VASTU KÕIKI OOTUSI 12KORDSEKS EMAKS: Sünnist saadik pime Janise Wulf on harjunud oma saatusest üle olema. Koolipõlves tegeles ta kujundujumisega ning hiljem töötas aastaid klaveri- ja orelimüüjana. Tema suur kirg on toiduvalmistamine.Foto: Repro
Inimesed
22. veebruar 2006, 00:00

62aastane vanaema sünnitas poja (27)

62aastane pime ameeriklanna, kes äsja tõi keisrilõikega ilmale oma 12. lapse, kuulutab: «Vanus on tühipaljas arv.» Maailma vanim ema on siiski 66aastane rumeenlanna.

Sünnist saadik pime californialan­na Janise Wulf, kel on 20 lapselast ja kolm lapselapselast, sünni­tas kolmekilose punapäise poisslapse reedel. Suhkruhaigust põde­va superema sõnul on Adam Char­les terve ja tore põnn ning tal endal läheb raseduse lõpus tek­kinud komplikatsioonidest hoolimata oivaliselt. Lapse kasvatamisel hakkab Janise’i abistama tema vanim, 40aastane tütar.

Et kolmesel pojal oleks mängukaaslane

Ehkki tavaarusaama kohaselt ei kõlba Janise vanuse poolest enam ammugi emaks, igatses ta veel üht last, sest ta lihtsalt jumaldab emadust. «Ma tõesti tunnen, et lapsed on mu elu. Olen alati lastest rõõmu tundnud ning pidanud neid iseenda proovilepanekuks. See kõik on end ära tasunud. Vanus on tühipaljas arv, meel­teseisund.» Enda arvates on Janise aastatega hoopis paremaks lapsevanemaks muutunud: «Olen natuke elutargem, võtan asju natuke lõdvemalt.» Ta lisab, et vanus ei takista laste eest hoolitsemist. «Väga paljud vanavanemad kasvatavad lapsi ja saavad ülimalt hästi hakkama.»

Ehkki Janise ei näe ning põeb suhkruhaigust, otsustas ta koos oma kolmanda abikaasa, 49aastase Scottiga veel ühe lapse muretseda. Paaril on kolmeaastane poeg Ian. «Tal oleks nii kurb üksikuna üles kasvada,» on Janise veendunud.

Pimeda ameeriklanna kaks viimast võsukest on sündinud katseklaasiviljastuse tulemusena. «Arst kontrollis mind põhjalikult juba enne rasestumist,» räägib Janise. Tema 12 lapsest üks suri 30. eluaastates ning üks alaarenenud kopsude tõttu pärast sünnitust. Vastupandamatu beebihimu tabas kunagist klaveri- ja orelimüüjat, kui ta luges vanematest emadest rääkivat raamatut «Imesid oodates». «Seal oli palju lugusid vanematest inimestest, kes ei saanud lapsi ja rasestusid siis katseklaasimeetodil ning tõid ilmale terve lapse.»

Arst: «Olime tundmatul maal.»

Janise’i pisipoeg Adam sündis nädal enne tähtaega keisrilõikega, sest ema vererõhk kõrgenes ning käed-jalad paistetasid üles. Tema arst Jorge Pena ütleb: «Põhimõtteliselt peetakse iga üle 35aastast naist küpses vanuses emaks, mis tähendab, et rasedus on seotud riskiga. Janise’i puhul oli mõistagi tegemist tundmatu maaga.»

Scott Wulff nimetab Janise’i oma hingesugulaseks ning poegade sündi täielikuks imeks. Tema eelmine naine oli olnud viljatu. «Ma ei julgenud isegi loota, et see on võimalik.» Ent mees vannub, et Adam jääb nende viimaseks lapseks. Kui poiss keskkooli lõpetab, on ema 80aastane. Ent Scott on veendunud, et Janise on ka siis «nõndasamuti elu täis nagu praegu».

Janise’i noorim lapselaps, 28aastase tütre Desiree poeg Quinten on oma onust Adamist neli kuud vanem. Et sugulussidemed väga keeruliseks ei läheks, hakkavad kõik suguvõsa lapsed üksteist nõbudeks kutsuma.

Vanim sünnitaja 66aastane

Maailma vanima emana on Guinnessi rekordiraamatusse kantud 66aastane rumeenlanna Adriana Iliescu, kes tõi lapse keisrilõikega ilmale mullu 15. jaanuaril.

Guinnessi rekordiraamatu andmeil on sünnitanud ka kaks 63aastast naist – itaallanna Rosanna Della Corte (1994) ja californialanna Acheli Keh (1996). Teistel andmetel oli Della Corte last ilmale tuues 62aastane.