KES ON PILDIL?: Arva ära kas tegu on Mureli või Monroega?Foto: Jaan Pääsuke
Inimesed
11. november 2006, 00:00

Kalju Komissarov: «Marilyn Monroe ei ole see naine, kelle pärast olen veetnud unetuid öid.» (2)

«Soomlaste etendus ei avaldanud mulle muljet, see oli ka üks põhjusi, miks «Marilyni» lavastamisele jah-sõna andsin,» ütleb lavastaja Kalju Komissarov vastu muusikali «Marilyni» 1. detsembri esietendust Ugala teatri laval.

«Marilyn Monroe ei ole see naine, kelle pärast olen veetnud unetuid öid. Isegi mitte puberteedieas,» muigab Komissarov. Nii et puhtast armastusest tolle blondiini vastu poleks ta soomlaste loodud muusikali küll lavale sättima hakanud.

Muusikal, millega Ugala trupp praegu ränka vaeva näeb, kõneleb unustamatust filmitähest ja pop-ikoonist, pajatades Marilyni elust, mis viis läbi tõusude ja mõõnade, sisemiste hirmude ning välise glamuuri traagilise ja senini saladuslikuks jäänud lõpuni. Sama kirev ja heitlik kui tema filmikarjäär, oli ka Marilyni isiklik elu. Nii on muusikali paljude tegelaste hulgas pesapallitäht Joe DiMaggio, kirjanik Arthur Miller, laulja ja filmitäht Frank Sinatra, president John F. Kennedy ja minister Robert Kennedy – Marilyni saatuslikud mehed.

«Teate, ma olen ka Leninit lavastanud. Suudaksin ka Jeesus Kristust lavastada, kui vaja, aga seni pole seda juhtunud,» lisab Komissarov. «Olen olnud alati huvitatud lavastama lugusid inimeste kooselust ja eneseleidmisest. Kui aga Soomes «Marilyni» vaatasin, siis oli tunne, nagu istuksin taas aastal 1975 Kotka Linnateatris. Naljakas on, kui soome-ugri hõimud üritavad ameeriklasi mängida. Meie «Marilyn» on ikka nihkega: sõbralikult koomiline ja naljakas.»

Sealt ta tuleb, meie Marilyn

Tiina Brännare ja Eppu Nuotio lavaloo «Marilyn» on tõlkinud Peeter Tammearu, laulutekstide tõlkija on Kirke Kangro, lavastaja Kalju Komissarov, lavastuskunstnik Jaak Vaus, kostüümikunstnik Gerly Tinn, muusikajuht Peeter Konovalov ja liikumisjuht Oleg Titov. Lisaks peaosalistele mängivad Arvi Mägi, Triinu Meriste, Carita Vaikjärv, Meelis Rämmeld, Leila Säälik, Kata-Riina Luide, Jaana Kukk, Kadri Lepp, Maria Soomets, Margus Vaher, Andres Tabun, Arvo Raimo, Peeter Jürgens, Anne Valge, Vilma Luik, Egle Sild, Kiiri Tamm, Tarvo Vridolin. Lisaks TÜ Viljandi KA lavakunsti II kursuse tudengid ja Monroe Orchestra.

Allikas: Ugala