NOORED JA POPULAARSED: Ansambel Vitamiin oma algusaastail, kui üks bändi soliste oli Aivar Mäe, kelle mõjutusel viljeleti poplugude kõrval ka keerukamaid kompositsioone. Foto: Eesti Filmiarhiiv
Inimesed
10. juuli 2007, 00:00

Peeter Vähi kutsub kokku Vitamiini (14)

"Kindlasti saab see olema vaid üks kontsert," kinnitab ansambli Vitamiin asutajaliige Peeter Vähi 80ndate aastate menubändi kokkutulekut üheks õhtuks. Idee ansambel taas kokku kutsuda tuli Pärnu raadiolt Sun FM. Vähi on väljakutse vastu võtnud ja ka teine asutajaliige, kitarrist Rein Laaneorg on oma jaa-sõna öelnud.

Sel nädalal on Sun FMi otse-eetris Peeter Vähi telefonikõned bändi endistele liikmetele üleskutsega üheks õhtuks ansambliga liituda. Pikemaks ajaks kokkutuleku välistab Vähi kategooriliselt.

"Ausalt öeldes tuleb iga kolme-nelja kuu tagant keegi analoogse ettepanekuga. Aga meil pole mingit kavatsust kokku tulla, sest oleme kõik suundunud juba teistele jahimaadele. Kuigi enamik meist, nagu ka ma ise, tegutseb edasi muusikamaastikul. Nii ei saagi rääkida mingist Vitamiini taassünnist, vaid ikkagi ühest kontserdist," kordab Vähi.

Venemaast sai siiber

Ansambel Vitamiin tuli kokku 1978. aastal ehk siis 29 aastat tagasi ja läks laiali 1989. Viimane kontsert anti Vähi sõnul Sakala keskuses kas 3. või 4. juulil 1989. aastal.

"Olime ennast selleks ajaks muusikalises mõttes ammendanud," analüüsib Vähi laialimineku põhjusi. "Ühest küljest olime saavutanud soft-rock´i või pop-bändi kuulsuse ja publik ootas meilt just sellist muusikat.

Teisalt olid Vitamiini liikmed viljelenud džässrokki bändis Uus Generatsioon. Seega lood, mis pakkusid muusikutele huvi, ei läinud publikule peale ja vastupidi. Nii et siin tekkis mingi vastuolu."

Teine laialimineku põhjus oli Vähi sõnul lihtsalt tüdimus. Vitamiinist oli kujunenud kontserdibänd, kes põhiliselt NSV Liidu avarustes andis aastas 250–270 kontserti.

"Mingil hetkel sai meil seal käimisest siiber." Vähi ütleb, et ta ei taha oma lahkumist bändist kuidagi üle tähtsustada, aga vahetult pärast tema minekut sai Vitamiinist Monarh, kes veel mõnda aega tegutses. Kui järgmisena Rein Laaneorg ukse selja taga kinni lükkas ning Kanadasse emigreerus, läks ka Monarh laiali.

Vitamiin võeti riiulilt

Vitamiini asutamise au kuulub muusikamänedžer Jüri Mitile, kes mõtles välja nii bändi nime kui ka esialgse repertuaari. "Umbes nii nagu eksisteerivad riiulifirmad, nii eksisteeris ka üks riiulibänd, kuhu oli vaja vaid pillimehi," muigab Vähi.

Vitamiin tegutses tollal Eesti Filharmoonia all ning muu hulgas osales ühes Eino Baskini estraadikavas saatebändina. "Seal Jüri Mitt meid avastaski, et oo, need mehed sobivad, tõi juurde veel Joel Steinfeldti ning hiljem kutsusime teisest bändist ära Anne Veski." Vitamiin oli sündinud.

"Nii nagu Ruja puhul klahvpillimängijatele mõeldes räägitakse Rein Rannapi, Margus Kappeli ja Igor Garšneki ajast, nii võiks ka Vitamiini tegutsemisaastaid lahterdada," arvab Vähi. Kõige drastilisemalt erines ansambli hilisemast ajast algusaeg, kui Vitamiiniga oli liitunud Aivar Mäe, kes tuli küll solistiks, aga hakkas kohe oma koorijuhiambitsioone rakendama.

"Ta üritas meid kõiki laulma panna, mis üldjuhul ka õnnestus. Nii et selle aja lugusid ei suuda me kindlasti enam esitama. Selleks on vaja professionaalse koorijuhi kätt ja arvukalt vokaaliproove, et ka nelja-viiehäälsed lauluseaded kõlama hakkaksid," jääb Peeter Vähi eeloleva kontserdi suhtes realistiks.