VALUS HOOP: Vaiko Eplik juhtis koos Raadio 2 peatoimetaja Heidy Purgaga «Aastahiti» galat, järgmisel päeval teatati Eplikule, et hommikuprogrammi saatejuhina ta enam ei jätka.Foto: Raadio 2
Inimesed
10. jaanuar 2007, 00:00

Vaiko Eplik: «Kujuta ette, mis tunne on ühel hetkel põhisissetulek kaotada!» (90)

Raadiomees ja muusik Vaiko Eplik kuulis sellest, et on oma koha Raadio 2 hommikusaates «Silmad lahti» kaotanud, vaid kolm päeva enne tööle naasmist. Epliku sõnul oli tema kõrvaldamine otsustatud juba enne aastavahetust, talle aga ei antud isegi aega uue töökoha otsimiseks. «Kujuta ette, mis tunne on ühel hetkel põhisissetulek kaotada,» kurdab Eplik, kellele pakuti asenduseks oma saadet õhtusel ajal.

Kui Vaiko Eplik paar päeva enne eelmisel kolmapäeval toimunud Raadio 2 aastahiti galat intervjuud andis, viskas ta nalja, et avalik-õiguslikus raadios kehtib nii karm hierarhia, et isegi lifti kasutamise järjekord on kindlalt paika pandud. Ja kiitis oma hommikusaate juhi tööd.

Aga kui Eplik järgmisel päeval pärast galat teada sai, et ta Raadio 2 hommikusaate juhi kohalt kõrvaldatud on – et tema kaastöö tegemise lepingut ei pikendata – ei tundunud hierarhiajutud enam nii naljakatena.

Eplik: «Otsuse tegi Margus Allikmaa.»

Hommikusaate juhi kohast ilma jäetud Eplik tõdeb, et Eesti Raadio juhtimisega ei ole kõik korras. «Konkreetselt ainus asi, mida ma tean, on see, et selle otsuse tegi Margus Allikmaa (Eesti Raadio juhatuse esimees – A. K.) ja see oli tema emotsionaalne otsus,» ütleb Eplik. «Mul poleks selle vastu mitte midagi, kui ma poleks saanud sellest teada kolm päeva enne töö algust. Aga Eesti Raadios on see selline traditsiooniline värk, nagu ma olen aru saanud,» nimetab Eplik Eesti Raadio juhtide käitumist halvaks juhtimisstiiliks.

Üheks põhjuseks, miks Eplik hommikusest saatest õhtusesse tõsteti, on Raadio 2 kuulatavuse langusega seotud ümberkorraldused. «Ma tahaks näha kedagi, kes Raadio 2s ütleks mulle, et ma tegin halba tööd! Et minu süü oli see, et kuulatavus piisavalt ei tõusnud,» ütleb üle kahe aasta hommikuprogrammi juhina töötanud Eplik. «See on bullshit. Kui Raadio 2 hommik eelmisel aastal viiendale kohale tõusis, siis meid tõsteti Toomas Luhatsiga kilbile ja premeeriti õhtusöögiga Saku mõisas. Ja aasta hiljem on lood nii… Kui ma tegin halba tööd Raadio 2 hommikuprogrammis, siis öelgu, et ma tegin halba tööd ja sain sellepärast kinga,» leiab Eplik, et tema hommikuprogrammist väljajätmine on antud juhul liialt vähe põhjendatud.

Eplik tõdeb, et hommikusaate ajaloo jooksul tuli teinekord ka pisikesi viperusi ette. Näiteks nimetati huumoriküllase hommikusaate eetris USA presidenti George W. Bushi tema visiidi ajal avalikult idioodiks – raadiojaam pidi USA saatkonna ees vabandama. Epliku arvates ei oleks aga isegi see tema arvates piisavaks põhjuseks, kuna niisugune ütlus oli edastatud raadiotegijate arvamusena.

Hommikuprogrammi saatejuhtidena jätkavad Mart Normet ja Erik Moora.

«Ma ei pea oma sõpradest Raadio 2s loobuma.»

Järgmisest nädalast on Eplik siis taas Raadio 2 eetris – teisipäeva õhtuti kell 21 hakkab ta juhtima omanimelist show’d. «Ma ei pea oma sõpradest Raadio 2s loobuma. Mul on neid väga palju ja nad on mulle väga kallid. Mul on hea meel, et hakkan õhtust saadet tegema – hakkan inimestele head muusikat laskma.»

Eplik on tõelise melomaanina mitmeid aastaid kogunud kuuekümnendate muusikat, uurinud nn biitmuusika plahvatust jne. Seetõttu lubab ta kuulajaid juba esimeses saates kostitada näiteks Jaapani päritolu psühhodeelsete paladega.

Eesti Raadio juhatuse esimees Margus Allikmaa: «Mul ei ole Vaiko Eplikuga mingit emotsionaalset sidet.»

Eesti Raadio juhatuse esimees Margus Allikmaa ütleb, et muutused Raadio 2 hommikuprogrammis on seotud raadiojaama arengu ja langeva reitinguga. «Kõik raadioprogrammid muutuvad ja otsivad, kuidas paremini teha,» ütleb ta. «See on üsna loomulik ja minu ettepanek Raadio 2-le oli ka see, et hommikuprogramm vajab arendamist.»

Samuti olevat Allikmaa väitel Eplikule juba ammu selge olnud, et tema leping lõpeb – ja sellest, et ettepanekut selle pikendamiseks ei tehtud, oleks raadiohääl pidanud tegema omad järeldused.

Kui Vaiko Epliku arvates on tema lepingu pikendamatajätmise puhul tegu Margus Allikmaa emotsionaalse otsusega, siis Allikmaa vaidleb vastu: «Minul ei ole temaga mitte mingisugust emotsionaalset sidet! Ma ei ole Raadio 2 sihtgrupp, et mul peaks temaga tekkima mingi emotsionaalne side. Mind huvitab Raadio 2 üldine reiting, raadioprogramm algab alati hommikuprogrammist ja ongi kogu tõde. Minu nõue Raadio 2-le on olnud see, et reitingulangus tuleb peatada.»

Allikmaa selgitab, et raadio peab enamiku oma kuulajatest võitma primetime’il ehk hommikusel ajal – ja kui hommikune kuulatavus on hea, võidetakse endale ka lõunased ja õhtused kuulajad.

Skandaaliga ajast, mil George W. Bush Eestis käis, ei olevat Epliku lahkumisel samuti mingit sidet. «See nõuab tõeliselt head fantaasiat, et need asjad kokku panna,» ütleb Allikmaa. «Ma ei teinud sellest isegi mingit lugu, teised juhatuse liikmed tegid.»

Allikmaa kiidab Epliku saatejuhitööd, kuid lisab, et see variant, mida hommikuprogrammis kasutati, ei ole ennast õigustanud – ja nüüd peab Raadio 2 otsima varianti, mis töötaks. Allikmaa ütleb, et hindab kõrgelt Epliku rolli Eesti muusika propageerimisel, mistõttu ei soovita temasugusest saatejuhist päris kindlasti ilma jääda. Sellest siis ka õhtune muusikasaade.