Noored ja mäslev meri: Puhas melodraama. Seda, kui külm asjaosalistel tegelikult on, videot vaadates küll ei adu. Tavaline asi, artistid kannatavad ju kõik välja.Foto: Kaader videost «Juulikuu lumi»
Saund
1. september 2007, 00:00

"Juulikuu lumi": Liitmaa tegi säraküünalt, Kreem püstolikangelast (16)

Terminaatori juubelivideo tegemine hittloost "Juulikuu lumi" kulges kui film. Liivatorm, jääkülm ilm, mäslev meri ja lõõmav tõrv. Veel enam. Kunsti nimel pidid asjaosalised läbima kannatuste raja karmkülmas vees ning andma esmaabi leegi ette jäänud Elmar Liitmaale.

Eelmised Termika videod on sedavõrd ammu tehtud, et Elmar Liitmaa kasutab nende puhul ajamääratlust "üle kümne aasta tagasi". Mänedžer Andreas Lukin lisab: "Kõikidest Termika videotest on nii palju aega möödas, et tegime seekord nagu esimest korda." Tulemus on pehmelt öeldes võimas. Pateetiline. Teatraalne. "Väga pateetiline ja väga teatraalne," muigab Liitmaa. Võiks öelda, et muigab irooniliselt. Režissöör Rando Pettai kinnitab aga veendunult: "See on ilus kurbmäng. Ei mingit kunsti, ei mingit originaalitsemist. Action!"

Miks just "Juulikuu lumi"?

Liitmaa: Miks, miks... Sel kogumikplaadil on kahe vana loo uusversioonid. Üks neist on "Juulikuu lumi". Mõtlesime, et kuna see lugu on juba 12 aastat vastu pidanud, ju ta peab siis 20 aastat veel. Et see on Termika visiitkaart. Selle looga tuli avalik tähelepanu ja laiemkõlapind.

Uus versioon?

Lukin: Uus on rokilikum.

Liitmaa: See on igat pidi küpsem versioon.

Ja lavastuslik idee on pärit kust?

Pettai: Jaagupiga arutasime seda. Ta on ju kogemustega artist ning näitleja. Mõtlesime, et ei hakka seda diletantlikult või minimalistlikult lahendama, vaid teeme ühe ilusa kurbmängu, millest kõik aru saavad ja mida endal oleks ka tore vaadata. Kuna lugu räägib suhtest, kus üks tüüp pöörab segi ja laseb ennast maha imekauni tütarlapse pärast, kellesse ta armunud on, ja et lugu on vana, siis teatav arhailisus võiks ses videos olla ja rida klišeesid ka. ? la peategelase duell iseendaga. Mingit tragöödiat ei tahtnud teha. See on meelelahutuslik draama.

Või melodraama?

Pettai: Mõneti küll. Revolver on ju aegade algusest tuntud sümbol.

Liitmaa: See lugu, selle tekst on ju ka üles ehitatud sümbolitele. Selget ja läbivat stoorit pole ja video läheb samas rütmis.

Pettai: Ei tahtnud latti väga madalale panna, vaid sellele kõrgusele, millest saab puhtalt üle hüpata.

Viis minutit videot võtab tegemisaega kui palju?

Pettai: See on tehtud kahe päeva ja hullu tempoga. Esimene võttepäev oli Vääna-Jõesuus mererannas. Üritasime mere saada selliseks nagu kuskil Madagaskari rannas, et oleks meeletu torm. Hommikul avanes selline pilt, et ühtepidi oli heameel – milline pilt! –, aga – liiv tuiskas...

Liitmaa: See oli tõesti külm päev. Puudu oli ainult lumi. Saime hirmsasti külmetada. Võib vaid ette kujutada, mida tähendab kümnekraadise ilmaga märjana tuule käes olla. Ja paljana niivõrd-kuivõrd. Meres kõndimisest tehti kuus duublit ja iga duubliga läks olemine soojemaks. Esimene ehmatus oli siis, kui me vette ronisime ja meid tuletõrjeautost veega kasteti – siis pidi küll süda seisma jääma.

Pettai: Leidsime, et kui juba tütarlaps koos Jaagupiga peab vees püherdama, kuidas siis bänd niisama tühjalt pealt vaatab.

Liitmaa: Bändil oli veel väike osa, aga Jaagup ja Jana pidi mitu korda kauem vees olema.

Lukin: Teisel võttepäeval oli vastupidine asi: üks kodanik läks põlema.

Kes ja mil moel?

Pettai: Elmar. Kogemata. Tünnides põles tõrv, leeki pidi suurendama, ja siis kogemata kombel käis tuleleek üle kükakil maas olnud Jaagupi pesa ja otse Elmarile külge.

Liitmaa: Olin üleni naftaga koos. Ja tuleb tänada jumalat, et nafta lihtviisil ei põle. Mulle endale tuli otsa ei hakanud, sain tulise naftaga lihtsalt kõrvetada.

See on vist ekstreemsem elamus kui kontserdil õllepudeliga pihta saada?

Liitmaa: Jah, see oli ekstreemsem. Tuli käis minu pihta välja ja tunne oli, et ma olengi üks säraküünal.

Lukin: See pani võtetele punkti. Päästsime mida päästa andis, kõigi käepäraste vahenditega. Kõik käterätid said Elmarile ümber mässitud, kõik kreemid... et esmaabi andsime kohapeal. Samas ka Elmari pillile, võimule ja trummidele esmaabi – need said päris korralikult kannatada.

Pettai: Ütleme nii, et see oli õnnelik õnnetus.

Liitmaa: Tegijal ikka juhtub.

Iseasi, kas bändi juubeli puhul pidi juhtuma just säraküünla tegemine?

Liitmaa: Eks see ole hea õpetus, et sellist situatsiooni saab vältida.

Millal siis järgmine video tuleb – siis, kui bänd saab 30?

Liitmaa: Kui video tegemine midagi ei maksaks, siis muud ei teekski. See on suur ettevõtmine. Põhimõtteliselt võiks järgmine video tulla siis, kui tuleb uus plaat.

Plastkarbita juubeliplaat

20 aastat Termikat, ja plaat on kohal. Eile esitletud plaadile on koondatud tegutsemisaastate jooksul ilmunud tuntumad lood. Plaadi nimi on "20", sest täpselt nii mitu aastat on Terminaator eksisteerinud. Plaadil on kokku 30 lugu, nende hulgas ka neli kontsertsalvestist ja neli uusversiooni. On ka kaks täiesti uut ja varem esitamata lugu.

"Plaat, see hõlmab kogu perioodi, mil Termikas on tegutsenud," ütleb Elmar Liitmaa. "Keeruline on valida 30 lugu, kui aja jooksul on kirjutatud üle 100. Mis neist siis kõige tähtsam on? Sai valitud nii – mis on raadiosõbralikud ja mis on meie jaoks olulised lood." Andreas Lukin lisab: "Tegelikult on nii, et kogumikke on kaht sorti: greatest hits ja best of. Neil on oluline vahe: esimesel juhul on tegu raadiohittidega, teise on bändimehed ise kokku pannud nendest lugudest, mis neile endile meeldivad. Meie plaat on pigem greatest hits kui best of. Kindlasti saaks Termikas teha kohe praegu veel ühe kogumiku."

Et aga "20" on piltlikult öeldes elutööplaat, siis on sel stiilne erikujundus ehk väljamaakeeli special edition või collection edition versioonidena. Tavalise plastkarbiga ja õhukese vahelehega varianti ei toodetagi. Ja ajaloo ilu on plaadi vahel raamatukese kujul täiesti olemas.