TALENT: Jeffrey Jacob Abrams on olnud ka filmide «Kõik, mis puutub Henrysse», «Igavesti noor» ja «Armageddon» stsenarist. 2005. aasta juulis alustas ta filmi «Võimatu missioon 3» võtteid.Foto: All Over Press
Inimesed
5. mai 2006, 00:00

J. J. Abrams – «Võimatu missiooni» uus juht (1)

Sel suvel on Hollywoodi filmitööstuse pilgud pööratud ühele mehele – 39aastasele J. J. Abramsile, «Võimatu missiooni» kolmanda filmi lavastajale.

Abramsist on saanud otsekui pooljumal, kelle üleminekut edukalt telerežissööri karjäärilt filmimaailma jälgitakse suure põnevusega. Just tema on hittsarjade «Felicity», «Alias» ja «Teadmata kadunud» looja. Nüüd aga astub Abrams Brian De Palma ja John Woo jälgedes – ta on kolmas režissöör, kellele usaldati «Võimatu missiooni» filmimine.

«Võimatu missiooni» pardale hüppas Abrams aga küllaltki tundlikul ajal. Filmiprojektile olid just ei öelnud sellised suured lavastajad nagu David Fincher («Seitse», «Kaklusklubi») ja Frank Darabont («Shawshanki lunastus», «Roheline miil»). Ka peaosalise Cruise’i maine Oprah’ show sohvatriki järel polnud just kiita, vahendab Sunday Times. Pingeid lisas seegi, et pärast eelmise aasta kehva kassatulu ootab Hollywood pikisilmi uusi hittfilme, mis filmitööstuse mülkast välja aitaksid.

Ütles Cruise’ile ei

Abrams kinnitab, et pinged teda ei murra, sest telemehena on ta nendega juba harjunud. «Mulle on igasugused eelarve, loo kirjutamise ja tähtaegade pinged teletööst väga tuttavad – surve all töötamises pole midagi uut.»

«Võimatu missioon» on Abramsi lavastajadebüüt. Ja sattumine nii suure filmi režissööritooli tuli talle endalegi üllatusena. Nimelt oli ta veidi varem öelnud ei Tom Cruise’i ja Steven Spielbergi pakkumisele hakata «Maailmade sõja» stsenaristiks ja lavastajaks, sest tal olid parasjagu käsil uue sarja «Lost» («Teadmata kadunud») võtted, kirjutab The Telegraph. Ja pärast seda kartis Abrams, et kui nii suurtele meestele on ära öeldud, on tema Hollywoodi lavastajakarjääril kriips peal.

Kuid kuna Cruise oli suur «Aliase» fänn, tuli Abramsile peagi teine pakkumine – kirjutada stsenaarium ja lavastada «Võimatu missioon 3». Ja sellest võimalusest haaras ta kohe kinni.

Kuid mida arvab Abrams filmi staarist Tom Cruise’ist? «Ütlesin Tomile kohe: filmi edu ei saa sõltuda ainult sellest, kes peaosas on,» lausub Abrams. «Temast on ajakirjades kogu aeg juttu, ta esineb uudistes ja temast on saanud meediaobjekt. Aga tegelikult on lugu nii, et ta on hea ja väga töökas näitleja. Tahtsin, et publik kohe esimesest pingelisest stseenist tema karismat näeks ja ütleks: OK, olgu ta, kes on, vaatame, mis edasi saab!»

Päästab «Star Treki»?

Ja nüüd, kui «Missiooni» film on läbi, käivad jutud, et andeka režissööri päästvat kätt vajab veel üks teinegi telesari – «Star Trek», mille lavastajatooli Abramsit kaubeldakse.

«Võimatu missioon 3»

Lavastaja: J. J.Abrams («Teadmata kadunud», «Alias»).

Osades: Tom Cruise («Maailmade sõda»), Ving Rhames («Pulp Fiction»), Michelle Monaghan («Kiss Kiss Bang Bang»), äsjane Oscari võitja Philip Seymour Hoffman («Capote»), Keri Russell («Felicity»), Laurence Fishburne («Matrix»)

Kinodes alates 5. maist.