Cosmoskva: Struktuurilt lihtsakoeline, helikeelelt värvikas jazz-bänd Saaremaalt.Foto: Erakogu
Saund
14. oktoober 2006, 00:00

Cosmoskva: soe jazz Saaremaalt (1)

Cosmoskvast on saanud Eesti jazz-ringkonnas tähelepanuväärne bänd, see ajendaski bändi tšellistil Sander Möldril kratist haarama ja teda küsitlema.

Kui sa peaksid Cosmoskvat iseloomustama, kuidas sa seda teeksid?

«Raske küsimus. (Mõtleb veidi.) Võib-olla sobib märksõnaks sõprus. See bänd ühendab kõigi oma kaheksa liikme vaateid ja muusikalisi mõtteid.»

Eestis on teil täitsa hea kuulsus. Mis eristab Cosmoskvat teistest Eesti jazz-bändidest?

«No teised Eesti jazz-bändid on põhiliselt keskendunud kas siis traditsionaalse või siis veel deep’ima jazz’i mängimisele. Meil on struktuurilt suhteliselt lihtsakoeline muusika, selline kerge. Meie muusikas polegi vist kõige õigemaid jazz’i jooni sees, see teebki hea või n-ö meie moodi jazz’i. Kui tavalised jazz-bändid võtavad mingi tuntuma bändi ette ja püüavad selle moodi mängida, siis meie tahame haarata mõjutusi võimalikult erinevatest stiilidest ja neid sümbioosselt kokku liita.»

Cosmoskva alustas kolmeliikmelisena, nüüd on teid juba kaheksa. Kust tuli idee haarata nii palju muusikuid ja instrumente ühte bändi?

«Arvan, et see tuli soovist luua võimalikult omanäoline saund. Kui on ainult trumm, bass ja kitarr, siis saund, mis kätte saad, on nii primitiivne. Mida rohkem sul on eri pille ja kõlasid, seda kirkamaid värve suudad luua.»

Kust te saate inspiratsiooni, et teha sellist jazz’i, mida mängite? Mis mõjutab Cosmoskvat tervikuna ja sind isiklikult?

«Mind isiklikult mõjutab kogu maailma muusika. Kõik, mis luuakse, on omakorda analüüsimiseks ja lahtikuulamiseks, et saaks oma mõtteid sealt ammendatu kaudu väljendada. Cosmosk­va muusika saab inspiratsiooni sellisest naiivsest suhtumisest muusikasse.»

Mis mõttes naiivsest?

«Et nii lihtsalt luua sellist muusikat. Tegelikult pole kompositsioon nii lihtne, kui me seda välja näitame. Asjad on tegelikult palju raskemad.»

Cosmoskva on seni välja lasknud ühe EP ja ühe täispika albumi. Milline on vastukaja?

«Põhimõtteliselt pole kuulnud ühtegi halba sõna. Võib-olla on see mõjutatud asjaolust, et oleme Eesti bänd ja Eesti bände tuleb hoida, kaitsta ja neile kaasa aidata, aga isegi välismaalt on tulnud ainult positiivset vastukaja.»

Kus on lahedam – laval või stuudios?

«Kontsert on parem kui stuudio­töö, et rahvas saaks nautida muusikat otse, mitte plaadi pealt.»

Palju te laval improviseerite?

«No vanasti oli ta kõik üks puhas impro. Nüüd on natuke täpsust juurde tulnud.»

Millal võib teid laval näha?

«4. novembril tuleb plaadiesitus Saaremaal «Jazz del Marel», mis plaadi ilmumisest (juunis – toim) jääb küll üpris kaugele.»

Millised on Cosmoskva tulevikuplaanid? Muutuda tuntumaks või pigem jääda paiksemaks, vaikselt kodus nokitseda?

«Kindlasti ei ole eesmärk kodus nokitseda, üritame ikka võimalikult kaugele jõuda.

Novembris läheme Lätti esinema ja plaane on veelgi.»

Viimaseid sõnu? Tänusid?

«Fänne tuleb alati tänada, sest tänu neile oleme nii kaugele jõudnud, kus praegu oleme.»