ARMASTAV EMA: Jelizaveta arvab, et poeg Dan leidis lõpuks oma õnne. Pere kõrval olevat Dan mõlgutanud mõtteid minna jälle tööle teatrisse. Foto: Tiina Kõrtsini
Eesti uudised
14. september 2007, 00:00

Dan Põldroosi ema: minu poja süda kuulus teatrile

"Tal oli tõsiseid plaane, mis olid seotud teatriga," räägib ema varalahkunud näitlejast.

"Ta ei olnud kohe kindlasti mitte nullpunktis," ei suuda Jelizaveta ära imestada Murutari väiteid, justkui oleks Dani hukutanud Ken Saani skandaalne teleparoodia "Täna õhtul Leo Põld".

Ema räägib õhinal Dani pisikesest tütrest Aleksandrast, kes pojale justkui uue hingamise andis. "Ta ise ütles mulle, et võib-olla oli kõiki neid joodikurolle vaja, et lõpuks aru saada, et süda on ikka teatris..." meenutab Jelizaveta vestlust pojaga.

Ema ei kiitnud kõiki poja rolle heaks

Ema mäletab, et Dan ütles juba seitsmeselt, et tahab näitlejaks saada. "Mõtlesin, et lapse jutt, hakkab pärast veel piirivalvuriks," muigab ema, kui neid aegu meenutab.

Dan aga viis oma unistuse ellu ja lõpetas 1992. aastal konservatooriumi lavakunstikateedri 15. lennu.

"Ma ei saa öelda, et kõik tema rollid mulle meeldisid, aga täiskasvanud inimene teeb oma otsused ise," arvab Jelizaveta ja möönab, et "Wremja" ja Leopoldi saade ei ole ehk parimad karjäärivalikud.

Kindlasti luges osatäitmiste valikul ka raha, seda tunnistab emagi. "Ta oli väga uhke, et suutis oma peret üleval pidada, ta tundis ennast vastutavana," kiidab Jelizaveta poega.

Dan oli abielus moekunstnik Ketlin Bachmann-Põldroosiga. Eelmise aasta novembris sündis nende perre tütar Aleksandra, kes sai nime Dani vanaema järgi.

"Kuna naine on moekunstnik ja mina näitleja, siis saab tema (tütre – toim) elu kindlasti kirju olema," ütles õnnelik papa märtsis Naistelehele.

Kahjuks ei näe Dan oma lapse kasvamist, sest lahkus ööl vastu 5. maid terviserikke tõttu taevastele näitelavadele.

Murutar süüdistab Dani surmas Ken Saani

Leheveergudel võttis eile surma põhjuste asjus sõna Kati Murutar, kes väitis julgelt, et Dani hukutas trall kunagist lastelemmikut parodeeriva saate "Täna õhtul Leo Põld" ümber. "Ta oli nendesse telepaskadesse takerdunud, see tegi ta õnnetuks ja aitas surmale kaasa," ütles terava sõnakasutuse poolest tuntud Murutar SL Õhtulehele. Kõigis hädades süüdistas ta Leopoldi saate tootjat Ken Saani: "Põhjuseks on ikka see, et Saani-sugused võivad endale lubada kõiki asju retsida."

Saan nimetas Murutari süüdistusi ajuvabadeks ja uskumatuteks.

Ka Dani ema panevad Murutari sõnavõtud ahastama ja ta küsib nõutult: "Kust võtab inimene, kes mu poega ei tunnegi, julguse selliseid asju väita?"

Murutar kinnitas, et oli Daniga rohkem kui teretuttav. "Ma küll ei kujuta ette, et neil oleks isegi ühiseid tuttavaid olnud," arvab sellest Jelizaveta. "Ta võib oletusi teha, aga kui õiged või valed need on... Ma arvan, et sõna võivad võtta ainult need, kes Dani tõesti tundsid," on Jelizaveta kindel.

Mis jääb siis emale poega meenutama?

"Dan ütles alati, et tahab kõik ära proovida, ja leida siis selle õige tee," räägib ema ja lisab, "ma arvan, et ta oli viimaks tõesti õnnelik!"

Dan Põldroos

6. märts 1970 – 5. mai 2007

1988. aastal lõpetas mööblitislerina Tallinna 12. kutsekeskkooli; 1992. aastal lavakunsti­kateedri. 1985. aastast oli Põldroos harrastusnäitleja kirjandusteatris Varius ning pärast lavaka lõpetamist läks tööle Ugalasse.

Aastatel 1992–1999 oli Dan Põldroos Eesti Draamateatri näitleja, 2000. aastal töötas õpetajana Nõmme põhikoolis.

Dan Põldrooos mängis Draamateatri laval meeldejäävaid rolle Ibseni "Hedda Gableris", O’Brieni "Kolmandas politseinikus", Kushneri "Inglites Ameerikas" ja Kivirähki "Atentaadis" ning "Rehepapis".

Suure populaarsuse saavutas ta sarjadega "Wigla Show" ja "Wremja", kus tal oli mitu värvikat rolli. Ilmekad on ka osatäitmised mängufilmides "Lammas all paremas nurgas", "Ruudi" ja "Jan Uuspõld läheb Tartusse".

Viimasel ajal astus Põldroos üles telesarjas "Sipelga 14". TV3s pidi peagi algama sari "Täna õhtul Leo Põld", kus Põldroos oleks mänginud postikana. Neli valminud episoodi, kus võib lisaks Põldroosile näha näiteks Liis Lassi tädi Raivona, pole aga ekraanile jõudnud. ETV nõuab Harju maakohtus, et TV3-l keelataks saadet näidata.