MIAU:Konkursi «Uus laine 2007» poolfinaalis esinenud Miau peab peamiseks põhjuseks, miks eestlased finaali ei pääsenud, pronksöö järel Venemaaga halvenenud suhteid. Pildil Alyssa (vasakult), Mai ja Jaroslava. Foto: Kalle Veesaar
Inimesed
24. juuli 2007, 00:00

Miau: Moskvas valitakse lauljaid poliitika järgi (10)

"Rääkisin võistluse korraldajaga. Kujutan ette, et nad ei võtnud Eestist kedagi finaali just seetõttu, et Venemaa ja Eesti suhted ei ole eriti head," kinnitab laulukonkursil "Uus laine 2007" ("Novaja volna 2007") ansambli Miau koosseisus Eestit esindanud Jaroslava Rjabokon.

Eestist osalesid konkursi pool­finaalis Sofia Rubina, piigadebänd Miau ja nooruke Kristina Karelina. Viimase kohta liikus kuuldusi, et temast võib saada üks finalistidest. Lõppkokkuvõttes ei saanud finaali aga ükski Eesti esindaja.

"Mõtlesime, et Eestist võiks keegi ikka edasi saada. Kui saime teada, et keegi teine tüdruk läheb, siis mõtlesime: mis toimub? Ja lõpuks ei võetudki mitte kedagi," ütleb Miau liige Jaroslava Rjabokon.

Peamiseks komistuskiviks peavad Miau tüdrukud aprillirahutusi. "Ju see mõjutab ka šõubisnist. Päris kahju oli. See võistlus on üks Venemaa ja üleüldse Euroopa suuremaid, juba poolfinaali pääsemine on seal suur saavutus," teab Jaroslava.

Miau sattus konkursile peaaegu juhuslikult. "Kõik teised esinesid seal üksi. Meie läksime bändiga ja meil oli šõu. Meile helistati pärast viimast Moskvas käiku ja pakuti osalemist, ega meil endal polnudki algul plaanis proovida," selgitab Rjabokon.

Sofia Rubina teemat ei kommenteeri

Juba teist aastat "Uue laine" poolfinaali pääsenud Sofia Rubina esines konkursilaval enne Miaud. "Et tema ka seal on, saime teada alles siis, kui juba Moskvas olime. Ma olin alguses šokis – teadsin, et ta on hästi hea laulja ja Eestis juba tuntud," meenutab Jaroslava kaks päeva kestnud võistlust.

"Minu arust järgmisel päeval, kui meie laulsime, ta lihtsalt ei tulnudki. Pärast nägime, küsisin, kuidas läks. Ta ütles, et Moskvas käies on kõik arusaadav: Eestit ei võeta. Valimine käib siis ikkagi selle järgi," viitab Jaroslava pronksööle.

Sofia Rubina asja kommenteerida ei soovinud. "Ma ei taha sellel teemal rääkida," ütleb ta vaid.

Kokku saadeti korraldajatele osalemissooviga üle 8000 laulu. Neist umbes 150 pääses mais Moskva klubis Medelitsa peetud poolfinaali, kus valiti 18 finalisti.

"Istusime seal hommikust õhtuni ja vaatasime."

"Rahvast oli sel aastal väga palju. Venemaa jaoks on see üritus hästi suur, aga ma ei osanud arvatagi, et seal on ka Ameerikast, Saksamaalt ja Inglismaalt nii palju rahvast," ei taha neiul riikide loetelu lõppeda.

"Ma kujutan ette, kui raske žüriil kedagi valida oli! Näiteks Venemaalt oli umbes kuuskümmend inimest, neist ainult kaks said finaali. Eesti oli esinemisjärjekorras viimane. Me istusime seal hommikust õhtuni ja vaatasime. Pea juba valutas ja ei pannud enam tähelegi, kes kuidas laulab ja mis üldse toimub," jutustab Jaroslava.

"Uus laine"

Rahvusvahelist noorte lauljate konkurssi "Uus laine" ("Novaja volna") peetakse juba kuuendat korda. Poolfinaalides osales lauljaid 25 riigist. Esindatud on suurem osa endisi liiduvabariike ja sotsialistlikke riike, aga lauljaid oli tulnud näiteks ka Iisraelist, Šveitsist ja isegi Ecuadorist.

Varasematel aastatel on võistlustel ilma teinud Venemaa ja Läti esindajad. Vaid eelmisel aastal läks võit USAsse. Esikoha nimel tasub rabeleda, sest sellega kaasneb 50 000 dollari suurune auhinnaraha.

Konkursi finaal algab 25. juulil ja kestab viis päeva. Traditsiooniliselt peetakse see Läti kuurortlinnas Jurmalas Dzintari kontserdisaalis. Huvilised saavad seda Eestis jälgida 25.–30. juulini telekanali 3+ vahendusel.

SLÕL