HOMOMARSS KESKLINNAS: Üritusest «Tallinn Pride» ehk rahvakeeli homoparaadist võttis osa vähemalt viissada inimest, kes kandsid vikerkaarevärvi lippe ja loosungeid. Lisaks seksuaalvähemustele olid esindatud ka omasoo-armastajatele toetust avaldama tulnud heterod ja anarhistlik organisatsioon Punamust.Foto: Kalev Lilleorg
Inimesed
14. august 2006, 00:00

Homoparaad: pommihirm, lendavad munad (141)

Laupäeval toimunud homoparaad hilines pommiähvarduse tõttu. Liikuma saanud paraadi kostitati munarahe ja hoopidega juba esimestel meetritel. Toompeal ründas rongkäiku umbes kolmekümneliikmeline kiilaspäiste poiste kamp. Kuulda oli karjumist, ühele vikerkaarelipule pritsis verd.

Paraad saabub üle Toompea ja Raekoja platsi tagasi oma alguspunkti Sauna tänaval.

Keegi pikajuukseline noormees karjub: «Peded surevad!». Brünett tema kõrval kihistab.

«Piderastõ!» hüüab noormees lapsevankriga jalutavale mehele.

«Don’t you think they are a bit weird?» («Kas sa ei arva et nad on pisut imelikud?») küsib keegi tumedajuukseline neiu oma sõbrannalt. Sõbranna vastus sumbub rongkäiguliste hüüetesse. Vikerkaarevärvi lippude ja plakatitega varustatud mehed-naised kükitavad Sauna tänava sillutisele ja tõusevad siis justkui lainet tehes jälle püsti.

Mööduvad mõned minutid. Paraadilised lähevad vähehaaval laiali, kes baari «Angel», kes mujale linna – kuni kitsal Sauna tänaval seisab vaid väike osa marsist osavõtnuist.

Siis tekib paanika. Sauna tänava otsa saabub kümmekond pöetud peadega noormeest, keda nähes mõned paraadilised tahapoole liiguvad ja tele- ning fotokaameratega mehed ettepoole tormavad. «Lööming!» hüüab keegi tagantpoolt, st paraadiliste seast. Vägivalda siiski ei sünni. Politsei on koertega kohal.

«Olgu kodus ja tehku oma asja!»

Üks pöetud peadega poistest hoiab oma kampsuni kraed näo ees, selgitades, et see on kaitseks kapo fotograafide eest. Oma nime ja näoga keegi kiilaspäisest seltskonnast ajalehes esinema ei nõustu. Küll aga selgitavad nad anonüümselt, miks nad marsi vastu protestivad.

«Olgu kodus ja tehku oma asja, aga ärgu tulgu, kurat, avalikult tänavale. Tehku seda parem kuskil kapis,» ütleb kirjaga «Deutschland» särki kandev noormees. Ka sellised baarid nagu Sauna tänaval on tema arvates kurjast.

Samal ajal tekitavad baari ees seisvates paraadilistes rõõmu Eesti anarhistide ehk organisatsiooni Punamust loosung «Homofoobia on haigus!» ja teised paraadil heterote kantud plakatid, mis homomarsile toetust avaldasid. Seda peetakse pretsedendiks.

Kohe tulevad aga jutuks ka vägivaldsed intsidendid, mis paraadil aset leidsid. Keegi meesterahvas ründas tütarlast nii, et üks vikerkaarevärviline lipp sai veriseks.

Ühes vabameelses baaris töötav Merike tunnistab, et temale tungiti selle paraadi jooksul kallale lausa kolmel korral. Ühe korra sai naine pihta kurikaga, ründajateks pöetud peadega mehed. Visati kive ja mune.

Tõsisemalt sai viga vähemalt viis paraadil osalenut, kokku oli vigastatuid paraadiliste hinnangul enam kui tosin.

Algas marss aga koguni pommiähvardusega.

Transvestiit sai kiviga pähe

Kui pöetud peaga poistele läheneb Itaalia ajakirjanik, paludes neil midagi sealsele rahvale öelda, sõnab nägu peitev noormees: «Ei kommentaari!»

«Deutschlandi»-särki kandev poiss aga hakkab rääkima, kuidas tuleb: hoida rahvustunnet, mitte lasta Euroopasse neegreid ja muid immigrante.

Samas kinnitavad poisid, et naisterahvast nemad ega nende õiged kaaslased mingil juhul ründama ei hakkaks. Nende õigeid kaalasi, muide, olevat Tallinnasse kogunenud lausa paarsada – Pärnust, Tartust ja mujalt Eestist – nii et raske on aru saada, kes on kes.

Keegi drag (transvestiit) sai paraadil nii õnnetult kiviga vastu pead, et pidi oma haavu traumapunkti õmblema minema. Intsident juhtunud otse linna südames, Raekoja platsil. Merike ütleb kivide loopimist meenutades, et vägivallatsejad oleksid oma tegelike sihtmärkide asemel võinud tabada tegelikult igaüht – kasvõi mõnd sagimist uudistavat vanainimest.

Kiilaspäised poisid seevastu siunavad politseinikke, kes olevat nende peale niisama tee ääres karjunud või muna käes hoidnud kaaslaste käed raudu panid. (Suurem osa nende kamraadidest istuvat praeguseks aga Karja baaris, kus nende kõrvallaua on vallutanud kapo mehed. Poiste väitel andnud üks kapo meestest ka lihtsalt asja-eest-teist-taga vastu lõugu ühele nende alaealisele mõttekaaslasele. Kaitsepolitseiameti komissari Henno Kuurmanni sõnul ei vasta see väide ilmselt tõele.)

Kalev Rebasel pandi käed raudu

Kuuldes sellest, et transvestiit paraadil kiviga pihta sai, hakkavad paljaspäised poisid naerma – paraadi tagaossa hoidnud transvestiit olnud nende meelest kõige hullem marsist osavõtja.

Samas siunavad noormehed taas politseid, kes viis ära Kalev Rebase, hiljuti narkootikumide tarvitamise pärast Isamaaliidust välja visatud mehe. Rebane laulis paraadi alguses lõbusat lugu sellest, kuidas rong, see sõitis tšuhh- tšuhh- tšuhh, piilupart oli rongijuht; hiljem kostitas aga marssijaid väljendiga «pederast». Kiilaspeade kinnitusel polevat mees kellelegi kallale tunginud. Küll aga viskas Rebane vastu seina vähemalt ühe muna, mille pritsmed inimesi määrisid.

Merike meenutab Riia gay-paraadi, kus paraadilisi loobitud koguni väljaheidetega. Et Tallinnas asjad nii hulluks ei läinud, peab ta hea politseitöö tulemuseks – rahva seas liikunut hulganisti erariietes politseinikke, kes vägivallatsejaid ohjeldasid.

Õhtul võib veel löömaks minna

Kui politseijõude poleks väljas olnud, oleks korralik lööming korraldatud, väidavad homovastaselt meelestatud noormehed. Kõlab ka arvamus, et õhtul võib veel löömaks minna. (Ei läinud.)

Keegi vikerkaarevärvi lippu kaela ümber kandev piltilus tütarlaps küsib kaaslastelt, kas turvamehed on veel kohal. Ta kardab Sauna tänava otsa vallutanud kiilaspeadest mööduda. Turvamehi ei ole. Aga sellesse homofoobide gruppi kuuluvad poisid tüdrukule kallale ei kipu. Kuigi politseinikke pole enam nägemisulatuses.

Politsei: Paraad möödus üldiselt rahulikult

Põhja prefektuuri pressiesindaja Julia Garanža ütles laupäeva õhtul BNSile, et politsei pidas paraadiga seoses kinni kuus meest, kes rikkusid oma käitumisega Tallinna linna avaliku korra eeskirju. Garanža sõnul oli üks neist alkoholijoobes ning Kesklinna politseiosakonda pöördus avaldusega üks inimene, kellele tekitati paraadil kehavigastusi. «Kesklinna politseiosakonna ja turvafirma K-Grupi poolt saab kokkuvõtvalt öelda, et paraad möödus rahulikult,» nentis Garanža siiski.

Laupäeval kell 15 algama pidanud rongkäik vanalinnas viibis umbes veerand tundi, kuna kella 14.05 ajal helistas operatiivnumbrile 110 mees, kes teatas kell 14.30 Sauna tänaval lõhkevatest pommidest. Pomme siiski ei avastatud.

Kaks esimest homoparaadi on Tallinnas möödunud suuremate vahejuhtumiteta. Eelmisel aastal hoidis politsei ära paraadist osavõtnute ja skinhead’ide kokkupõrke, samuti said kolm Tallinnas asuvat homobaari enne paraadi algust pommiähvarduse.

BNS

Lisette Kampus: Paraadi ründas kamp, kelle liikmed nimetavad end Eesti rahvuslasteks

Homoparaadi pressiesindaja Lisette Kampus ütles BNSile, et paraadi raskeim intsident toimus kella 15.30 paiku Pika jala tänaval, kus rongkäigus osalejaid ründas umbes 30 noormeest. «See on see kamp, kes käivad pronkssõduri juures meelt avaldamas ning nimetavad end Eesti rahvuslasteks,» selgitas ta.

Arvatavate skinhead’ide rünnakus sai vaatamata politsei ja turvameeste sekkumisele vigastada kümneid paraadil osalejaid. Kampuse sõnul tuli kohale ka kiirabi, kuna mitmed inimesed vajasid rünnakus saadud vigastuste tõttu arstiabi.

BNS