatajaid. Foto: Arno Saar
Inimesed
9. oktoober 2007, 00:00

Priit Pajusaar kogub Eesti muusika internetti (6)

Äriühing Music Online avab homme muusikaportaali www.muusika24.ee, kuhu tulevikus peaks koonduma kogu Eesti muusika alates esimestest rahvuslikest heliloojatest ja lõpetades hiphopmuusikaga.

"Eestis on kohutavalt palju muusikat, mis pole kuskilt kättesaadav. See oligi põhjus, miks luua elektroonne-digitaalne andmebaas (seda võib nimetada ka arhiiviks), kuhu kogume kokku kõikvõimalikud muusikateosed, mis on Eestis välja antud," räägib projekti üks juhtidest ja omanikest, helilooja Priit Pajusaar. "Siia kuulub ka Eesti praeguse hetke suurim fonogrammitootja ja -omanik Eesti Raadio, mille arhiivides on materjali tohutult palju. Nii et kui mõni lugu on üldse olemas, siis on ta olemas ka meil ehk, nagu ütleb üks reklaamlause: kui sind ei ole siin, siis pole sind olemaski," lisab Pajusaar.

Kõik lood on kättesaadavad mp3-formaadis, mis võimaldab loole kaasa anda täieliku informatsiooni helilooja, esitaja, sõnade autori ning esituse kohta.

Pajusaare väitel on projektil kaks poolt: ühelt poolt kogutakse, arhiveeritakse ja luuakse mittemateriaalset rikkust, teisest küljest aga tahetakse netipoes iga allalaadimisega kulusid tagasi teenida ning kaugemas tulevikus ka kasumit saada. Lisaks on see esimene legaalne süsteem, mis võimaldab täiesti läbipaistvalt ja ametlikult iga loo eest autoritele ja esitajatele tasusid maksa. "Süsteemile on ligipääs ka autorikaitseühingul, kes näeb reaalajas, kui palju kellegi teoseid on müüdud," kinnitab Pajusaar.

"Lähtume lihtsast tõsiasjast, mis toimib kogu maailma muusikatööstuses: muusika müük CD-plaatidel väheneb järjekindlalt ja kiiresti, nii nagu see elektroonsel kujul sama kiiresti ja järjekindalt kasvab," ei tee Pajusaar saladust, millistele tendentsidele äriplaan tugineb.

"Oleme rehkendanud, et kui täna on Eestis elektroonse muusika müük 0,1 protsenti kogu Eesti muusikaturust, siis on ilmselge, et aastate pärast võib see olla 30, 50 või enamgi protsenti."

Pajusaare sõnul jõuavad viited uuele muusikaportaalile rahvani paljude portaalide, netikaubamajade ja muude veebikülgede vahendusel.