JÄRSK, KUID ÕIGLANE: «Mõne patsiendist vanaprouaga käitus Kašpirovski tõepoolest väga järsult. Kuid mina tundsin, et maag kohtleb iga patsienti täpselt nii, milline on inimese enda enesehinnang. Minusse suhtus Kašpirovski küll väga väärikalt ja mina, sada protsenti mõistuseinimene, usun nüüd kaljukindlalt tema võimetesse,» naerab laval käinud patsient Igor.Foto: Siret Mägi
Inimesed
28. mai 2007, 00:00

Imeravitseja Kašpirovski: "Vene õigeusk on kõige agressiivsem usk maailmas." (1)

Kuulus Vene imeravitseja Anatoli Kašpirovski kutsus oma laupäevasel esinemisel Narvas inimesi üles rohkem omaenese peaga mõtlema: "Pole vaja end vabandada väitega, et oled usklik. Vene õigeusk on kõige agressiivsem usk maailmas."

Tühi lava, pimedus, vaikus. Laval on vaid väike laud ja tool. Ja laua taga istub kuulus Vene imeravitseja Anatoli Kašpirovski. Ligi pool tundi oma esinemisest pühendab ta lihtsalt vestlusele publikuga, süstides neisse eneseusku ja optimismi. Manitseb rohkem kuulama oma sisemist mina.

"Te teate kõike oma kehast ja oma tujudest, aga oma aura kohta ei tea te midagi," ütleb ta. "Mõelgem vaid sellele, kui inimene ütleb oma vanuseks 40 aastat. Aga kõik temas on ju eri vanusega. Tema mõistus on ca 50 miljonit aastat vana, tema tunded veidi vähem ja kõige noorem ongi tema füüsiline keha. Kõige tähtsam on uskuda endasse. Igasugune religioon peaks olema ennekõike eneseusk. Seetõttu ma ei armastagi vene õigeusku. Olen väga palju uurinud eri religioone, suhelnud palju näiteks moslemitega ja jõudnud järeldusele, et vene õigeusk on kõige agressiivsem usk maailmas. Vene õigeusklikud on nii sallimatud ja vaenulikud. Kui sa oled usklik, pole sa mõtlev inimene, vaid kuulud mingisse vzvodi (vene sõjaväetermin: jagu – toim)," ütleb Kašpirovski ehmatusest tummaks jäänud publikule. "Usk – see peaks ennekõike siiski olema eneseusk," teatab Kašpirovski oma kreedo. "Mulle pole vaja mingit teie usku, ma usun vaid iseendasse."

Ei hüpnotiseeri

Ehkki Kašpirovski on teravmeelne ja säravalt vaimukas isiksus (tema laupäevane esinemine meenutas pigem "KVNi", publik oli pidevalt naerust kõveras), saabub show kõrgpunkt ikkagi siis, kui lavale astuvad kiiret tervendamist vajavad hädalised. Enamasti keskealised ja vanemad prouad, sekka ka mõni härrasmees. Kašpirovski teeb neist igaühel haiguse kindlaks loetud sekunditega ning saadab näiteks ühe proua lavalt minema: "Teid ma ei saa ravida!"

Ülejäänutega aga on tema meetod lihtne – terav pilk otse silma ja leebelt lükkab imearst hädalise pikali. "Ma ei hüpnotiseeri kedagi, vaid avastan inimestes hoopis nende saladuse. See saladus on normaalsuse mälu ning selle saladuse avamiseks on olemas võti. See võti ei ole hüpnoos, vaid hoopis elu seaduste tundmine," ütleb maag. Ravi on edukas isegi siis, kui inimene sellesse ei usu. "See on täiesti uus filosoofiline, mitte meditsiiniline lähenemine. Hüpnoos on hea ravim hingele, kuid sobimatu keha raviks. Kas luumurrud paranevad hüpnoosi läbi?" esitab Kašpirovski oma väidetele tõestuseks täiesti loogilise küsimuse.

"Ja tõesti on kergem hingata!"

"Ma pole hüpnotiseerija, ei ole ravitseja ega ekstrasenss," ütleb Kašpirovski, hariduselt meditsiiniinstituudi lõpetanud ja aastaid Vinnitsa psühhiaatriahaiglas töötanud psühhoterapeut. "Minu deviis on vabastada kannatustest."

"Mina olen tõenäoliselt kõige tuntum narvakas, kes seal seansil üles astunud," ütleb seansi järel Narva kultuurikeskuse Geneva õuelt tabatud soliidne keskealine Igor, suure prügifirma tegevjuht. "Aga mul polnud enam mitte mingit teist väljapääsu, tuli end narriks teha. Olen kroonilise nohuga kimpus olnud juba aastakümneid, lihtsalt vastik hakkab juba, kogu aeg kõnnin ringi, pabertaskurätikud näpus. Käisin perearsti juures ja kujutage ette, too soovitas mul aeg maha võtta, puhata ja küüslauku süüa, et see olevat kõige parem nohuvastane vahend. Ja seda minul, kel kõik tähtajad kukuvad," pahutseb Igor. Ta tunneb, et Kašpirovski juures käimisest on tal tõeliselt kasu olnud." See oli imeline kogemus. Sel mehel on tõepoolest maagilised võimed. Me rääkisime ju nii vähe, ta vaid võttis mul ninast kinni ja pigistas korraks. Aga ma sain sellise energiasüsti ja usun siiralt, et tema puudutusest oli mulle kasu. Mul on palju kergem hingata."

Miks Kašpirovski ei poolda hüpnoosi

"Hüpnoos on minu meelest inimese organismile sama, mis narkootikum ning psühholoogilise mõju all olles toimubki organismis omaenda narkootikumi tootmine. Need, kes tulevad minu seansile, ei maga, kuid samas näevad seda, mida pole olemas. Teisisõnu – näevad hallutsinatsioone. Aga kui on hallutsinatsioon, siis tähendab tegutsevad narkootilised ained. Ma olen kindlalt veendunud, et see on narkootiline seisund, meie sisemine narkootikum, mis on meile sama ohutu kui skorpionile või lõgismaole nende mürk. Ja kui minule püütakse külge kleepida hüpnotiseerija silti, siis loomulikult ma eitan seda."