VÄIKE PIME MUUSIK: Kuueaastane Elisabeth Egel mängib meelsasti klaverit ja laulab kõlava häälega. Ta saab hakkama ka kitarriga.Foto: Kalev Lilleorg
Inimesed
22. detsember 2006, 00:00

Pime Elisabeth laulab jõulupäikese särama (9)

Pimedana sündinud väike Elisabeth kirjutas jõuluvanale kirja. Tundis huvi, kuidas jõulumehel läheb. Siiralt. Südamesopis ehk ka väike soov – et taadi kotti mahuks plaat «Jõulupäike», kus ka Elisabeth laulab.

Kui märkad muusikapoes rõõmsailmelist lastelaulude plaati «Jõulupäike», seisata hetkeks. «Sa hoiad käes heategu, mis sündis paljude inimeste koostöös,» seisab plaadiümbrisel. «Kui sul neid laule kuulates veidigi soojem hakkas, oled sinagi selles heateos osaline,» lubab plaaditutvustus.

Laulude nimekirjast leiab palju armsaid teada-tuntud jõuluviise, mille esitajate hulgas on ka puudega lapsed.

Äsja kuueaastaseks saanud lasteaiatüdruk Elisabeth kinnitab, et valis plaadil kõlava laulu ise. Millise? «Tiliseb, tiliseb aisakell». See laul on mulle ikka meeldinud, ütleb ta.

Elisabeth on musikaalne laps, räägib ema Margit Heinmets. Tüdruk mängib meelsasti klaverit ja kitarri. «Mulle meeldib ka muusikat kuulata, üks ingliskeelse nimega ansambel on lemmik, mulle ei tule praegu meelde,» lisab Elisabeth. Jõululaulude plaat, millel kõlab tema rõõmus laul, on omamoodi kingitus nii talle endale kui vanematele. «Kui harjutasime, läks laul ühel korral sassi ka. Muidu oli tore,» kõneleb laps.

Kirjas, mille Elisabeth jõuluvanale saatis, ei teinud ta plaadist juttu. «Küsisin, kuidas sul läheb. Kui läheb hästi, on kõik korras…» on tüdruk tagasihoidlik.

Ja ei ainumatki kingisoovi? «Ta võib ju ise otsustada,» ütleb Elisabeth. Südamepõhjas loodab laps siiski, et saab endale puust klotsid – et ehitada mängumaja. Luuletus – «Lapse tänu jõuluvanale» – on tal juba kenasti peas.

«Ja plaati ootan ka põnevusega,» lisab ta vägagi täiskasvanulikult.

Plaadi väljaandmise idee pärineb Tallinna lastehaigla juures tegutsevalt seljaajusonga ja vesipeahaigete seltsilt. «Neid haigusi peeti ju ravimatuks, oleme suutnud selle eelarvamuse kummutada,» kinnitab seltsi juhatuse liige, Tallinna lastehaigla arst Ann Paal. Mittetulundusühinguna tegutsev selts seob haigeid, nende peresid, meedikuid ja vabatahtlikke abistajaid.

Jõululaulude plaadi loomise ideed aitas teiste hulgas ellu viia muusikaakadeemia, kuid toetajaid oli palju enam. «Jõulupäikese» plaadil esitavad vahvaid jõululaule väga andekad lapsed.

«Meie soov oli, et ka puudega lapsed saaksid olla nähtaval ja esineda avalikkuse ees,» ütleb Ann Paal. Tema kinnitusel on varasema ajaga võrreldes toimunud läbimurre – puudega lastest on saamas ühiskonna täieõiguslikud liikmed.

Siiski on nõnda, et paljudes koolides ei taheta sellest kuuldagi, et koori tuleks puudega, näiteks ratastoolis laps, nendib ta.