Filmi-Taarka: Siiri Sisask. Foto: Lauri Kulpsoo (Postimees)
Inimesed
17. juuli 2007, 00:00

Miks Merle Jäägeri asemel mängib filmis Taarkat Siiri Sisask?

Kaks suve Setomaal Obinitsas etendatud «Taarkas» mängis nimiosa Merle Jääger. Filmis näeme Taarka rollis aga Siiri Sisaskit. Miks režissöör Ain Mäeots Mercale Sisaskit eelistas?

Ain Mäeots, mis olid need kriteeriumid, mille alusel otsustasid kasutada filmis Taarka rollis Siiri Sisaskit? Sa oled Mercaga väga palju lavastusi teinud…

Merca oli, on ja jääb – ma olen absoluutselt aus ja siiras praegu – minu absoluutseks lemmiknäitlejannaks, ja ta teab seda ise väga hästi. Ja Mercaga teen lavastusi veel!

Teater on tinglik: sa ütled laval, et on talv – ja ongi talv. Sa ütled, et vaat, siin on mustlane – ja ta ongi mustlane!

Filmis – oleneb filmi suunitlusest ja eesmärgist muidugi – need asja nii ei käi. Merca on oma loomult nii selge – noh, heas mõttes – ugri-setu. Kui sa vaatad talle näkku, siis – kõhetu mustlasverd naisterahvas ta ei ole!

Aga esimene asi, mis Taarka kohta öeldakse: ta on võõrast verd, tal on mustlase veri, ta on nagu Carmen…

…nagu «Libahundi» Tiina…?

Jah! Ja see on asi, mida sa filmis grimmiga lihtsalt ei tee ära! Mitte mingil juhul! See jääb võlts, see jääb vale – ongi kõik!

Me tegime hästi palju castingut paljudele musta verd eesti näitlejannadele, ja – määrav on see, mis paistab ekraanil! Üks ja sama näitleja laval ja filmis võivad olla kaks täiesti erinevat asja.

Siiri puhul on see, et… kuidas ma ütlen… see kõlab natuke halvasti, aga – ega meil olegi vaja näitlejat, meil on vaja inimest, kelles olemuslikult võib Taarka olemas olla. Ja Siiris on Taarka kindlasti olemas.

Eks mind on rünnatud teemadel: «Miks?», «Kuidas?», «Kuidas sa julged?». Ma olen nõus kõikide rünnakutega pärast seda, kui esilinastus on ära olnud.

Räägitakse, et Mäeots tahab igat tükki, mis natukenegi võru või setu keeles kõlab – ja ta on selle teatris ära lavastanud – kohe filmiks teha.

Igat tükki ei taha. Igat teist tükki tahan! Ma ei näe siin midagi halba. Ma olen lapsest saadik tahtnud filmi teha!

Režissöör Mäeots setudele: «Midagi näidelda pole vaja!»

«Väga superluks! Me teeme seda ühe korra veel,» hüüab Elo Selirand, filmi «Taarka» režissööri esimene assistent ja massistseenide koordinaator. Ning teatab siis uue võtte algusest: «Lää’mi!»

On reede ja Setumaal vändatakse filmi legendaarsest setu lauluemast Hilana Taarkast (1856–1933). Härmäl, Timmo talu heinamaal võetakse üles massistseenid kirmaskist – setu külapeost.