HERPESERAVI TULEB ALUSTADA VARAKULT: Kui lapsel on herpesviirusest põhjustatud stomatiit, tuleks tupsutada ville metüleensinise lahusega, õpetab stomatoloog Merle Talu. Pildil on ta koos nelja-aastase poja Markus Thomiga.Foto: Aldo Luud
Inimesed
4. juuli 2006, 00:00

Ohatis torgib huule valusaks (12)

Kuidas talitada, kui avastate iseenda või lapse huulelt valusa ohatise? Esmalt on abi huuleherpese tupsutamisest näiteks salvei-, melissi- või musta teega, kuid tõhusama abi saamiseks tuleb seada sammud apteeki.

«Huuleherpest ehk ohatist põhjustab viirus, millesse nakatutakse enamasti lapseeas. Viirusekandjad on 90 protsenti inimestest, kuid haigus avaldub vaid 20 protsendil,» selgitab Tartu Kivilinna apteegi juhataja proviisor Anne Viidalepp.

Viirus varitseb

Viirus peidab end närvirakkudes ja ootab hetke, mil organism nõrgeneb. Nii võibki herpes avalduda stressiolukorras, pärast külmetumist või hoopis tugeva päikesekiirguse mõjul.

Herpesviirusest polegi võimalik päriselt vabaneda, kuid ravimite abil saab haigustunnuseid leevendada.

Kui huulel tekib kihelus, kipitus või torkiv valu, tuleks haigele kohale kohe määrida atsükloviiri sisaldavat ravimit, näiteks kreeme Zovirax, Acic või Aciclovir. Võib kasutada ka pentsükloviiri sisaldavat kreemi Vectavir. Need rohud peatavad viiruse paljunemise ka juhul, kui huulele on juba tekkinud läbipaistvad vesivillid.

«Löövet võib määrida ka ränigeeliga Silicea, mis päris tõhusalt kuivatab ville. Ohatise võib katta tsinksalviga (näiteks Penaten) või tupsutada seda mõne desinfitseeriva lahusega, näiteks taruvaigu piirituslahusega või õrnroosa kaaliumpermanganaadilahusega,» õpetab Viidalepp.

Ravimit võiks kanda huulele iga kolme tunni tagant. Enne ja pärast salvi kasutamist tuleks pesta käsi.

«Mingil juhul ei tohi villikesi katki pigistada – siis haigus hoopis levib. Villikeste vedelik on eriti nakkusohtlik,» rõhutab proviisor. Haiguse raskeks tüsistuseks võib olla näiteks silmade nakatumine viirusega.

Ohatis paraneb tavaliselt kuni nädalaga. Raskemal juhul, kui villid lähevad suureks, tõuseb palavik ja enesetunne halveneb, võib lasta arstil kirjutada retseptiravimi.

«Herpesviirus põhjustab ka limaskesta põletikku ehk stomatiiti, mis tekitab ville lisaks huultele veel igemetele ja keelele,» selgitab Maxilla stomatoloog Merle Talu. Kui hambaarst märkab patsiendi huulel või suus villikesi, tupsutab ta neid metüleensinise lahusega. «Limaskesta põletiku ärahoidmiseks tuleb hoolitseda ka oma hammaste tervise eest,» lisab Talu.

Ohatise ennetamine

Kas ohatisest on võimalik hoiduda? Igal juhul tulevad kasuks immuunsüsteemi tugevdamine, vitamiinirikas toit ja tervislikud eluviisid. Stomatiidist aitab hoiduda ka hammaste ja suuõõne korrashoid.

Ohatise teket ennetavate vahenditena võiks kasutada näiteks punase päevakübara huulesalvi Echinacea või huulekreemi Blistex.

«Herpesviirus levib nii otsese kontakti kui ka piisknakkuse teel. Kellel ohatis huulel turritab, peaks püüdma hoiduda otsesest kontaktist teistega, sealhulgas lähedastega,» hoiatab proviisor Viidalepp. Lapsed saavad herpesviiruse kõige sagedamini just oma vanematelt.

Herpese vastu aitavad

Atsükloviiri sisaldavad kreemid, näiteks Zovirax (125 krooni)

Pentsüklo-viiri sisaldavad kreemid, näiteks Vectavir (79 krooni)

Ränigeel Silicea (68 krooni)

Tsinksalvid ja -mikstuurid, näiteks Penaten, Lotio alba aquosa ja Dermilon (80 krooni)

Desinfitseerivad lahused, näiteks õrnroosa kaaliumpermanganaadi-lahus või taruvaigu piirituslahus (21 ja 23 krooni)

Profülaktikaks – punase päevakübara huulesalv Echinacea või huulekreem Blistex (42 ja 39 krooni)

Salvei, meliss ja must tee

Allikas: Tartu Kivilinna ja Tallinna Kesklinna apteek