UNISTAB ASJUST, MIDA RAHA EEST OSTA EI SAA: «Argipäevas toimetades võib ennast justkui ära kaotada ja on raske leida aega, et elu üle järele mõelda,» arvab Critikal, et mõnda aega kuskil teises kultuurikeskkonnas elades oskaks siinseid väärtusi jälle paremini hinnata.Foto: Erakogu, repro
Saund
16. detsember 2006, 00:00

DJ Critikal kodus hip-hop’i ei kuula (1)

Critikali peetakse Eestis hip-hop’i DJks number üks. DJ Critikali nime taga on peidus muheda ja sümpaatse olemisega noormees Bert Prikenfeld (27), kes unis­tab asjadest, mida raha eest osta ei saa.

Mõnele meenub seoses hip-hop’iga kaasakiskuv muusika, teisele majaseinal toretsev grafiti, kolmandale hoopis breiktants ja kotakate pükstega poisid. Üldises plaanis ongi hip-hop elustiil ja kultuur, mille väljundiks on ennekõike sellele omased neli elementi – breakdance, grafiti, DJ ja MC.

Critikal on tüdinud stampküsimustest, millele temalt alatasa vastust nõutakse: mis on hip-hop, mis vahe on hip-hop’il ja räpil? jne. «Sama tunne tekib spordireportaaže vaadates. Igal aastal esitatakse näiteks lume­lauduritele täpselt ühtesid ja samu küsimusi: kuidas te selle spordiala juurde jõudsite, miks te selle lauaga sõidate, kas seda peab ikka mäe peal tegema? jms.,» muigab Critikal. Vähe pööratakse tähelepanu tegijatele, nende eesmärkidele ja nende mõtetele, kuigi just nii lähenedes saaks loomingut objektiivsemalt tõlgendada ja selle loojate sõnumeid täpsemalt mõista.

Esimene niisugune kauamängiv Eestis

Neil päevil võib DJ Critikal ennast teenitult rahulolevana tunda. Ta on valmis saanud Eesti esimese eestikeelse mixtape’i (algtähenduses on mixtape omavalitud lugudest kokkumiksitud helikandja – toim.), millel 30 lugu, nende seas nii juba tuttavaid kui ka uhiuusi. Critikali enese loomingu kõrval lisavad mixtape’ile vürtsi A-Rühm, Cool D, Noizmakaz, Chalice, Tommyboy, Stupid F jpt.

«Säärase plaadi tegemiseks on palju võimalusi ja tehnikaid. Hip-hop’i miksitakse peamiselt aga just mixtape’i vormis. See tähendab, et lugusid mahub ühele plaadile palju, kuid iga lugu on esindatud suhteliselt lühidalt. Palju on kasutatud sellist vormi, kus kuuleb ühe tuntud loo biiti ja teise tuntud loo vokaali. Siis tekib väike äratundmisrõõm, kuid samas on tulemuseks uus lugu. Kõne all oleva mikstape’i teeb omapäraseks see, et lugude vahel on mitmesugused interlude’id ehk vahepalad, kus eri inimesed on öelnud eri asju minu ja mikstape’i kohta. Et lugusid nii palju plaadile sai, ei olnud eesmärk omaette. Pigem on see märk sellest, et Eestis on korralikku kraami toodetud sedavõrd palju, et on, millest valida. Mõned spetsiaalselt selle plaadi jaoks tehtud lood jätsin kõlama täies pikkuses. Kõige rohkem meeldib mulle endale viimane boonuslugu «Ära süüdista saatust».»

Kodus mängib hip-hop haruharva

Critikali töö ja hobi käivad käsikäes: muusika loomine, produtseerimine, raadiosaate «Programm» juhtimine ja ürituste korraldamine. «Kui ma nüüd käe südamele panen, siis ma kodus kuulan väga vähe hip-hop’i. Seoses tööga pean tegema seda väga palju, et kõige uuega selles vallas kursis olla. Aeg-ajalt tekib paratamatult küllastumine, mõõt saab täis. Näiteks kuulan palju 60.–70. funk’i, peamiselt USAs toodetut. Kui oleksin ainult hip-hop’i keskne, siis jääksin mõnes mõttes lukku. Teist laadi muusika kuulamine on värskenduskuur vaimule ja aitab ka tegudesse uut lähenemist anda,» räägib Critikal ja lisab, et uut head muusikat tuleb kogu aeg niivõrd suures mahus peale, et vaevalt jõuab kõigega kursis olla. Veel vähem aga sellesse süveneda.

Unistustest rääkides toonitab Critikal, et need ei ole seotud millegi materiaalsega. Asjad on tühised paljude olulisemate väärtuste kõrval ja neid ei saa osta ühegi raha eest. Mõningase mõtlemise peale arvab ta, et üheks unistuseks võiks pidada ajaliselt pikemat peatumist mõnes meie omast erinevas kultuurikeskkonnas. «Olen mõelnud, et pool aastat elada näiteks kusagil Indias oleks huvitav ja arendav kogemus. Arvan, et see aitaks iseenesest mõistetavatena tunduvaid ja seetõttu ununema kippuvaid elulisi momente uuesti väärtuslikena tajuda. Teisisõnu – aitaks enda ümber olemasolevasse tänutundega suhtuda. Argipäevas toimetades võib ennast justkui ära kaotada ja on raske leida aega, et elu üle järele mõelda,» teab Critikal.