Inimesed
2. oktoober 2007, 00:00

Kuumad Aafrika mehed Jõulujazzil

Sügise vaiksel üleminekul talveks rõõmustavad Eesti kontserdipublikut kuumad Aafrika mehed.

Kes kunagi on kuulanud Paul Simoni plaati "Grace­land", neil ei lähe eal kõrvust Joseph Sabalala loodud hüpnootilise kõlaga lood. Just tema on mees, kes 1960. aastatel lõi ansambli Ladysmith Black Mambazo , kes Jõu­lujazzi raames Kaarli kirikus esineb.

"Natuke klassikat, rokki ja folki. Natuke jazzi ka," lubas Jazzkaare korraldaja Anne Erm, kui avaldas rahvusvahelisel muusikapäeval sügistalvise kontserdihooaja esinejate nimed. Kaheteistkümnendat korda peetav Jõulujazz pakub kuulajaile 4.–17. detsembrini 18 värvikat kontserti Ameerika, Lõuna-Aafrika, Tuneesia, Rootsi, Soome, Saksa ja Eesti muusikute esituses.

Kindlasti tasuks kuulama minna ka Tuneesia laulja-oudimängija Dhafer Youssefi musitseerimist koos Eesti ansambliga Vox Clamantis, kus segunevad gregooriuse koraalid ja tuneesia rütmid. Veel peaks muusikasõber kalendrisse märkima Soome üllataja Toumio ja Maian Kärmase soovitatud Anomie Orchestra kontsertide ajad. Talvepimedust aitavad peletada ka Siiri Sisask ja Kristjan Randalu, Liisi Koikson ja Siim Aimla, Üsna Vaikne Duo, Johanson & Vennad ning Willane Bluus.