Foto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
7. september 2007, 00:00

Aare Saal: lava taga näitas ka Pavarotti end lihtsa inimesena (5)

1990. aastal täitus praeguse Estonia ooperisolisti Aare Saali unistus, millega ta oli elanud sealtpeale, kui kael kandma hakkas: pääseda Itaalia ooperisse.

26aastase eestlase silmis oli see algus muinasjutule, mis päädis kontserdiga, kus ta esines laval koos Luciano Pavarottiga.

"Tõesti, pääseda Firenze ooperisse – algul kooripoisiks, pärast ka samm edasi – oli nõukogude ajal midagi uskumatut! Aga liikusin sihi poole nõnda visalt, et uskumatu sai teoks.

Meie ooperimaja kuulus kindlalt Itaalia kõrgklassi. Just minu sealoleku ajal toodi riburada pidi taas lavale ooperiklassika kõrgteoseid. Nende seas näiteks Verdi surematu "Trubaduur". Pole ime, et esietenduseks kutsuti lavale ka raskekahur Pavarotti. Ma polnud varem eales tema lavaesinemist kuulnud – ainult plaate, mis tundusid iseenesest samuti imelised. Aga aura, mida suurmeister juba lavale astudes kandis, ja edasi juba tema esitatud aariad võtsid sõna otseses mõttes kananaha ihule ning terve keha värisema. See oli kiirgus, mis võbeleb minus tänaseni! Pole ka ime, sest 90. aastate algust loetakse ka Pavarotti puhul kindlalt kõige säravamaks hiilgeajaks.

Pärast esietendust oli ooperi restoranis korraldatud vastuvõtul võimalik veenduda, et ka selle maailma säravaimad tähed on tegelikult luust ja lihast – täiesti lihtsad inimesed. Pavarottil jätkus tahtmist ja võhma lobiseda kõigiga, kes seda vähegi soovisid. Võtsin samuti südame rindu, lähenesin maestrole ja ütlesin areldi, et olen tema esitusi seni kuulnud vaid plaadilt, aga nähtu-kuuldu ületab kaugelt kõik ootused. Julgesin isegi lisada, et selline hääl võib olla küll ainult jumala kingitus. Eks see noore kooripoisi ülestunnistus maailma ühele esilauljale kindlasti veidi naiivne tundus, aga mis tehtud, see tehtud. Kiitsin enda arvates nii hästi kui oskasin ka kahe etendusel viibinud Pavarotti tütre ilu. Aga Pavarotti naeratas vaid, tänas lahkesti ja, kuulates mu kangevõitu keelt, küsis, kust ma pärit olen. Vastasin, et Eestist ja laulan praegu Firenzes. Kummalisevõitu naeratusest sain aru, et mõiste "Eesti" kuulub Pavarottil arvatavasti võõrsõnade leksikoni. Mis sellest, olin enda arvates ikkagi pisikese kangelasteoga hakkama saanud.

Kontserdil viibisid muuseas koos tütardega ka Pavarotti (siis juba eks-) abikaasa ja toonane assistent (hilisem uus abikaasa). Nemadki tundusid olevad tõelised daamid sõna kõige otsesemas mõttes."