«EGA ELUST ELUGA EI PÄÄSE»: Nõnda laulis võrratute laulutekstide kirjutaja ja rokilegend Juice Leskinen.Foto: All Over Press
Inimesed
27. november 2006, 00:00

Suri Soome rokilegend Juice Leskinen (2)

Reedel suri 56 aasta vanuses Soome rokilegend Juice Leskinen. Muusik oli aastaid kannatanud suhkurtõve, maksa­tsirroosi ja neerupuudulikkuse all. Lõpp saabus kodulinna Tampere haiglas.

Kuna rokkari neerud ei töötanud korralikult, pidi ta käima regulaarselt dialüüsiaparaadi all. Suvises Iltalehti usutluses ütles Juice, et teda võib päästa vaid neerusiirdamine. Leskineni lähedane sõber, estraaditäht ja parlamendisaadik Mikko Alatalo ütles Ilta-Sanomatele, et ta käis viimati Juice juures teisipäeval. «Juice oli rõõmus, istus, kassid süles.» Sellele, et lõpp on lähedal, ei viidanud Alatalo sõnul miski. Lahku minnes mehed küll kaisutasid, mida nad tavaliselt ei teinud. «Jõud on läinud,» ohkab Alatalo murest murtuna. «Juice puudutas nii paljusid soomlasi, väga suurt rahvahulka.»

Juice ehk Pauli Matti Juhani Leskinen salvestas kümneid plaate, tema sulest on pärit mitu raamatut. 1994 kuulutati muusik aasta luuletajaks. Leski­neni on nimetatud Soome popmuusika üheks tähtsamaks sõnadeloojaks. Tema sõnad olid vaimukad, terased ja tihti ründavad. Ühes tuntumas hitis «Marilyn» (1974) kahetseb Juice Monroe abielu näitekirjanik Arthur Milleriga. «Ja kui kirjanik Arttu sul kraest krabas, kiskusin su seina pealt maha, sa tühine lipakas. Ja ma laulsin: «Marilyn, Marilyn, millal võtad pluusi ära? Marilyn, Marilyn, kas saan su ealeski tagasi?»» Leskineni tuntuimate lugude hulka kuuluvad ka «Viidestoista yö», «Syksyn sävel», «Rakkauden ammattilainen», «Norjalainen villapaita» ja «Ja luonas kai olla saan».»

Hitt «Eesti» sündis enne Eestis käiku

Eestis tuntakse Leskineni ennekõike hitist «Eesti (On My Mind)», kus ta väljendab oma raugematut igatsust Eesti järele. Juicele omane iroonia: laulu salvestas ta 1983. aastal, ent esimest korda käis Eestis 1988. Vähemalt kinnitavad seda nii Rock Summeri korraldaja Jüri Makarov kui ka raadiohääl Erkki Berends. «Juice esinemine Rock Summeril on mul selgelt meeles,» ütleb Berends. «Ta ei aimanud, et teda ootab nii palju publikut. Pärast kirjeldas ta: «Nägin seda rahvamassi ja mul oli kohe paskat housussa.» Isegi temasugune rokilegend oli vapustatud.»

Äge ühiskonnakriitik oli eraelus hoopis teist masti mees. «Kohtusime Soomes stuudios – vaikne tore vennike,» ütleb Berends. «Hästi terav oli ta siis, kui oli vaja lajatada Kekkonenile, hiljem Koivistole.» Juice õdusat olekut mäletab ka Justamendi liige Jaan Elgula: «Eraelus ei olnud ta säärane anarhist nagu oma lauludes.» Tervis hakkas Juicel jukerdama juba 20 aastat tagasi. 1988 andis ägedalt tunda maks. Hiljem tunnistas laulja, et oli end nii vaimselt kui ka füüsiliselt viimse piirini ajanud ning viinast lohutust otsinud. Viimane kümmekond aastat ei lubanud tervis Juicel üldse juua. Kirglikuks suitsumeheks jäi ta siiski.

Juicele on sünnilinnas Juankoskis püstitatud ausammas, mille autor on Soomes Pirkkalas elav eesti skulptor Villu Jaanisoo. Jaanisoo on koos arhitekt Jorma Mukalaga teinud Talllinnasse Estonia ohvrite mälestusmärgi "Katkenud liin".

Töötas tõbesid trotsides surmani

Juice töötas tõbesid trotsides surmani ning andis kontserte dialüüsis käikudest hoolimata. Kevadises intervjuus ütles ta, et pärast aastast haigusepisoodi on tal käsil neli raamatut ja paar näidendit. Juice oli nördinud, et talle määrati tänavu vaid pool riigi kunstnikupensionist – 571 eurot 63 senti kuus, millest kätte jäi vaid 300 eurot ehk umbes 4700 krooni. «Olen liiga noor, ehkki keha on mul nagu 80aastasel. Nad ehk loodavad: pangu karp kinni, kui on pensioni kätte saanud. Kuid selleks ei kohusta mind miski,» ütles ta ajakirjanduses.

«Soome ilma Juiceta on kui lipp ilma ristita,» ütles üks fänn Iltalehti järelehüüdelehel.

Leskinen kirjutas Justamendile laulusõnad

Ansambel Justament andis 1990ndate keskel välja soomekeelse singli oma hitist «Petseri tsura ja Hiitola ätt». Sõnad kirjutas Juice Leskinen. «Tartu sõpruslinna Tampere linnavalitsus korraldas Justamendile esimese CD-plaadi Eestis,» meenutab bändi liige Jaan Elgula. Kuue looga maksisinglil leidus ka bändi toonane hitt «Petseri tsura ja Hiitola ätt», mille sõnade autor on Villu Kangur. Tekkis soomekeelse versiooni mõte, sest Karjala teema puudutas hõimuvendasid väga lähedalt. «Juice manager oli otsapidi linnavalitsusega seotud ja viis laulu tõlke Juicele. Too võttis asjast kinni ja tegigi ära. Kui kuulsime, et soomekeelset tõlget ei teinud mingi suvaline jorss, vaid Juice, oli see Justamendile totaalne au,» meenutab Elgula.

Paraku saatis singlit «Viipuri» Soomes ebaedu, sest tekst tundus soomlastele liiga krehvtine. «Kõik Soome promootorid, kellega suhtlesin, ütlesid, et kihvt lugu. Aga ükski raadiojaam ei julgenud seda mängida, sest sõnad olid väga rasvased,» ütleb Elgula. Juice oli võtnud idee ning teinud täiesti omad sõnad, kus figureerisid näiteks laukku-ryssät – kotivenelased. «Ta ei sallinud seda, kuidas Soome valitsus ja ennekõike Kekkonen venelaste ees lömitasid,» teab Elgula.

Juice Leskinen “Eesti (On My Mind)”

Kyllä viipyi viisumi Tallinnan

Minä hukkasin lanttuni hallinnan

Taoin sormia pöytään kuin nuorempi Charlie Watts.

Viimein saapui paperi tärkeä

Hypin ilmaan kuin vailla järkeä

Pian laivaan töytään, sen nimi on Georg Ots

Se on osa Neuvostoliitosta.

Siellä digataan Eeva-Riitta Siitosta

Siellä aamuun asti juon Viru Valgeaa!

Ehkä tapaan tuttuja huomenna.

Jos en ymmärrä, sanon: "Suomenna!"

Puhu varovasti

tai galloni halgeaa!"

Eesti, Eesti, Eesti! kaipaan sinne perkeleesti

Eesti, Eesti, Eesti! sinne tahdon vain

Eesti, Eesti, Eesti! kaipaan sinne perkeleesti

Eesti, Eesti, Eesti! On my mind!

Kun matkan loppu jo läheni

meni taalat - ja ruplat väheni

Käsi maassa kävi,

nyt listoja sorvataan

No, ei kai ne minua teurasta

vaikken olekaan SN-seurasta

multa tukka hävi-

si, kai se korvataan

Eesti, Eesti, Eesti! kaipaan sinne perkeleesti

Eesti, Eesti, Eesti! sinne tahdon vain

Eesti, Eesti, Eesti! kaipaan sinne perkeleesti

Eesti, Eesti, Eesti! On my mind!

Byrokraatit teksteistä tappel siin

kun taustoja nauhoitti Appelsiin.

Minä tein niille riimit

ne maksoi mitä pyys

kato, ystävyys, se on kallista

Se ei riipu hallintomallista

Siinä auta ei tiimit

vaan ystävällisyys

Eesti, Eesti, Eesti! kaipaan sinne perkeleesti

Eesti, Eesti, Eesti! sinne tahdon vain

Eesti, Eesti, Eesti! kaipaan sinne perkeleesti

Eesti, Eesti, Eesti! On my mind!

Küll see Tallinna viisa võttis

Üle mõistuse aega.

Peksin sõrmedega vastu lauda nagu noor Charlie Watts.

Lõpuks saabus tähtis paber,

Kargasin õhku nagu poolearuline

Varsti torman laevale, mille nimi on Georg Ots.

See on osa Nõukogude Liidust,

Seal fännitakse Eeva-Riita Siitost.*

Seal joon hommikuni Viru Valget!

Ehk kohtan homme tuttavaid,

Kui aru ei saa, palun: “Tõlgi!

Räägi tasa, muidu pea lööb lõhki!”

Eesti, Eesti, Eesti! Igatsen sinna s***a moodi!

Eesti, Eesti, Eesti! Sinna tahan vaid.

Eesti, Eesti, Eesti! Igatsen sinna s***a moodi.

Eesti, Eesti, Eesti mõtteis mul!

Kui reisi lõpp lähenes,

said taalad otsa ja rublad vähenesid.

Käpp oli maas,

Nüüd treitakse nimekirju.

No vast nad mind ikka pulbriks ei tee,

Ehkki ma pole Soome-Nõuka sõprusseltsist.

Juuksed läksid, ehk hüvitatakse.

Bürokraadid purelesid laulusõnade pärast

Kui Apelsin lindistas taustasid.

Mina tegin neile riimid,

Need maksid, mida palusin.

Vaata, sõprus, see on kallis,

See ei sõltu valitsussüsteemist.

Siin ei aita tiimid, vaid sõprus.