NOORED JA ILUSAD: Tunked, see oli küll MTJi kindel kaubamärk. Ees istuvad Alar Salurand (vasakult), Lembit Tähepõld ja Vello Tellissaar. Taga seisavad Villu Laiapea, Andres Joamets ja Raivo Kull.Foto: Arhiiv
Inimesed
11. november 2006, 00:00

MTJ: „Kurat! Mehed on juba pool tundi siin ja mingitki jooki pole laua peale toodud!” (1)

«Tere, meie jälgisime teid sõbrannadega laululava nurga taga, ei julgenud ligi tulla, nüüd kirjutame teile – saatke meile oma solisti Vello pilt.» Nii kõlas tavapäraseid kirju, mida ansamblile MTJ saatsid andunud neiud. Tõsi, nüüd, kui MTJil veerandsada tegevusaastat täis saab, on kirjadevool oluliselt kahanenud.

Kuid mitte üksnes neiud pole solist Vello Tellissare pärast end käpuli maha jooksnud. Samal moel hindab MTJi mehi vanem generatsioon. «Mis te siin nii vara istute, kontserdini veel ju tund aega,» küsinud MTJi mehed mammidelt, kes Põlvamaa kontserti oodates end talvemantlitesse pakituna hirmvara esimesse ritta olid sättinud. Tegu oli maikuuga, mida tabas külmalaine. «Muidu ei saa ju pärast enam esimesse ritta kohti,» kostnud mammid vastu. Ja istusidki vapralt oma vipikohtadel edasi. Lõpuks kogunes kontserdile hea 40 hinge.

Tõsiasi on igal juhul see, et Tartu EPT bändina alustanud MTJ on üle meelemõistuse kaua vastu pidanud. Ise reklaamib see mõneti anomaalne nähtus netis Eesti ansamblite andmebaasis järgmiselt: «MTJ viljeleb rahvalikus ja kantristiilis tantsumuusikat. Bänd kuulub sellesse vähemusgruppi, kus esitatakse ainult elavat muusikat. Pillimäng on kõrgel professionaalsel tasemel, millest räägib ka fakt, et igal aastal esinetakse suurtel kantrifestivalidel nii Eestis kui ka raja taga. Mitte ära segada MiniMTJ-ga, need on kaks erinevat bändi, mille liikmed ei kattu.»

Lugu pikkadest pidudest ja lüpsinaistest

Kord aastal 1987 käinud MTJ Saaremaal Tornimäe kultuurimaja avamispeol. Tähepõld: «Õhtu hakkas kell kaheksa ilusasti pihta, kuid pidu venis nii pikaks, et lõpetasime hommikul kell 7.30. Vahepeal, kella poole viie aegu, viis bussijuht Turisti bussiga, mis oli tollal kõva sõna, naised karjalauta lüpsma. Aitas neil lüpsi ära teha ja tõi siis peole tagasi. Siis panime veel tund aega mängida. Alles seejärel saime selle Saaremaa esinemisega ühele poole.»

1986. aastal oli ülipikk tuur järgmine: kõigepealt alustati Võru-Kubijal kell 8 õhtul, pärast seda kihutati Ööbikuorgu noortelaagrisse esinema, kus pidu kestis hommikul kella viieni. Tähepõld: «Seejärel läksime Põlvasse kooperatiiviühistute laadale esinema. Kella 15 ajal olime juba tagasi Tartus, et esineda kesklinnas tribüüni peal. Õhtul sõitsime edasi Kilingi-Nõmmele, kus oli kahe ja poole tunnine kontsert. Sealt edasi sõitsime Viiratsisse pulma – nii kui südaööl jõudsime, läks «Pruudipärja» mänguks. See pulm kestis hommikul kella kuueni.» Kuus mängu järjest.

Tellissaar: «Ega me siis pärast magama ei läinud, pidasime ikka veel ühe peo maha.»

Lugu kolmest tulekahjust

Põdrad maanteel ja buss kraavis. Taolisi hetki on MTJil olnud küll ja küll. Tellissaar: «Ja kolm põlemist ka.» Tähepõld: «Tulime mingilt Kohtla-Järve esinemiselt. Kompressor plahvatas.» Tellissaar: «No kõik suitsukonid läksid ju sinna auku.» Tähepõld: «Suitsu ja möllu oli buss täis.» Tellissaar: «Bussijuht pani esimesena bussist välja.» Bändimehed käitunud väga stoiliselt – otsinud pillivirnast endale kuuluvad kastid üles ja imbunud fraasi saatel «Poisid, buss põleb, vist tuleb välja minna» tiidsal sammul õuele.

Lugu metal- ja punk-bändist nimega MTJ

Tänu metalsele nimele seostatud MTJi alatasa hoopis karmima muusikastiiliga kui kantri. Tähepõld: «1985. või 1986. aastal aeti meid välja Rahu kontserdile, kus olid Villu Tamme ja Röövel-Ööbik.» Tellissaar: «Eks see ikka päris punkkontsert oligi.» Tähepõld: «Pidime esimeste seas esinema, hõigati välja: ansambel MTJ! Kõik need needivennad viskasid näppu ja lõugasid: pange, poisid! Ja siis tuli meie esimene lugu: «Maikuu, suur toomepuu…» Üks vend röökis siis selle peale: Suveniir Kaks! Pärast sai rahvas maha rahustatud lubadusega, et meil on ägedamaid lugusid ikka ka. Et see siin oligi selline rahulikum alguse lugu.» Kuidagimoodi sai esinemine tehtud, kuid metalli- või pungimeesteks peeti seda kampa õige pikalt. Tellissaar: «Eks MTJi aeti J.M.K.E-ga segi.»

Lugu karmidest kolhoosinoorukitest

Tähepõld: «Kui me Valka sõitsime, siis tulid mingid vennad suitsu küsima, me vastu, et me ei suitseta. Üks vend tuli ärplema: «Hakkate suitsetama!» ja tahtis bussijuhile pasunasse panna. «Tõmmake uttu!» vastas bussijuht. Selle peale kiskusid vennad meie bussi küljest akna ära, tahtsid sisse ronida, aga meil olid pillikastid seal ees.»

Kambjas olnud teine äkiline värk. Pikksaarel toimus pidu, MTJ hakkas mängu lõppedes pille kotti panema, kuid kohalikud nõudsid lisalugusid. Roninud MTJi kamp bussi, masin võtnud tuurid üles, kuid ei liigu sentimeetritki. Tähepõld: «Kümme jorssi olid bussi tagumise otsa üles tõstnud. Tom läks välja asja õiendama, andis paarile vennale kolaka. Meie läksime bussiga minema, Tom jooksis läbi metsa järele. Suurim kaotus sel korral oli Tomi kuusnurkne nahkmüts.»

Lugu sundviinavõtust

Kui bänd kolhoosikeskuses kohal, oli pikk pidulaud kohustuslik. Tähepõld: «Kui püüdsime niimoodi välja minna, et täna viina ei võta – ei lastud! Kord Võrumaal Lenini-nimelises kolhoosis juhtus nii, et olime kenasti kell kaheksa õhtul kohal, panime pillid maha, ootasime oma esinemist, kui siis kolhoosi esimees kukkus kohalike naiste peale karjuma: kurat, mehed on juba pool tundi siin ja mingitki jooki pole laua peale toodud! Kuidas mehed niimoodi lava peale mängima minna saavad!» Selle tänitamise peale sibanud naised veinipudeleid lauale kandma. Pärast selgunud, et pragada saanud naine olnud esimehe enda kaasa. Tähepõld: «Aga mina küll ei mäleta, et mängu ajal oleks mehed kunagigi joogised olnud.» Tellissaar: «Noor organism talub ju kõike. Kord kuskil külakultuurimajas tuli kulturnik pärast esinemist meile raha tooma, nägi tühjade pudelite rivi ja ahhetas: poisid, te ikka elus või?»

Lugu pillimängu läbi rikastumisest

Papirulli on MTJ ilmselgelt veerandsajandiga vapralt kokku ajanud, aga rikkaks pole saanud. Jõukaks küll. Tähepõld: «Kas sa lausa rikkaks said, aga ära elasid. Midagi polnud ju nõukaajal saada. Kui ansambel sai ikka nädalavahetusel mängida, siis elas pere ära küll. Kui rikkust taga ajasid, pidid tohutult tihedalt kontserte andma ja seda Venemaal. Siin Eestis tegid lihtsalt kolhoosirahvale rõõmu.»

Lugu «Õllepruulijast» ja sinemiskeelust

Aasta pärast seda, kui Mihhail Gorbatšov keelas NSV Liidus viinavõtmise, sai MTJ maha täielise pühaduseteotusega. Tähepõld: «Ajasime kontserdil rahva püsti, et järgmine lugu on pühendatud seadusele, mis keelustas meil viina. Kuid seda laulu «Õllepruulija» pole keegi ära keelanud. Lõpuks oli nii, et meile helistati Tallinnast ja öeldi, et Tallinna laululava ei ole selliste laulude laulmiseks – seal käivad koorid ja kui teie oma repertuaari ei muuda, siis meie ei saa riskida. Nii ei saanudki me Tallinna lauluväljakule esinema.» Tellissaar: «Ühes laulus keelati meil ära sõna talumees. Asemele kästi panna teine sõna – põllumees. See sobis.» Tähepõld: «Kui laulsime «Hulkuri valssi», kästi šampanja asemel panna mahl või mõni muu jook. See oli ikka jube jõle värk.»

Lugu innukatest naisaustajatest

Tähepõld: «Kui me alustasime, oli hästi palju kirjasaatjaid – 15-16aastaseid noori tüdrukuid.» Kirjad olid tüüpilised: Tere, mina olen Pille (või Kadri või Anne) ja sooviksin teie ansambliga tuttavaks saada. Meie ei julgenud teie solisti Vello Tellissaare poole pöörduda, kuid katsuge, palun, meile Vello pilt saata. Või teine variant: Tere, meie jälgisime teid sõbrannadega laululava nurga taga, ei julgenud ligi tulla, nüüd kirjutame teile – saatke meile Vello pilt. Tellissaar: «Mingil ajal läks moodi käe peale autogrammi andmine. Põltsamaal oli hullmaja, ei saanud kuidagi lavalt maha. Siis olid meil kaasas Volkonski ja Kollomi Pets. Volkonski siis ütleski, et mis siin käe peale, ma joonistaks hoopis teile rinna peale oma näod – 50 aasta pärast nii kihvt vaadata, kui väljaveninud näod meil on.»

Lugu Jokust ja rallimisest

Kord pärast kontserti jäid Tellissaar ja Joku koos rallimeestega pummeldama. Olnud vahva. Tellissaar: «Teised läksid vastu hommikut vargsi minema, rallimeestel algas trenn.» Tähepõld: «Ja Joku hääletas üht autot, et see ta peale võtaks.» Ega rallimees kade mees olnud, võttiski peale. Ütles, et teeb enne veel ühe ringi ära ja siis viib Joku soovitud sihtpaika. «Viimane kord, kui ma kedagi hääletan. Kurat, nagu oleks torude vahelt läbi käinud!» raevutsenud näost kaameks tõmbunud bändimees, kui rallija autost pärast trenniringi pääses. Purukaineks sai kaardilugeja kohal istunud vend igal juhul.

***

Traksidega tunkesid on MTJi mehed läbi kandnud õige mitu paari. Ühed olid mustad, aga siis kiskus asi värviliseks: Jokul näiteks olid roosad tunked.

Esinemiskirsad olid kehvakesed: saapavabriku toodang oli kehvake ja tallad kippusid saapa küljest eemalduma.

Erilistele inimestele oli MTJil pakkuda 3-4kilone metallplaat, mille keskel ilutses MTJi pilt. Muidu nägi plaat välja kui tavaline vinüül, soonedki olid sisse pressitud.

Lauad olid kõikide esinemiste eel lookas. Mehed ise usuvad, et kui kõik kontsertreisidel tühjendatud pudelid pikali asendis ritta sättida, kataks see kett Tartu–Tallinna trassi kaks korda ära – nii ligi 400 kilomeetrit siis.

Algkoosseis, 11. detsembrist 1981

Lembit Tähepõld

Aivar Kõivistik

Andres Trumm

Toomas Vatsar

Viibeke Pütsepp (Turba)

Aastast 1985 ilmusid

Heiki Vilep

Villu Laiapea

Alar Salurand

Guido Pütsep

Vello Tellissaar

Andres Joamets

Aastast 1987 lisandusid

Raivo Kull

Meinhard Schulz

Leo Suurtee

Andu Kõiv alias Tibu

Ilja Šarapov

Helitehnikutejõugu moodustasid

Mati Kasemets

Rein Vilt

Tarmo Varendi

Mati Vesman

Andres Korotkov

Bussikest juhtisid

Juss (kelle perenime mehed ei mäleta)

Kalle Ehasalu

Nime MTJ autorid

Uno Alop

Virve Meerits