Maailm
3. august 2006, 00:00

ABC loobus Mel Gibsoni holokausti-teemalisest lühiseriaalist (12)

USA telejaam ABC teatas, et seoses filminäitleja- ja lavastaja Mel Gibsoni juudivastaste avaldustega loobuvad nad viimase holokausti-teemalise lühiseriaali arendustegevusest.

Simon Wiesenthali Keskuse esindaja rabi Marvin Heir kutsus jaama esmaspäeval loobuma Gibsoni toodetavast seriaalist, mis räägib holokaustiaegsest armastajapaarist. «Kui mina oleksin ABC, ei laseks ma Mel Gibsonil holokaustist filmi teha. See oleks piinlik,» teatas Heir.

Reedel arreteeris Los Angelese politsei Malibus Austraalia päritolu Gibsoni autoga purjuspäi sõitmise eest. Pärast kinnipidamist sõimas Gibson väidetavalt politseinikke ning siunas juute, öeldes, et juudid on vastutavad kõikide maailma sõdade eest.

1,2promillise joobega autoroolist tabatud Gibson esines hiljem vabandusega, teatades, et tal on öeldu pärast häbi.

USA juudiorganisatsiooni Laimuvastane Liiga juht Abraham Foxman nimetas Gibsoni vabandust ebapiisavaks. «Vabandus pole piisav, kuna see ei puuduta tema kahepalgelisuse ja antisemitismi lätteid,» märkis Foxman.

Gibson, kelle isa on holokaustieitaja, on tuntud oma paremradikaalsete vaadete poolest. Süüdistused antisemitismis tabasid teda ka 2004. aastal seoses endalavastatud filmiga «Kristuse kannatused», kus kujutatakse Jeesuse hukkamist. Juutide kriitikast hoolimata osutus film USA kinodes väga edukaks.

Hollywoodi juhtiv filmiagent Ari Emanuel kutsus pärast reedest vahejuhtumit veebilehel huffingtonpost.com Hollywoodi üles Gibsonit boikoteerima. «Maailmas teravnevate pingete ajastul ei saa meelelahutustööstus kõrvalseisjaks jääda ning lasta Mel Gibsonil taoliste traagiliste vaenuõhutavate avaldustega puhtalt pääseda,» kuulutas ta.

Gibsoni tulevase karjääri suhtes on vaatlejad eri seisukohtadel, mõne arvates saab järjekordne tüli juutidega mehele kirstunaelaks, teiste hinnangul aga ei loobu Hollywoodi filmitööstus kindlasti Gibsoni-taolise mehe teenetest, kuna tema filmid toovad sisse väga korralikku kassat.