NOBELI KANDIDAAT: Nobeli kirjanduspreemia ühe võimaliku saajana on välja pakutud Eesti kirjanik Jaan Kaplinski. Foto: Arno Saar
Maailm
6. oktoober 2007, 00:00

Kaplinskile pakutakse Nobeli preemiat (3)

Meditsiinipreemia laureaatide teatavakstegemisega algab esmaspäeval tänavune Nobeli preemiate hooaeg. Kirjanduspreemia ühe võimaliku saajana on nimetatud Eesti kirjanikku ja tõlkijat Jaan Kaplinskit.

Nobeli auhinnakomiteed hoiavad suu lukus nagu harilikult, jättes vaatlejatele võimaluse pakkumisi teha.

Enim tähelepanu pälvivale rahupreemiale, mis kuulutatakse välja 12. oktoobril Oslos, on esitatud 181 üksikisikut ja organisatsiooni. Tugevaimaks kandidaadiks peetakse võitlust maakera soojenemise vastu ja selles vallas on soosikud USA endine asepresident Al Gore ja Kanada inuit Sheila Watt-Cloutier. Gore tõi kliimamuutuste probleemi rahvusvahelise tähelepanu alla 2006. aastal filmiga "An Inconvenient Truth" ("Ebamugav tõde"), Inuiti Poolusealade Konverentsi endine esimees Watt-Cloutier on juhtinud tähelepanu kliimamuutuste mõjule Arktikas.

Vaatlejate sõnul mõjutavad kliimamuutused otseselt maailma rahu, sest kõik humanitaarpingutused ei maksa midagi, kui madalamad alad jäävad tõusvate merede alla ja kõrgemaid piirkondi tabab põgeniketulv.

Nobeli rahupreemia haaret on viimastel aastatel laiendatud, nii said mullu auhinna Bangladeshi väikelaenupioneer Muhammad Yunus ja tema Grameen Bank.

Töödele kliimamuutuse alal võib minna ka üks Nobeli teaduspreemiaist, oletavad vaatlejad, nimetades atmosfäärikeemiat ja -füüsikat.

Üldiselt kipuvad preemiasaajate hulgas domineerima ameeriklased, möödunud aastal tegid nad teaduspreemiate vallas puhta töö, saades meditsiini-, füüsika-, keemia- ja majandus-Nobeli.

Tuline arutelu käib ka kirjanduspreemia üle. Stockholmi kirjandusringkondades mõistatatakse, kas Rootsi Akadeemia eelistab tänavu musta hobust või mõnd selget favoriiti.

Interneti kihlveoportaal Ladbrokes, mis möödunud aastal pani türklast Orhan Pamukit pakkudes täppi, ennustab sedapuhku, et Nobeli saab Itaalia romaanikirjanik ja esseist Claudio Magris. Talle järgnevad Austraalia luuletaja Les Murray ja tuntud Ameerika kirjanik Philip Roth.

Vähem tuntutest pakutakse Prantsuse luuletajat Maryse Conded ja Eesti kirjanikku Jaan Kaplinskit. Suurte nimede hulgas on ameeriklane Don DeLillo ja Süüria poeet Adonis, õige nimega Ali Ahmad Said. Räägitakse ka itaallasest Antonio Tabucchist, Iisraeli kirjanikust Amos Ozist, Lõuna-Korea poeedist Ko Unist ja Mehhiko kirjanikust Carlos Fuentesest. Rootsi Akadeemia teatas eile, et teeb kirjanduspreemia laureaadi teatavaks 11. oktoobril.