FILMIISA JA FILMIPOEG: Rolling Stonesi kitarrist Keith Richards ja Johnny Depp filmi esilinastusel Californias Anaheimis. Foto: Reuters
Film
24. mai 2007, 00:00

Johnny Depp ei suutnud kapten Jackiga hüvasti jätta (1)

"Kariibi mere piraatide" fännide rõõmuks on kinno jõudnud triloogia kolmas osa "Maailma lõpus", millele ennustatakse tänavust Eesti kassatükki number 1. Mõningaid fakte ja kuuldusi Johnny Deppi uue superfilmi kohta.

Armupaar Will (Orlando Bloom) ja Elizabeth (Keira Knightley) on hakanud mesti kapten Barbossaga (Geoffrey Rush), et leida võimalust päästa kapten Jack Sparrow (Johnny Depp) needuse küüsist. Singapuris tuleb neil astuda salakavala piraadipealiku Sao Fengi (Chow Yun-Fat) palge ette. Samal ajal külvab kurikuulus Davy Jones (Bill Nighy) oma Lendava Hollandlasega maailma meredel õudu ja hävingut. Teel maailma lõppu peab igaüks valima, millisesse leeri ta astub saatuslikus võitluses vabadusejanuste piraatide tuleviku ja elu peale.

"Maailma lõpus" vändati peamiselt Bahama saartel, aga ka näiteks Lõuna-California ranniku lähedal. Osa kaadreid tehti valmis juba "Surnud mehe aardekirstu" filmimisel, et trupp ei peaks vanadesse võttepaikadesse naasma.

Võtteid paistis saatvat needus, sest kõrbes hakkas vastu kõiki ootusi vihma sadama ja Bahamal hävitasid kaks orkaani terveid võtteplatse. Saatuse iroonia: võtetel Dominicas ründasid filmitegijaid tõelised piraadid, viies kaasa raha ja väärtuslikke esemeid.

Vaatemängulise, eriefekte tulvil filmi eelarve oli kuulu järgi 200 miljonit dollarit, kuid insaiderid on sahistanud ka 300 miljonist. Sel juhul seljataks "Maailma lõpus" kõigi aegade kalleimaks peetava filmi "Ämblikmees 3", mille eelarvet on hinnatud 258 miljonile dollarile. Triloogia esimese osa "Musta pärli needuse" väntamine läks maksma 125 miljonit.

"Kariibi mere piraatide" tegijad olid Rolling Stonesi kitarristi Keith Richardsit sarja esimesest osast peale filmi meelitanud. "Maailma lõpus" saabki teda näha Johnny Deppi tegelaskuju kapten Jack Sparrow’ isana. Depp on öelnud, et võttis Jackiks kehastudes šnitti just nimelt ekstsentrilisest elupõletajast Richardsist.

Kitarri, mida Richards piraatide suurkogu stseenis mängib, kinkis talle kuuldavasti Depp. Rokiveteran kukkus sellega kohe improviseerima, millest sündiski filmis kõlav laul.

Kuulu järgi olevat legendaarne napsivend Richards end oma stseeni alguseks vagunelamus purju joonud ning vajas režissöör Gore Verbinski toetavat kätt. Seepeale olevat rokitaat öelnud: "Kui tahtsite kainet, siis valisite vale mehe."

Depp sattus vaimustusse võtetel kasutatud pruunistavast kreemist St Tropez Aero Bronze ning võttis mõne purgi koju kaasa.

Efektne stseen, kus Musta Pärliga kõrbesse sattunud kapten Jack tänu krabidele minema pääseb, filmiti Utah’ osariigi soolaväljadel. Laeva täissuuruses koopia tõsteti veokile ja seda filmiti sinise ekraani taustal. Laeva tekile valati 175 000 sinist palli, millest arvutivõlurid tegid hiljem krabid.

Filmi pingelisimat osa, kus piraadid võitlevad tormikeerises Ida-India Kompaniiga, vändati neli kuud. Kõigi aegade ambitsioonikaimaks nimetatud võtteplats püstitati hiigelangaari. Stseenis on kasutatud rohkem eriefekte kui terves triloogia esimeses osas.

Filmi kaks põhilaeva, Must Pärl ja Lendav Hollandlane, kinnitati hiigelpöördtelgede külge, jätmaks muljet keeristormist. Näitlejaid piitsutas vihm ja tuul kiirusega 44 m/s.

Elizabeth Swanni kehastav Keira Knightley ütleb: "Naljakas on see, et filmis "Kariibi mere piraadid", kus on ohtralt eriefekte, pean ma kõige suuremaks eriefektiks Johnny Deppi." Näitlejatari sõnul tuli Deppi geniaalsete improvisatsioonide tõttu vahel kaamerad seisma jätta: kogu võttetrupp naeris pisarate sirinal.

"Surnud mehe aardekirstus" avanes Keiral võimalus oma iidolit Deppi suudelda (ta oli seda režissöör Gore Verbinskilt spetsiaalselt palunud). Depp aga tundis 21aastase vanusevahe tõttu kohmetust. "Keira on, ütleme, kolmene ja mina tuhat aastat vana."

Sadade piraatide arme ja soolatüükaid oli värvatud tegema 45 grimeerijat. Kapten Sao Fengi välimus on iseäranis võigas: tema nägu katab armide rägastik ja kiilaspeale on tätoveeritud oma vennaskonna sümbolid.

Linateosele lõi muusika sakslane Hans Zimmer, kes on piraadifilmides vana tegija. Tema komponeeritud on nii "Surnud mehe aardekirstu" kui ka 1996. aasta filmi "Muppetite Aarete saar" soundtrack.

Filmi esimene versioon oli üle kolme tunni pikkune. Lõplikuks pikkuseks kujunes 2.48. NB! Vaatajal tasub välja kannatada seitsmeminutilised lõputiitrid, sest filmi lõppu on peidetud maiuspala.

Produtsent Jerry Bruckheimer plaanib "Kariibi mere piraatidele" järgesid, ehkki neis ei pruugi enam mängida Johnny Depp. "See on (triloogia) lõpp, aga võimalik, et üks või paar tegelaskuju jätkab," ütles ta Austraalia lehele The Herald Sun.

Depp on öelnud, et venitas "Maailma lõpus" finaali filmimisega nii kaua, kui sai, raatsimata armsaks saanud tegelaskujust Jackist lahti lasta. "Gore küsis, kas teeme veel ühe duubli. Ja mina ütlesin: "Teeme jah, proovime kuidagi teistmoodi." Ainult seetõttu, et ma ei tahtnud vältimatuga silmitsi seista. Olin pikki kuid selle inimese nahas olnud. Ma ei tahtnud hüvasti jätta." Kuid Depp ei välista, et piisavalt jabura stsenaariumi olemasolul on ta valmis taas Jackiks kehastuma.

"Kariibi mere piraatide" esimese osa "Musta Pärli needus" maailmaesilinastus toimus 28. juunil 2003 Disneylandis, kus asub filmile nime andnud samanimeline karussell. See oli Disneylandis kõigi aegade esimene esilinastus.

Johnny Deppi ja Vanessa Paradis’ poeg sündis 2002. aastal, kui Johnny esimest piraadifilmi väntas. Poeg sai nimeks mõistagi Jack.