Foto: Fotomontaaz: Ingvar Meen
Inimesed
4. november 2006, 00:00

Kümme Eesti mõjukamat perekonda (1)

Reastades Eesti mõjukamaid perekondi, sai kinnitust teadmine, et mõjukaks ei tee pelgalt miljonid. Mõjukad on ka need, kes miljoniteta suudavad ühiskonnas olla autoriteedid ja eeskujud.

1990ndate aastatel räägiti, et Eestis teeb kõiki olulisi otsuseid seltskond, kes kuulub maksumaksjate klubisse – Olari Taal, Toomas Sildmäe, Priit Vilba, Rein Lang, Märt Rask, Siim Kallas, Jüri Raidla jne. Kaua too ihaldusväärne klubi kesta ei saanud, sest mõni laostus, mõni muutus veelgi ebapopulaarsemaks, mõni läks poliitikasse, mõni aga sai teistest palju edukamaks.

Hiljem ütles Edgar Savisaar, et Eestis on umbes 30 mõjuvõimast ja müstilist perekonda (enamik seotud Hansapangaga), kes Maarjamaal käsib, poob ja laseb.

Igas ühiskonnas on perekondi, kelle hääl kostab kõige kõvemini, kelle nimi on kõige säravam ja kes elavad edukalt üle kõik võimuvahetused. Nad on lihtsalt mõjukad ja võivad end tutvustada nagu filmikangelane eriagent 007: Bond, James Bond. Rohkem tutvustamist nad ei vajagi.

SL Õhtuleht püüdis nimetada, mitte reastada, kümme perekonda, kelle mõju Eestis on meie arvates kõige suurem.

Oviir–Neivelt: ametid, info ja raha

Kui perekond Oviir koguneb ühise laua ümber, on seal esindatud Eesti ja Euroopa kõrgeim võim, Vene ja Balti kapitalist rääkimata. Pole kahtlust, et selle pere ametikohad ja informeeritus teeb paljusid kadedaks.

Siiri Oviir on Euroopa Parlamendi saadik. Endine sotsiaalminister, riigikogu asespiiker ja presidendikandidaat. Edgar Savisaarele lojaalne keskerakondlane, kes jätkuvalt hiilgavalt kursis Eesti ja Euroopa sisepoliitikaga.

Tema abikaasa Mihkel Oviir on riigikontrolör, varem töötas justiitsministeeriumi kantslerina. Teda kardetakse ja austatakse, tõeline õigusvaldkonna autoriteet. Praeguses ametis kõlab iga tema sõna kui kahuripauk.

Oviiride väimees on St. Petersburgi Panga nõukogu esimees Indrek Neivelt, kes Hansapanga tegevjuhina on Äripäeva andmetel soetanud 133 miljoni krooni suuruse varanduse. Teda peetakse tahtejõuliseks, ausaks ja sadade Balti suurettevõtjate eeskujuks. Eesti majandusinfo kuningas. Kursis nii Eesti esimeste miljonäride tegeliku teenimise kui ka suurettevõtjate skeemidega.

Oviiride tütar Maarja Oviir-Neivelt on vandeadvokaat Raidla & Partnerite juures. Ta on noor ja andekas advokaat, keda segab vanemate ja abikaasa vari.

Tarand: täisverelised arvamusliidrid

Andres Tarand on Euroopa Parlamendi saadik. Eestis on ta pidanud keskkonnaministri, peaministri, Mõõdukate esimehe ja paljude valitsusväliste organisatsioonide juhi ametit. Ta on hinnatud spets ka üha olulisemaks muutuvates keskkonnaasjades.

Tal on kaks poega. Indrek Tarand on Johan Laidoneri muuseumi direktor ja Kaarel Tarand ajalehe Sirp peatoimetaja.

Kõik kolm on absoluutsed arvamusliidrid. Isa Andresel on jätkuvalt suur mõju sotside (ka presidendi) ja Isamaa (ka Mart Laari) igapäevaelule, tema ja pojad on väga mõjuka tudengiorganisatsiooni EÜS vilistlased.

Erakordselt laia silmaringiga Indrek tunneb välisministeeriumi ekskantslerina nii riigiaparaati kui ka välispoliitikat.

Nende ema Mari Tarand töötas aastaid Eesti Raadios toimetajana. Mari vend oli enesetapuga lõpetanud kultusluuletaja Juhan Viiding, Mari õepoeg on noorte ebajumal Jaagup Kreem.

Kross: eestluse etalonid

Kirjanikke Jaan Krossi ja Ellen Niitu peetakse üheks väärikamaks Eesti paariks, mõlemad on eestluse, töökuse ja perekesksuse eredad kehastused. Neid tuuakse eeskujuks igal sammul, nende häält kuuldakse ka siis, kui nad vaikivad.

Neil on eelnevatest ja omavahelisest koosoelust viis last, kellest mõjukamad on Eesti endine luurepealik, praegune eraettevõtja Eerik-Niiles Kross ning kinnisvara- ja filmiärimees Märten Kross (näiteks Eesti suurima eelarvega filmi «Georg» produtsent). Viimane on abielus näitleja Kärt Krossiga.

Eerik-Niiles töötas pool aastat Iraagis inglaste staabis, seetõttu arvestades tema kunagist piiramatut mõjuvõimu (sai pelgalt ühe telefonikõnega inimesi üle piiri Eestisse) Eestis ja inglaste kaudu saadud sõjasidemed, on tal kodumaal nüüdisaegse sõjapidamis- ja luureinfomonopol. Abikaasa Terje Krossiga ehitavad Eestisse rikaste vanadekodu.

Savisaar: Eesti elu otsustaja

Endine peaminister, praegu majandus- ja kommunikatsiooniminister Edgar Savisaar on (tõenäoliselt ka viimase kümnendi) riigi kõige mõjukam mees. Ta on võimul nii Tallinnas kui ka Toompeal, tema heakskiiduta ei juhtu Eestis midagi suurt. Sajad ettevõtjad janunevad temaga kas või kord kohtuda. Kõik Eesti suurettevõtjad (Toomas Annus, Urmas Sõõrumaa, Oliver Kruuda, Enn Pant, Ain Hanschmidt) on tema kui partejuhiga äriliselt seotud. Savisaar on üks väheseid poliitikuid, kelle mõju säilib ka opositsioonis.

Tema abikaasa Vilja Savisaar on Põhja-Tallinna linnaosa vanem, eelmisest abielust tütar Maria Savisaar on diplomaat, poeg Erki Savisaar teeb oma nimel tehinguid, mis on seotud eelkõige isaga.

Kraft: vaiksed traditsioonid

Kraft on vaikne, kuid väga tegus perekond, kel mõju nii Põhja- kui ka Lõuna-Eestis. Eelkõige aga Eesti tööstus- ja pangandusmaastikul. Perepea on endine ENSV kergetööstusminister Jüri Kraft, kes hiljem töötas Sangari ja Estari tegevjuhina.

Tal on kaks poega – endine Sampo Panga juht Gunnar Kraft on Sangari tegevjuht, Märt Kraft on siseministeeriumi kantsler.

Jüri vennapoeg Vahur Kraft on Nordea Panga juhatuse esimees. Varem juhtis ta Eesti Panka, tänu sellele on tema mõju ja teadmised rahaturgude kohta ammendavad.

Hans H. Luik:

infomonopol ja suhted

Luikede ajaloolise dünastia eredaim ja ülekaalukalt mõjukaim liige on meedia- ja kinnisvaraärimees Hans H. Luik, kel Äripäeva andmete vara üle 580 miljoni krooni. Talle kuulub Eesti Päevaleht, Eesti Ekspress, pool SL Õhtulehest ja Ajakirjade Kirjastusest jne. Tal on Tallinnas silmatorkavalt palju kinnisvara, peale selle osalus kümnetes muudes äriettevõtetes.

Ta on koos teiste nimekate eestlastega Rotary klubi liige. Luige arvamusel on autoriteeti nii avalikkuse kui ka ettevõtjate hulgas. Teda kardetakse põhjendatud ja terava ütlemise pärast, aga ka talle kuuluvate meediaväljaannete pärast. Saab suurepäraselt läbi kümnete Eesti suurärimeeste ja poliitiliste otsustajatega.

Ta isa on kirjanik ja tõlkija Hans Luik, abikaasa Selle Luik kamandab perekonna kinnisvaraimpeeriumi.

Allik–Lauristin–Vihalemm: arvamusliidrite koolitaja

Õppejõududest abielupaar Marju Lauristin ja Peeter Vihalemm on koolitanud mitu põlvkonda arvamusliidreid. Neid kuulatakse, nendega arvestatakse ja koguni kardetakse. Endine sotsiaalminister Lauristin on veendunud sots, omades erakonna noorliikmete üle meeletut mõjuvõimu. Ta on üks väheseid Eesti poliitikuid, keda kuulavad kõik erakonnad ja partejuhid. Isegi Savisaar.

Nende tütar on samuti Tartu Ülikooli õppejõud Triin Vihalemm.

Marju vend on Rahvaliidu poliitik Jaak Allik, kes omal ajal oli ka kultuuriminister. Praegu on ta Toompeal autoriteetseim rahvaliitlane, kellega naljalt vaidlema ei hakata.

Jaak Alliku poeg Mihkel Allik on õiguskantsleri nõunik.

aagu ja Marju vanemad on ENSV veendunud kommunistid Johannes ja Olga Lauristin.

Toome: punane mõju ja raha

ENSV peaminister ja SRV Kinnisvara üks omanikke Indrek Toome kuvab ehedalt Nõukogude Eesti aja tippnomenklatuuri edulugu kapitalismis. Äripäeva andmetel on tal vara 74 miljonit krooni, aga sellest olulisemad on sidemed nii Eestis kui ka Soomes. Eesti kinnisvaraturul on ta väga suur tegija, ta punased niidid toimivad siiani. Ta on Tallinna kesklinna kõige magusamate palade omanik.

Tal on poeg Andres Toome, kel Äripäeva andmetel on vara 125 miljonit krooni, kuid eelkõige esindab Tiit Pruuli ja Marcel Vichmanni äriedu.

Indrek Toome vennapoeg on noorte lemmiklaulik ja teerajaja popmaailma Koit Toome.

Raud: akadeemiliselt eeskujulikud

Nii Nõukogude kui ka uue Eesti lugupeetud kirjanikel Aino Pervikul ja Eno Raual on kolm last. Rein Raud on Tallinna Ülikooli rektor, Mihkel Raud on muusik, ajakirjanik ja meelelahutustegelane, Piret Raud kirjanik ning kunstnik.

Raudade nimekas dünastia ulatub sügavasse Nõukogude aega – Eno Raua isa oli Mart Raud, nimekas punakirjanik.

Ometi on perel Eestis põhjendatult suur mõju, eriti akadeemilistes ringkondades, samuti on Reinu ja Mihkli autoriteet noorte hulgas väga suur. Mõlemad on hinnatud kolumnistid, kelle iga sõna tekitab hulgaliselt tagasisidet.

Reiljan: kurjad niiditõmbajad

Rahvaliidu poliitikutest vennad Villu ja Janno Reiljan on kurjad, pragmaatilised ja väga mõjukad niiditõmbajad. Kuigi nende roll ja autoriteet vähenesid pärast ebaõnnestunud presidenditegu ja maa-ameti afääre, kuulatakse neid Tartu-, Jõgeva- ja Põlvamaal endiselt sügava lugupidamisega. Kuna Rahvaliidu (loe: Villu Reiljani) mõju all on keskkonna-, põllumajandus- ja rahandusministeerium ehk miljardid kroonid, saab Reiljaneid käsitleda kui varakaid ja mõjukaid vendasid.

Mõjukuse kriteeriumid: raha, tuntus, autoriteet, sugupuu

Raske on leida mõjukusele selget ja matemaatilist kriteeriumi, sest inimeste mõju ühiskonnale on üldiselt subjektiivne. Meie püüdsime kümme mõjukamat Eesti perekonda valida nii, et nad vastaksid neljast olulisest kriteeriumist vähemalt kolmele.

Mõjukas perekond peab olema tuntud, ta peab olema arvamusliider, olema jõukas ja tema sugupuu peab olema väärikas.

Üksikisikuid (Sõõrumaa, Kruuda, Annus), kel Eestis suur mõju, on palju, nagu ka vendi (Linnamäed, Mäeotsad, Hääled), rääkimata huvirühmadest (hansaperekond, Lionsid ja Rotaryd, Haapsalu mudamaffia, Setu maffia), aga perekond eeldab peale päevakajalise (nagu peaministrid, kes on mõjukad vaid võimul olles) mõju midagi enamat.

Mõjukas on inimene (või perekond), kes suudab miljoneid kroone omamata ühiskonnas olla autoriteet ja eeskuju.