Foto: Postimees
Film
3. mai 2007, 19:43

Põlevkivimuuseum taasavatakse Kukrusel

Homme kell 16 toimub Kohtla-Järve Kukruse linnaosas Põlevkivimuuseumi pidulik avamine.

Põlevkivimuuseum on maailmas ainulaadne selle poolest, et on pühendatud põlevkivi kaevandamise ja põlevkivitööstuse arengu kajastamisele.

Muuseum asutati Kohtla-Järvel rohkem kui 40 aastat tagasi.

Viimastel aastatel asus Põlevkivimuuseum Kohtla-Järve linnavalitsuse hoones. Linn jätkas muuseumi tegevuse toetamist siis, kui riik lõpetas selle finantseerimise.

Muuseum asub nüüd Tallinn-Narva maantee lähedal ja seda on mugav külastada nii Eesti kui ka välismaal tulnud huvilistel, lisaks on muudetud lahtiolekuaegu, ütles muuseumi direktor Ainar Varinurm.

Põlevkivimuuseumi põhiekspositsioon asub Kukrusel - erinevad eksponaadid demonstreerivad ilmekalt selle maavara kaevandamist ja ümbertöötlemist. Muuseumis on ligi 22 000 eksponaati, mida hakatakse tutvustama muuseumi saalides.

Muuseum avatakse Kukruse külas, kus alustati põlevkivi tööstuslikku kaevandamist juba 1916. aastal.

Kohtla-Järve linnapea Jevgeni Solovjovi sõnul on linn huvitatud mitte ainult muuseumi säilimisest, vaid ka selle edasisest arendamisest.

Muuseum esindab rohkem akadeemilist osa ja täiendab kenasti Kohtla-Nõmmes asuvat kaevandusmuuseumit, kus võib näha põlevkivi kaevandamise praktilist poolt.

Alates 5. maist on muuseum avatud teisipäevast reedeni kell 12.00-18.00 ja laupäeval 10.00-16.00.

Eelneval kokkuleppel on võimalik muuseumit külastada ka teistel aegadel.