PASTAKAS NÄPUS: Mari-Leen Kaselaan võttis küpsuskirjandi kirjutamist rahulikult. «Ma rääkisin eestlastest ja eestlusest ja patriotismist ja sellistest asjadest,» avas ta hiljem oma kirjatüki sisu. Foto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
16. aprill 2007, 00:00

"Hästi kerged teemad olid." (7)

"Ma arvan, et ei tulnud elu parim kirjand," ennustas Laura Põldvere vahetult pärast töö esitamist. "Ma just praegu tulin uksest välja, nii et selline meeltesegadus on. Teema oli küll sobiv, aga kui närv on sees, siis mõtted jooksevad lihtsalt kokku mingil hetkel."

Laura Põldverele jäi kirjutamiseks ette nähtud kuuest tunnist veidi väheks. "Närviga lõi blokeeringu ette. Mingi aeg oli lihtsalt selline tunne, et istud, mitte midagi ei oska kirjutada, ja sellepärast läkski nii viimasele minutile."

Laura arutles teemal "Meie suurim ja hiilgavaim meistritöö on õigesti elatud elu" (Michel de Montaigne). "Kuidas õigesti elada, miks õigesti elada – kõik sellised aspektid said läbi kirjutatud," räägib Laura oma töö sisust.

Laura kaalus ka teemat "Kunstiteosed, mis on muutnud mu ellusuhtumist", aga: "Kuna ma olen taolisel teemal nagu see kümnes ("Meie suurim ja hiilgavaim..." – E. R.) juba varem kirjutanud, siis ma mõtlesin, et pigem minna lihtsama vastupanu teed."

Järgmine eksam on Miina Härma gümnaasiumi abituriendil Laural juba 27. aprillil – ühiskonnaõpetus. "Ei ole puhkamiseks aega antud," ütleb Laura.

Mari-Leen Kaselaan: "Väga hea, et see on möödas."

Audentese erakooli e-gümnaasiumis õppival Mari-Leen Kaselaanel kirjandi vormistamiseks aga kõik kuus tundi ei kulunudki. "Ma üritasin rahumeelselt võtta asja ja sain poolteist tundi varem valmis," muljetab lauljatar. "Eks juunikuus ole näha."

Kui kirjand valmis, oli kergendustunne suur. "Väga hea, et see on möödas," ütleb Mari-Leen, kes valis teema "Eesti mured on ka minu mured". "Ma rääkisin eestlastest ja eestlusest ja patriotismist ja sellistest asjadest," avab Mari-Leen oma kirjatöö sisu. "Eesti keelest ja eesti rahvast, kes hävineb. Ja poliitikast mingil määral."

Teemavalikuga tal raskusi polnud. "Umbes kümme minutit mõtlesin ja otsustasin ära," suutis neiu külma närvi hoida. "Valik oli päris suur ja häid teemasid neli-viis, millest oleks osanud kirjutada."

Mari-Leen proovis arutledes arvestada sedagi, mis tema töös hindajale võiks meeldida. "Väga äärmuslikke näiteid ei julgenud tuua, sest ei tea, kuidas hindaja seda nagu arvestab," räägib ta. "Kuigi Tõnis Lukas ütles küll oma kõnes, et kirjutage nii, nagu te mõtlete ja tunnete, ärge mõelge selle peale, kuidas hindaja sellest aru saab."

Mari-Leenulgi on järgmine eksam juba vähem kui kahe nädala pärast ühiskonnaõpetuses. "Ma peangi vaatama materjale ja konspekte. Tundub, et õpetaja on päris head kokkuvõtted teinud, hea on õppida," räägib Mari-Leen, kes pole veel päris kindelgi, kas ikka sel aastal kooli ära lõpetab. "Ma vaatan, kuidas ma jõuan oma asjadega," on lauljatar enda suhtes aus. "Mul on ka muid aineid päris palju vastata. Kui see aasta ei jõua, siis võin ka järgmine aasta mõned teha. Mul nagu ei ole selle asjaga nii kiiret kui mõnel teisel."

Vallo Kirs: "Hullult hea tunne!"

Ilmar Raagi filmis "Klass" peategelasena üles astunud Vallo Kirs lõpetab tänavu Rakvere gümnaasiumi. "Viimased sõnad läksid siis, kui olid viimased sekundid," räägib Vallo, kuidas ta kasutas kõik ette nähtud kuus tundi ära.

"Ega nüüd ei ole midagi teha. Hullult hea tunne! Enda arust läks enam-vähem hästi ka," vaatab Vallo tehtule tagasi.

Kirjutamiseks valis ta teema "Kunstiteosed, mis on muutnud mu ellusuhtumist". "Emotsionaalselt nagu kõige parem kirjutada. Iseennast sain kõige rohkem selle teemaga siduda," räägib noor näitleja.

Ka Vallol seisab järgmisena ees ühiskonnaõpetuse eksam. "Aga ma lähen enne veel Bulgaariasse nädalaks ajaks."

Vallo on üks Eesti viiest Euroopa Noorte Parlamendi delegaadist. "Inglise keeles mingi poliitiline üritus, räägitakse Euroopa Liidu konkurentsivõimest ja nii edasi," selgitab ta, milles asi. "See on iseenesest väga kasulik – arendab keelt ja üldist silmaringi. Ja mul on inglise keele eksam ka tulemas."

Kõige olulisemaks peab Vallo ajalooeksamit. "Lihtsalt konkreetselt huvitab mind, ma tahaks ajalugu õppima minna."

Paula Solvak: "See ei olnud mu parim kirjand."

Samuti filmis "Klass" üles astunud Paula Solvak, Tallinna reaalkooli abiturient, valis teema "Mida suudab avalik arvamus?", kuigi kaalus ka teemat "Lõbusalt saeb inimkond oksa, millel ta istub" (Mati Unt).

"Ma kirjutasin biotehnoloogiast ja kuidas eetika pidurdab teaduse arengut," räägib Paula oma valikust.

"Hästi kerged teemad olid, kõik räägivad seda," paljastab Paula. "Mul on selline tunne, et kindlasti see ei olnud mu parim kirjand, aga tegin, mis suutsin. Natuke kripeldab sees, aga samas tundub, et läks hästi. Kergendus on ikka, et see on nüüd läbi. Samas – ega ma ju ei paanitsenud sellepärast ja suurt pinget ei olnud, aga päris huvitav kogemus igatahes."

Järgmise eksamina ootab Paulat 5. mail ees inglise keel, seejärel bioloogia. Paula plaanib minna Tartu ülikooli bioloogiat õppima.

Kirjanditeemad

1. "Eesti mured on ka minu mured"

2. "Kirjutatud ja kirjutamata seadustest"

3. "Haridus – kas vahend või eesmärk?"

4. "Kõigel on hind, aga vähesel väärtus"

5. "Mida suudab avalik arvamus?"

6. "Lõbusalt saeb inimkond oksa, millel ta istub" (Mati Unt)

7. "Kunstiteosed, mis on muutnud mu ellusuhtumist"

8. "Meedia noore põlvkonna kujundajana"

9. "Rahvusriigi võimalikkusest 21. sajandil"

10. "Meie suurim ja hiilgavaim meistritöö on õigesti elatud elu" (Michel de Montaigne)

Laupäeval kirjutas küpsuskirjandit 14 174 abiturienti.

Eesti keeles kirjutas 10 520 ja vene keeles 3654 õpilast.

Hea kirjand on sidus arutlev tekst, mis viitab (kirjanduslikele) allikatele.

Eeldatavalt on kirjandi pikkus 600–800 sõna.

Kirjutamisel võis kasutada eesti keele sõnaraamatut.

Aega oli kuus tundi.