PALAVAD ÕNNITLUSED TUBLILE RAUDTEELASELE: Anne Veskile annab raudteelaste aumärgi üle Eesti Raudtee juhatuse liige Riivo Sinijärv.Foto: Priit Grepp
Inimesed
8. jaanuar 2007, 00:00

Auraudteelane Anne Veski (21)

Sügaval nõukogude ajal, kui raudteel lokkas kuritegevus – aeg-ajalt tehti korraga rahast ja asjadest tühjaks terved vagunid –, oli rongisõitjatel kombeks kaasas kanda ketikest, millega kupee uks lukku panna. Et oleks julgem sõba silmale saada.

Niisugune ketike oli ka lauljatar Anne Veskil, kel seoses tööga siis ja nüüdki alatasa idanaabrite juurde asja.

Sisenes siis Veski ühel järjekordsel Moskva reisil kupeesse ja otsustas ukse lukustada. Mida ta ei märganud, oli see, et ühte kupee sängidest oli keegi juba pugenud ja magamiskoha kõrval varnas rippus raskete pagunite alla ägav sõjaväemunder.

Selgus, et Veski kupeekaaslaseks oli sattunud üks Nõukogude Liidu lääneosa piirivalvevägede juhte, auastmelt kindralpolkovnik.

Kõrge sõjaväelane muidugi naeris, et siiani pole ükski naine tema julgeolekut taganud, nüüd siis saabus Anne Veski ukseketiga. Kuid turvakaalutlustele mõtleva inimesena nõustus ohvitser, et ju on ikka õigem uks ketiga kinni panna.

Veski on Eesti Raudtee suhtearendaja

Praegugi sõidab Venemaal endiselt ülipopulaarne lauljatar Moskva vahet tihtipeale rongiga. Aga nüüd pidavat raudteel liikumine turvalisem olema kui paarkümmend aastat tagasi. Vähemalt ukseketti pole vaja kaasas kanda. Pealegi tegevat vagunisaatjad kõik, et rongisõitja elu võimalikult mugavaks muuta.

Kui lauljataril on Moskvasse tarvis jõuda esmaspäeval, kolmapäeval või reedel – kui naaberriigi pealinna lendab lennuk –, eelistab ta kiiremat sõiduviisi. (Mullu oli Veski Estonian Airi reklaaminägu.) Teistel päevadel sõidab Veski Peipsi taha ikka rongiga.

Eesti Raudtee otsustas Anne Veskile taotleda SRÜ, Balti Riikide ja Bulgaaria Raudteede Nõukogult auraudteelase nimetus ja sellega kaasneva aumärgi eduka koostöö eest. Nimelt on Veski kolm korda esinenud Eesti Raudtee poolt SRÜ ja Bulgaaria koostööpartneritele korraldatud üritustel, raudteenõukogu koosolekutel. Eesti Raudtee avalike suhete juht Margus Värav usub, et Veski on sel moel Eesti Raudtee rahvusvahelisi suhteid arendanud.

Veski sõnul leidub SRÜ raudteelaste hulgas tema andunud fännegi. Näiteks toob üks Armeenia raudtee juhte lauljatarile pärast iga vaadatud-kuulatud esinemist lillesülemi ja laskub kätte andmisel galantselt põlvili.

Aureis viib Veski tõenäoliselt Moskvasse

Kuid küllap võiks Veski suhtekorraldusesinemistetagi auraudteelase tiitlit kanda, sest ainuüksi Moskva poole ja tagasi on lauljatar maha sõitnud lugematu arv kilomeetreid. Muudest raudteeliinidest rääkimata.

Auraudteelase nimetusega kaasneb iga-aastane tasuta reis mõnda SRÜ või Balti riiki või Bulgaariasse. Kõrgeimas pakutavas klassis loomulikult. Veski on otsustanud, et kasutab preemiareisi tõenäoliselt ära mõnel järgmisel Moskvas käigul. Ja Moskvas käib lauljatar soolokontserte andmas tihti.

Mis on auraudteelase märk?

Auraudteelase tiitel ja sellega kaasnev märk on kõrgeim raudteelastele antav tunnustus SRÜs, Balti riikides ja Bulgaarias. Auraudteelase tiitli ja märgi traditsioon sai alguse Nõukogude Liidu ajal. Eesti Raudtee tegi 2006. aastal SRÜ, Balti Riikide ja Bulgaaria Raudteede Nõukogule taotluse kahe auraudteelase tiitli väljaandmiseks. Peale Anne Veski pälvis nõukogu otsuse kohaselt tänavu auraudteelase nimetuse ka pikaajaline raudteetöötaja, Eesti Raudtee ohutusosakonna ülem Juri Tservov. Veskile kui mitteraudteelase otsustati auraudteelase tiitel anda erandkorras.