Kurt Cobain Foto: Scanpix
Inimesed
6. september 2007, 00:00

Rock’n’roll võib tappa! (6)

Teadlased on leidnud kinnitust teooriale, et rock’n’roll võib tappa. Liverpoolis asuva John Mooresi ülikooli teadlased uurisid 1064 USA ja Euroopa artisti alates Elvis Presleyst ja lõpetades Eminemiga. Selgus, et staaridel on võrreldes lihtinimestega koguni kaks kuni kolm korda suurem tõenäosus enne õiget aega surra, kirjutab Reuters.

Aastatel 1956–2005 läks uurimisaluste tähtede seast hauda 100 kuulsust, näiteks The Doorsi laulja Jim Morrison, kitarrikangelane Jimi Hend­rix, T Rexi täht Marc Bolan ja Nirvana juhtfiguur Kurt Cobain. USA surmarokkarite keskmine eluiga oli 42 aastat, eurooplastel koguni 35. Narko- ja alkoholiprobleemid olid süüdi igas neljandas surmas, teatas uurimuse avaldanud ajakiri Journal of Epi­de­mio­logy and Com­mu­nity Health.

Suurim risk: viis esimest kuulsuseaastat

Uurimisrühma juht Mark Bellis peab rokkstaaride varajase surma põhjuseks stressi, areeniletõusu pärast pikki püüdlusi ning sattumist keskkonda, kus alkohol ja narkootikumid on kergesti kättesaadavad. "Kõik need faktorid võivad põhjustada narkootiliste ainete kasutamist ja teisi enesehävituslikke käitumisviise."

Ka muusikaajakirja NME uudistetoimetaja Paul Stokes seletab rokkstaaride varajast surma karjääri algusaegade virelemisega. "Siis saavad nad ootamatult kõik korraga kätte. Kontrollmehhanism puudub. Probleeme süvendab ka kultuur, mis pahatihti liialdamist takka kiidab."

Uurimusest selgus, et kõige suurem surmaoht ähvardab muusikuid viiel esimesel kuulsuseaastal. Selles ajavahemikus on enneaegne surm rohkem kui kolm korda keskmisest levinum. Kuulsuse algusaastatel tabas surm näiteks Hendrixit, AC/DC rokkarit Bon Scotti ja punklegend Sid Vicioust.

Briti staaride seas püsib surmaoht koguni 25 aastat pärast edu saavutamist. Seejärel paistab elu stabiliseeruvat ning ees terendavat kuldne vanaduspõlv. Sellesse alagruppi kuulub näiteks The Who solist Roger Daltrey (63), kes laulis oma hitis "My Generation" juba 1965. aastal "Loodan surra, enne kui vanaks saan".

USA rokitaate ohustab rabandus

Põhja-Ameerika rokitaadid peavad surmaohtu tõrjuma ka küpses eas. Kaks korda sagedasem enneaegne surm ähvardab neid iseäranis südamerabanduse või insuldi kujul. Jerry Garcia (Grateful Dead), Carl Wilson (Beach Boys) ja Johnny Ramone (The Ramones) surid kõik 50. eluaastates. Bellis seletab eakate jänkimuusikute kõrget suremust USAs levinud taasühinemistuuride trendiga. Nii jätkub ebatervislik rock’n-roll­-eluviis ka küpses eas. Teisalt ei pruugi kunagistel Ameerika popkuulsustel, kes nüüd unustuses virelevad, olla tervisekindlustust, lisab Bellis.

Teadlaste arvates peaks muusikatööstus uurimistulemused tõsiselt luubi alla võtma, sest kuulsused avaldavad sirguvale põlvkonnale suurt mõju. Hiljutise küsitluse järgi tahab iga neljas Briti laps saada popstaariks. "Tuleb mõelda rahva tervisele ja takistada muusikaikoonidel oma matkijate ja fännide seas tervistkahjustavat käitumist edendada," ütleb professor Bellis. Bellise meelest pole rokkstaarid, kes elavad nii ohtlikku elu, õiged inimesed tervisekampaaniates, näiteks narkovastastes sotsiaalreklaamides osalema. "Nad peavad seda toetama omaenda eeskujuga," vahendab BBC.

Plaaditööstusgrupp BPI üritab halva mängu juures head nägu teha. "Probleemid tekivad vaid väga väiksel osal muusikutest. Ajakirjandus mängib neid staaride kuulsuse ja edu tõttu välja ja paneb suurema kella külge kui teiste eluvaldkondade noorte inimeste probleeme." BPI väitel üritavad plaadifirmad ummikusse sattunud tähti alati aidata.