TEHISOBJEKT? Kas inimene elab Maal tõesti vaid tänu sellele, et keegi ehitas Kuu?
Inimesed
2. september 2006, 00:00

Kes ehitas Kuu? (18)

Kui keegi tuleks ja teataks, et Kuu pole looduslik vaid tehislik taevakeha, saadetaks too arsti juurde tervet mõistust kontrollima. Christopher Knight ja Alan Butler seevastu annavad oma raamatus kuu tehislikule päritolule üsna mõistliku selgituse.

Esmalt olgu öeldud, et raamat «Kes ehitas Kuu?» pole primitiivne soolapuhujate sonimine. Isegi neil, kes ei usu Kuu tehislikkust – ja kes seda nii väga usuks –, tasuks raamatut uurida, sest selles peitub küllaga harivat.

Kuu imepärane ehitamine moodustab teosest vaid kesise kümnendiku.

1970. aastate keskpaigas olid kõik Kuu tekkimise teooriad ühel või teisel põhjusel ummikusse jooksnud, mistõttu kujunes suisa mõeldamatu olukord, kus kuulsad asjatundjad pidid avalikult üles astuma ja tunnistama, et nad ei tea, kuidas või miks Kuu on oma praegusse asukohta sattunud. Tucsoni Planeediteaduse instituudi vanemteadur William K. Hartmann teatas 1986. aastal: «Ei Apollo astronaudid, Kuu-sõidukid ega kuninga ratsud ja kõik tema mehed suuda koguda andmeid, mis selgitaksid Kuu sünni asjaolusid.»

Loodi uued teooriad, kuid ka need kummutati arvutiajastul kähku. 1997. aastal jõudis astrofüüsik Irwin Shapiro järeldusele: «Kõige paremini on Kuu seletatav vaatlusveaga: tegelikult pole Kuud olemas!» Järgneva üheksa aastaga pole asjalood vaatamata teaduse arengule muutunud – Kuud pole ikka justkui olemas. Aga ta on.

Ning Kuu pole niisama olemas, vaid täpselt õige suurusega ja täpselt õiges kohas. Kui Kuud poleks, pöörleks Maa nii kiiresti, et ööpäev kestaks kõigest kaheksa tundi ning kõrgemat elu üldse ei eksisteeriks, väidab astronoomiaprofessor Neil F. Comins.

Knightile ja Butlerile tundus kummaline, et Kuu, Maa ja Päikese vahel valitsevad kahtlaselt sarnased arvulised suhted. Kusjuures nad seletavad ära, et 19. sajandist kehtiv meetermõõdustik on tegelikult sajandeid vana ning toovad mängu iidse mõõduühiku, megaliitjardi. Päikese ja Kuu suuruste suhe on 400, Kuu ja Päikese suhteline kaugus Maast 1/400, ümber oma telje pöörleva Kuu läbib Maa ööpäeva jooksul 400 km, Maa ja Kuu pöörlemiskiiruste suhe on 400, ümber oma telje pöörlev maa läbib ööpäevas 40 000 km jne. See olevat enamat, kui kokkusattumus.

Järgmisena võtsid raamatu autorid kinni astrobioloogi Paul Daviese ideest, et mingi võõrkultuur jättis meile miljoneid ja miljardeid aastaid tagasi sõnumi, valides selleks ajatu viisi. Kui Maal areneb mõistuslik elu teatava tasemeni, saab see sõnumist aru.

Knight ja Butler jõudsid järgmistele järeldustele:Umbes 4,6 miljardit aastat tagasi ehitas mingi tundmatu jõud Kuu kui inkubaatori, mis pidi arendama Maal mõistusega elu.

See tundmatu jõud teadis, et evolutsiooniahela käigus kujunevad välja humanoidid.

See tundmatu jõud soovis, et väljakujunenud humanoidid saaksid tehtust teada ning jätsid selleks Kuu dünaamikasse kodeeritud sõnumi.

Ent kes olid Kuu ehitajad? Välja pakutakse kolm varianti: Jumal, maavälised olendid ja… meie ise.