TIINAMAI JA KRISTJAN: Võistluspaar hääletas eile Tallinnas, eesmärk jõuda õhtuks saartele. «Kes ei ole hääletanud, neil soovitame küll Lõuna-Eestisse minna. Seal on inimesed avatud ja harjunud hääletama.» Võistlejate teekonda saab jälgida veebileheküljel ring.ee.Foto: Teet Malsroos
Inimesed
20. juuli 2006, 00:00

Hääletajad teavad – autojuht neid tigeda näoga peale ei võta (11)

Tiinamai ja Kristjan seisavad, pöidlad püsti, maantee ääres. Ühel käes silt «Hääletus-võistlus», teisel mandoliin. Need on kaasas autojuhtide meelituseks – silt annab usaldust ja pill… no kes siis muusikuid ei armasta.

Tiinamai ja Kristjan ei rända Eesti peal lihtsalt niisama ringi – nad võtavad osa tudengite hääletusvõistlusest «Kas tunned maad VI». Eesmärk on nelja päevaga võimalikult palju kontrollpunkte läbi käia. Start anti esmaspäeval Tartust, finiš on täna Viljandis.

Ka teised võistluspaarid on silte teinud, teab Tiinamai, näiteks «Koju» või «Vanaema juurde». Mandoliin ripub Kristjanil aga tavaliselt lihtsalt koti küljes. «Enam-vähem oskan mängida,» ütleb ta tagasihoidlikult.

Noored on kolme päevaga Eesti risti-põiki läbi käinud. Kõige lõunapoolsemast tipust Tallinnani, idast läände.

Tegelikult on nad lääne poole alles teel. Pealinna külje alt alustades oli nende eesmärk veel samal päeval saartele jõuda. Tea, kas jõuavad, sest täna õhtul peab juba Viljandis olema.

«Enamik juhte küsib, kuidas meile kaasa elada saab,» räägib rännuneid. «See sunnib ka ikka edasi liikuma.»

Ainus paik, kus Tiinamai ja Kristjan vihma kätte jäid, oli Räpina. Aga sellest polnud suurt lugu, sest tuttava vanaema sealsamas lähedal oli lahke tädike – keetis noortele ühepajatoitu, küttis sauna ja pakkus öömaja.

Mida reisil sööte? «Pirukaid ja värsket hapukurki,» ütleb Kristjan. «Kõige parem on ikka aeg-ajalt linna sattuda ja kuskile pubisse sisse astuda.»

Tiinamai nii ei arva: «Mina ei ole mingi pubifänn. Kodune toit on ikka kõige parem. Kui kuskil on tuttavad ees ja saab vaikselt nende uksele koputada.»

Tiinamai ja Kristjan teineteist enne väga hästi ei tundnudki, aga sõprade kaudu said tuttavaks. Peaasi, et oleks vastassoost ega käiks samal ajal tööl.

Tee peal tülli kah olete läinud? «Ei!» kostab tüdruku kindel vastus. «Veel ei ole jõudnud,» lisab poiss. «Väga tore, et ta räägib kõik rääkimised minu eest ära. Mina ei pea mitte midagi tegema.»

Tiinamai paljastab veel ühe eduka hääletamise nipi: «Vahe on suur, kas naeratad kogu aeg või mitte. Kes võtab sind peale, kui sa oled tigeda näoga?»

Tudengite hääletamisvõistlus

Esmaspäeval sai Tartus alguse tudengite hääletamisvõistlus «Kas tunned maad VI». Tartu Üliõpilaste Looduskaitseringi juba kuuendat aastat korraldatava võistluse käigus läbitakse Eestis pöidlaküüdiga nelja päevaga kuni tuhat kilomeetrit. Hääletavad segapaarid peavad läbima juhuslikel autodel võimalikult palju kontrollpunkte, poolsada looduslikult või kultuurilooliselt huvitavat objekti.

Võistluse käigus on keelatud näiteks ühissõidukid või sõprade abi. Võidab hääletajapaar, kes on läbinud enim kontrollpunkte ja jõudnud täna finišipaika Viljandi pärimusmuusikafestivali rohelise lava juurde.

Koostöös Regio kaardifirmaga kasutatakse mobiilpositsioneerimist, millega saab interneti vahendusel (www.ring.ee) jälgida iga hääletaja liikumist reaalajas.

SLÕL