LÄHEB AASTATEGA JÄRJEST PAREMAKS: Võrreldes Zemfira 2005. aasta kontserdiga Eesti Näituste paviljonis tõotab tänaõhtune veelgi teravamaid elamusi. Foto: Pressifoto
Film
28. aprill 2007, 00:00

Vene rokitäht Zemfira esineb täna Tallinnas

Täna esineb Tallinnas Vene roki üks põnevamaid ja omanäolisemaid lauljaid Zemfira – naine, kelle vene press juba aastaid tagasi ristis seelikus Kurt Cobainiks.

Rokidaam on viimase poolteise aasta jooksul elanud küll suhteliselt vaikset loome-elu – "Olen terve aasta rüganud koduperenaisena!" tunnistas ta mulluses intervjuus Izvestijale, üllitades vaid kontsert-DVD "Zemfira. Live" –, kuid Venemaa rokki on ta kustumatu jälje jätnud juba oma varasemate plaatidega. Ja ka ajalukku – Baškiiri üheksandike ajalooõpikuis on Zemfirat nimetatud riigi üheks kuulsamaks inimeseks.

Skandaalne laulja

Kes on see skandaalne laulukirjutaja, keda vene kõmupress juba aastaid järanud? Küll paneb ta kihlasõrmuse sõrme naisele, küll läheb kallale tüllipööranud kolleegile, küll tunnistab avalikult, et on olnud narkar ning tema keerulisest iseloomust räägivad isegi sõbrad.

Baškiiri päritolu Zemfira Ramazanova sündis 26. augustil 1976. aastal Ufaas ja alustas õhtuti kohalikes kõrtsides laulmist juba 16aastaselt. Õppis üheaegselt muusikakoolis ja mängis korvpalli. Mõlemat tegi edukalt – lõpetas muusikakõrgkooli väga heade hinnetega ja oli Venemaa tütarlaste korvpallinaiskonna kapten. Töötas kooli lõpetamise järel raadios ning mängis õhtuti oma sõpradest moodustatud bändis Zemfira. 1998. aastal võttis julguse kokku ja saatis demokasseti bändi lugudega tollase supergrupi Mumiy Troll produtsendile Leonid Burlakovile.

Viimane oli Zemfira lugudest vaimustatud ning kui Mumiy Trolli liidri Ilja Lagutenko produtseeritult ilmus samal aastal bändi esimene heliplaat "Zemfira", puhkes Venemaal tõeline zemfiramaania. Plaati müüdi miljonilistes tiraažides ning "seelikus Kurt Cobainist" räägiti lausa üleöö kõikjal. Samasugune edu tabas ka Zemfira 2000. aastal ilmunud helikandjat "Prosti menja moja ljubov". Ning kuigi Zemfira 2005. aastal ilmunud heliplaadi "Vendetta" menu oli mõnevõrra tagasihoidlikum, kuulub lauljanna siiski Venemaa tuntumate ja armastatumate artistide hulka.

Pühendustega lood

Zemfira laule iseloomustab eriliselt peen, lausa traagiline tundekeel, millele rokilik karmus vaid vürtsi lisab. Suuremal osal Zemfira lauludel on kindel adressaat – enamasti lauljannale olulised inimesed, samuti lapsepõlve- ja kooliaegsed sõbrannad.

Näiteks lugu "Anetška", seesama, mis "prosila snjat majetški" ("palus heita särgiku seljast" – K. K.), on inspireeritud lauljanna lapsepõlvesõbrannast. Lõviosa oma viimase plaadi "Vendetta" lugudest on Zemfira pühendanud oma armastatule – Renata Litvinovale. Kaunis ballaad "Kas tahad?" on suunatud endisele kallimale Nastja Kalmanovitšile. Laulu "AIDS" adressaat on Freddie Mercury. Jne, jne.

Zemfira kirjutab ise muusika ja laulusõnad, laulab ja tunneb hästi helirežissuuri.

Moskva Riikliku Ülikooli filosoofiateaduskonnas õppiv Zemfira paistab silma erakordse töökusega – Tallinna kontsert on viimane tema pikast, 16. märtsil alanud ringreisist, juba 25. mail alustab ta pikemat kontserdireisi Saksamaal.

Zemfira esineb Tallinnas seitsmendat korda, esimest korda oli ta Eestis 1998. aastal.