Foto: Makroconcert
Saund
23. veebruar 2007, 00:00

Yamato – jaapanlaste iidne trummikunst

Yamato show teeb nauditavaks temperamentne esitus, eksootiliselt rütmiline ja kohati spirituaalne muusika ning huvitav koreograafia, milles leiab nii akrobaatilisi kui ka Jaapani erinevate võitluskunstistiilide elemente. Eestisse saabub Yamato oma uue show-programmiga "Shin-on", mis jaapani keeles tähendab südametukset.

"Meie hääl ja rütm on meie südamete tuksumine. Inimesed vaatavad meie etendust ja kuulavad meie muusikat, mis tekitab rütmilise sideme meie südametega. Neisse voolaks nagu uus annus elujõudu," ütleb Yamato asutaja Masa Ogawa.

Oma 13 tegevusaasta jooksul on Yamato tutvustanud miljonitele vaatajatele-kuulajatele üle kogu maailma jaapani traditsioonilise löökriistamuusika pärandit. Ansamblil on Jaapanis ka oma kool, mis õpetab trummimängu. Yamatos mängivad 5 nais- ja 5 meessoost trummarit, kes kasutavad traditsioonilisi jaapani wadaiko-trumme. Trummide suurused varieeruvad 15 sentimeetrist kuni 1,8 meetrini ja trummide vanus on nii mõnelgi üle paarisaja aasta. Tallinna kontserdil kasutatakse paari tosinat suuremat ja väiksemat trummi. Neist huvipakkuvaim on ehk odaiko, mis on valmistatud enam kui 400 aasta vanusest puust.

Yamato naisartistide trummid on väiksemad ning nende mängida on etendusele delikaatset õrnust lisavad instrumendid – shakuhachi (flööt) ja koto (kannel, tsitter). Hoolimata sellest mõjuvad nad sama võimsalt kui nende meessoost kolleegid.

Maailm avastas enda jaoks Yamato pärast Edinburghi Fringe Festivali 1998. aastal, kus trummarid võitsid Spirit of Fringle auhinna. Sealt sai alguse ansambli lõputu tuuritamine mööda maailma. Trummarid rändavad mööda maailma, kaasas mitukümmend trummi, millest igal on oma legend – neist ühe järgi elavad trummis muistsete muusikute hinged ja trummi helid on nende läkitus elavatele.

Sõnal ‘yamato’ on jaapani keeles mitu tähendust. See on Nara linna endine nimi, kuid tähistab ka tervet Jaapanit ning ka üht perioodi Jaapani ajaloos, mil õitsesid kaunid kunstid.

Trupp peab oma koduleheküljel www.yamato.jp inglise- ja jaapanikeelset tuuripäevikut, kus iga kontserdipäev nende eneste pilgu läbi paari-kolme foto ja mõne lausega kajastust leiab. Päevikus on ka tuurikaart, kus kõik kontserdilinnad kollaste lipukestega tähistatud, Tallinn teiste seas.

Yamato The Drummers of Japan show Saku Suurhallis algab 27. veebruaril kell 20, uksed avatakse kell 19. Etendus kestab umbes 2 tundi. Piletid on müügil Piletilevi müügipunktides ja Statoili teenindusjamades.