Inimesed
21. aprill 2007, 00:00

Nostradamuse ennustus: 27 aastat sõda hävitab maailma lõplikult (65)

Kas Nostradamus suutis rehkenduste ja transi abiga tõepoolest inimkonna tule-vikku ennustada? Või on kõik vaid grafomaanlik hämu, millest võib välja lugeda ükskõik mida?

Nostradamuse ennustused on teadlasi aastasadu kimbatusse ajanud. Ligi tuhandest ettekuulutusest, mis see prantsuse-juudi soost astroloog tegi, on mõne uurija väitel vähemalt pooled täide läinud. Küll olevat Nostradamus paika pannud Oktoobrirevolutsiooni aja, küll Hitleri võimutsemise Saksamaal, Teise maailmasõja, John F. Kennedy tapmise, Iraani islamirevolutsiooni ja Lahesõja. Kõige sagedamini on mainitud järgmisi sündmusi.

Kuningas Henri II surm

Noor lõvi alistab vanema

võitlusväljal ainsas lahingus:

ta torkab oma silmad kuldsest puurist läbi,

kaks haava ühinevad, siis sureb ta julma surma.

(I sadakond, 35. värss)

Prantsusmaa kuninga Henri II surma ennustav nelikvärss on Nostradamuse tuntumaid ja uuritumaid.

Monarh eiras 1559. aasta juunis kõiki Nostradamuse hoiatusi ning osales piigivõitluses krahv de Montgomery vastu. Mõlemal mehel oli lõvipildiga kilp. Montgomery oli Henri II-st kuus aastat noorem ning turniir on rituaalne ühekordne võitlus. Rivaal ei lasknud viimasel katsel piiki õigel ajal alla ning see purunes, paisates kuninga kiivri kullatud näokatte vahelt sisse suure pinnu. Väiksemate torkehaavade kõrval näos ja kõris leidus aga kaks surmahaava. Üks pind läbistas kuninga silma, teine tungis läbi meelekoha silma taha. Mõlemad jõudsid otsaga ajju. Henri II piinles kümme päeva surivoodil ja heitis siis hinge.

Suur Londoni tulekahju 1666

Londonis nõutakse õiglaste verd,

põletatuna tulest aastal 66

variseb ürgne daam oma kõrgelt asukohalt

ja paljud samast lahust saavad surma.

(I sadakond, 51. värss)

1666. aasta tulekahjus hävis ligi kolmveerand Londoni linna. See on väheseid ennustusi, kus on toodud ka aastaarv, ning isegi skeptikud on pidanud tunnistama Nostradamuse väite õigsust.

Suur Prantsuse revolutsioon

Orjaliku pööbli laule, skandeerimisi ja refrääne, samal ajal kui printse ja kuningat hoitakse vanglas kinni,võetakse tulevikus jumalike oraaklitenaotsustusvõimest ilma jäetud arutute lollpeade suust.Ainsana ohvriks langev mees ehitakse mitraga, konflikt toimub tellishoones 500 osalusel.

Üks reetur saab tiitli.

Tullieres’ kuningalossi, kuhu end 500-ks nimetav vihaste prantslaste jõuk 1791. aastal tungis, polnud Nostradamuse päevil olemaski. Louis XVI pages koos Marie Antoinette’iga Reines’i metsa. Kuningas kandis halli mungarüüd. Järgnevates värssides on mainitud nii metsa nime, valget kivinenud kuningannat kui ka halli kuningat, kes on teel Varennes’i, nagu tõepoolest toimuski. Kuid nad saadi kätte.

Edasi ennustab Nostradamus, et valitsus mõistab kuninga süüdi. "Uus kuningas kutsub külalised pulma, aga teised plaanitsevad daami ning mehe armukese surma." Prantslased mõistsidki monarhi riigireetmise eest surma, giljotiini alla läksid ka kuninganna ja kuninga armuke.

Kolm antikristust

Nostradamus räägib nelikvärssides korduvalt kolmest võimsast türannvalitsejast, keda ta nimetab antikristusteks. Tema väitel lubavad nad esmalt rahvale hiilgavat tulevikku, kuid külvavad oma valitsusajal hirmu ja õudusi.

Esimeseks antikristuseks peetakse Napoleon.

Nostradamus ennustas:

Itaalia lähedal sünnib keiser

kes läheb keisririigile kalliks maksma,

öeldakse, arvestades inimesi, kellega ta seltsib,

et ta osutub pigem lihunikuks kui printsiks.

Itaalia lähedal Korsika saarel sündinud Napoleoni pidasid lihunikuks isegi tema toetajad ning ta läks Prantsusmaale tõepoolest kalliks maksma. Nostradamuse ennustuse kohaselt alustab esimene antikristus lihtsõdurina ja tõuseb sealt tippu – "lühikese rüü asemel saab ta pika, õhku kerkivad suured mesilassülemid". Mesilasi kujutab Napoleoni vapp.

Nostradamus vihjab ka Venemaad läbivatele vägedele, kes

hävitavad linna. Sellest on loetud välja Moskva hävitamist Napoloeni vägede käe läbi. Kuid Nostradamus tundub ette teadvat isegi Napoleoni taganemist läbi jäise Venemaa. "Kurnatud surevad valgel alal."

Kuulsa astroloogi värsid viitavad otsesõnu sellele, et keiser saadetakse Elba saarele, kust ta 100 päeva järel minema pääseb. Pärast lüüasaamist Waterloo lahingus jäi Napoleon eksiili Püha Helena saarele.

Teine antikristus kellest Nostradamus kirjutas, oli väidetavalt Hitler.

Näljast tigedad koletised ujuvad üle jõe:enamjaolt on piirkond Histeri vastu,

suur vägi veab seda raudpuuris ja Saksa laps ei märka midagi.

(II sadakond, 24. värss)

Nostradamuse pooldajad usuvad, et need sõnad on prohvetlikud ja "Hister" tähendab Hitlerit. Tõsi, "Hister" on ka Doonau jõe iidne nimi. Teine antikristus sündivat "Euroopa lääneosas vaestele inimestele" ning ta "võrgutab oma keelega palju inimesi". Vaeses Austria peres sündinud Hitler tundis masside psühholoogiat ja kõnekunsti tõepoolest hästi.

Mõnes värsis räägib Nostradamus saksa lapsest, mõnes Saksa kaptenist. "Ta hakkab maad türanniseerima. Ta õhutab ammu uinunud viha. Saksa laps ei järgi ühtki seadust. Karjed ja pisarad, tuli, veri ja lahing." Ennustaja kirjutab, et Reini lähedal Austria mägedes sündinud rahvamees kaitseb Poolat ja Ungarit ja tema "saatus ei ole iialgi kindel". Viimane vihjavat Hitleri surnukeha ebamäärasele saatusele.

Hitleri ja tema armukese Eva Brauni maiste jäänuste asukohta muudeti korduvalt, ennetamaks pühamu tekkimist. 1970 lasi GPU eriosakond nende säilmed välja kaevata ja kremeerida ning tuha tseremoonitsemata Elbe jõkke visata.

Vene föderaalse julgeolekuteenistuse arhiivis oleva Hitleri koljutüki ehtsuses kaheldakse sügavalt.

Saatuse iroonia: Hitler, kes väitis end okultismivastane olevat, rakendas Nostradamuse ennustused propagandavankri ette, tõlgendamaks iidse ennustaja sõnu endale soodsas valguses.

Kolmas antikristus n pidi Nostradamuse väitel tulema Lähis-Idast ("Ta tuleb Euroopasse sinise turbaniga. Ta on inimkonna hirmuvalitseja. Õudsemat pole") ning on jõletum kui kaks eelmist kokku. Kandidaadina on pakutud Saddam Husseini, kes on küll nüüdseks oma otsa leidnud, aga ka Osama bin Ladenit ning Vladimir Putinit . Mõned usuvad, et kolmas antikristus pole veel välja ilmunudki.

Nostradamuse ennustuse kohaselt paneb kolmanda antikristuse vägede sissetung Euroopasse aluse kolmandale maailmasõjale, mis ületab võikuselt eelmised. Millal kolmas maailmasõda algab?

Aastal 1999 ja seitse kuud, tuleb taevast suur Hirmukuningas.

Ta äratab taas ellu mongolite kuningaenne ja pärast sõja valitsemist.

Nostradamuse sõnul kestab sõda 27 aastat ning maailma ootab lõplik häving. "Tulega hävitab ta nende linna, külm ja julm süda, veri hakkab voolama, kellelegi ei anta armu." Kuid ennustaja lubab, et sõjakoledustest väljub maailm ootamatus liidus. Üks osapooltest on põhjapoolsuse inimesed [= Venemaa?] "Ühel päeval saavad kahest suurest juhist sõbrad... Uus Maa [= Ameerika?] on oma tugevuse tipus."

Ehkki paljud ennustajad väitsid Nostradamusele tuginedes, et 1999. aasta juulis tuleb maailmalõpp, nägi XVI sajandi astroloogiastaar maailmale ette veel vähemalt paari tuhande aasta pikkust tulevikku. "Maailmalõpu tõlgendused on täielik mõttetus," kinnitas kaheksa aastat tagasi Salon-de-Provence’i Nostradamuse muuseumi juhataja Jacqueline Allemand.

"Need tõestavad vaid seda, et igaüks võib Nostradamuselt välja lugeda seda, mida ise tahab."

Muuseumi giidid teatavad külastajatele, et Nostradamus püüdis oma apokalüptiliste ennustustega maailma hoiatada, mitte paika panna.

Prohvet või kommentaator?

1555. aastal esmaväljaandes ilmunud "Ennustuste" tõlgendamine on võrdlemisi meelevaldne ebastandardse sõnajärjekorra, arhailise kõnepruugi, mitme keele segu, sümbolismi, astroloogiliste ja mütoloogiliste viidete ning mõistatuslike sõnumite tõttu, mida Nostradamus oma värsside hägustamiseks kasutas.

Teisalt on avaldatud arvamust, et sadakondadeks jaotatud nelikvärsside ebamäärasus on tingitud suure visionääri suutmatusest tõlgendada XVI sajandi keeles XX ja XXI sajandi tehnikasaavutusi. Tal lihtsalt puudus selline sõnavara. Veel on võimalik, et üksainus nelikvärss viitab mitmele sündmusele.

Sama palju, kui on Nostradamuse ennustuste tulihingelisi fänne, on ka kriitikuid. Teadlased on leidnud, et kuulus kirjamees ammutas kirjutades inspiratsiooni mitmetest maailmalõpu tuntud ettekuulutustest, näiteks peamiselt kristlikke pühakuid puudutavast prohvetlikust "Mirabilis Liberist", ning ajaloolistest allikatest, näiteks Liviuselt, Suetoniuselt, Plutarchoselt ja keskaja kroonikakirjutajatelt. Paljud astroloogilised viited on peaaegu sõna-sõnalt pärit Lyoni kanooniku ja arsti Richard Roussat’ teosest "Livre de l’estat et mutations des temps" (1549–50).

Arvestades kirjanduslike allikate rohkust, pole kindel, kas Nostradamus kasutas transsi minekuks spetsiaalseid meetodeid peale rahuliku mõtluse. Ise on ta rääkinud, kuidas üritas tuleviku nägemiseks hinge ja mõtteid tühjendada ning rahulikku seisundit saavutada. Mõned teadlased usuvad, et Nostradamus ei kirjutanud mitte prohvetina, vaid hoopis kommenteerimaks looritatult omaenda ajastu sündmusi.