Foto: Aldo Luud
Film
23. juuli 2007, 13:47

Setod keerasid ''Taarka'' filmitegijatega tülli (18)

Setod pole rahul sellega, kuidas mängufilmi ''Taarka'' tegijad tahavad setosid näidata, kuna nende hinnangul ei hoia filmitegijad seto kultuuri nüanssidest kinni.

Aare Hõrn ütles Vikerraadio saates Uudis+, et seto kultuuris on asju, mis on ülimalt tähtsad ja rangelt reglementeeritud, kuid millega filmitegijad eriti ei arvesta.

Hõrna sõnul on filmis ka palju viinavõtmist, kuid selle eksponeerimisega on setod üsna hellaks tehtud.


Rezissöör Ain Mäeots ütles, et nende kogemuse kohaselt on iga asja kohta kolm-neli üksteist välistavat varianti. ''Pole olemas ühte ainuõiget viisi kujutada seto kultuuri, kuna see pole püsinud muutumatuna, vaid pidevalt arenenud,'' ütles ta.

''Taarka" film põhineb Kauksi Ülle samanimelisel jutustusel. Filmi stsenaarium valmis Mart Kivastiku, Kauksi Ülle, Elo Seliranna, Ain Mäeotsa ja Hardi Volmeri koostöös. Filmi tootja on Exitfilm, produtsent Anneli Ahven, režissöörid Ain Mäeots ja Hardi Volmer, operaator Elen Lotman.

Taarkat mängivad Inga Salurand, Siiri Sisask ja Marje Metsur. Teistes osades astuvad üles Kaarel Oja, Tõnu Oja, Liina Tennossaar, Marika Vaarik, Tanel Joonas, Merca jpt. Filmis teevad kaasa ka Seto Kuningliku Pärimusteatri noored näitlejad ning rohkelt setosid endid.

 Uudis+ lugu setode etteheidetest saab kuulata siit.