XXI SAJANDI ARGIPÄEV: Kõige mugavamaks igapäevariietuseks peab sportliku elustiiliga Rica teksaseid. «Värvidest kannan musta ja valget, aga meeldivad ka roosa ja rohelised toonid.»
Inimesed
24. märts 2006, 00:00

Rica Varul kehastus Rooma matrooniks (1)

«Siit tuleb sisse ronida, ja käed lähevad siia,» näitab Jaanika Tiisvend aeroobikatreener Rica Varulile, kuidas antiikaja rõivaid selga sättida.

Spordiklubi Tropic aeroobikatreener ja reedeti «Terevisioonis» hommikvõimlemisele virgutav Rica Varul kehastus Tartu Ülikooli Kunstimuuseumi näitusel «Antiikaja mood» Rooma matrooniks ja lihtsaks antiikaja tütarlapseks, samal ajal ajasime kevade tuleku puhul ka veidi stiili- ja moejuttu. Näitusel võivad teisedki huvilised end korraldajate abiga kitooni, peplosesse või toogasse riietada.

«Pigem olen sellise sportlikuma stiili kandja. Minu vaieldamatuks lemmikuks on ikka teksapüksid – teksades tunnen end kõige kodusemalt,» iseloomustab Rica oma igapäevast riietumisstiili. «Pidulike ürituste puhul kannan aga kleite ja kontsaga kingi, et naiselikkust rõhutada. Suvel meeldivad ka kleidid ja seelikud.»

Orjatarid aitasid roomlannad riidesse

Maani ulatuv oranžikas ürp, mida Rica antiikmoenäitusel esimesena selga proovib, on kitoon: vanakreeka ja -rooma naiste üks tüüpilisemaid riietusesemeid. «See on ühe jõukama Rooma matrooni kleit,» selgitab näituse kuraator Jaanika Tiisvend.

Kitooni lõige on väga lihtne: põhimõtteliselt koosneb see kahest pikast ristkülikukujulisest riidetükist. Seda keerukam on aga riideeset õigesti selga sättida, et kõik voldid ilusasti paigas oleksid. Seepärast abistasid rikkaid roomlannasid riietumise ja soengutegemise juures orjatarid, lisab Tiisvend.

Seisust näitasid tol ajal ka materjali valik, mustrite keerukus ja kallite kuldniitide olemasolu. Alusriiete suhtes olid vanad kreeklannad aga julgemad kui roomlased – viimased kandsid kitooni all rinnasidet, kreeklannadel käis kitoon palja ihu peale. Meikimisel kasutati põskede jumestamiseks ookrit ja silmade toonitamiseks sütt.

Korsett spordikollektsioonis

Tänapäevateemade juurde tagasi tulles ütleb modelliks olev Rica, et tema lemmikmoelooja Eestis on Tiina Talumees. «Tema juures teeksin ma oma pulmakleidi,» kinnitab Varul, kes hindab moekunstniku stiili juures eelkõige naiselikkust.

Ka oma igapäevatöös aeroobikatreenerina meeldib Ricale uusi moetrende katsetada. Kuigi esmapilgul tundub aeroobikamood üksluine, toimuvad sealgi omad stiilimuutused. «Klassikaliseks aeroobikariietuseks on muidugi mustad püksid ja topp – teadagi, miks naised musta värvi armastavad,» naerab Rica.

«Kuid ka aeroobikamood läheb naiselikumaks, ja olenevalt hooajast muutuvad ka värvid ja stiilid.» Näiteks on Rica sõnul võidujumalanna nime kandvas spordikollektsioonis olemas naiselik kinninööritav korsett, samuti mitmeid glamuurikaid aksessuaare, nagu näiteks efektsed säravad kotid. Kevadele mõeldes lubab Rica hankida ühe pidulikuma kostüümi, sest suvel ootab ees mitu pulmapidu. «Ja rannahooajaks ikka uued päevitusriided ka!»