VÕLUV GEIŠA: Pärast filmi «Tiiger ja draakon» rahvusvaheliseks superstaariks tõusnud Zhang Ziyi sõnab, et geiša Sayuri oli tema kõige emotsionaalsem roll. Tema suurt armastust kehastab filmis Ken Watanabe, kes 2004. aastal «Viimase samurai» kõrvalrolliga Oscarile kandideeris.Foto: Imdb.com/MPDE
Inimesed
16. veebruar 2006, 00:00

«Geiša memuaarid» jõudis ekraanile läbi pisarate (4)

«Geiša memuaarid» on film, mille ekraanile jõudmiseks kulus seitse aastat ja palju pisaraid. See on film, kus jaapani geišasid mängivad parimad hiina näitlejannad, aga mille näitamine nende kodumaal Hiinas on keelatud.

Juba filmi valmimise ajal oli kuulda nurinat, miks valiti filmi peaosadesse hiina näitlejad Zhang Ziyi ja Gong Li. Ühelt poolt tõstsid häält puristid, kes soovisid, et geišasid mängiksid samast kultuurist näitlejannad.

Teisalt tõsteti pead Hiinas, kus leiti, et hiina näitlejate geišade kehastamine mõjub solvanguna, sest mälestused Teise maailmasõja ajal hiina naisi ära kasutanud jaapani sõduritest on veel liiga valusad. Seetõttu saigi film Hiinas kinokeelu.

Filmi režissöör Rob Marshall sõnab, et ei vali inimesi rollidesse nahavärvi ega rahvuse, vaid näitlejaande põhjal. Ning paraku valitseb Jaapanis tugevate näitlejannade põud, aga Hiinas on neid palju.

«Maailmas pole ühtki teist näitlejannat, kes suudaks filmi peaosa paremini mängida kui Zhang Ziyi,» sõnab ka Ken Watanabe, kes kehastab filmis geiša suurt armastust.

Draama filmis ja elus

Arthur Goldeni romaani põhjal valminud filmi tegevus algab 1929. aastal, kui vaene kalur müüb tütre Chiyo geišamajja, et tütar õpiks saama naiseks, kelle sarnased on sajandeid oma tarkuse, teravmeelsuse, tantsu-, laulu-, ja kalligraafiaoskuste ning lilleseadmiskunstiga jaapani härrasmehi lõbustanud.

Hoolimata rasketest tingimustest ja õelast rivaalist Hatsumomost (Gong Li), kes ta peaaegu põrmustab, puhkeb tüdruk õide. Talle pannakse uus nimi Nitta Sayuri ja temast saab üks kuulsamaid Jaapani geišasid.

Ajakiri Time kirjutab, et «Geiša memuaaride» universaalne võlu peitub muinasjutus, mis on tuttav peaaegu igas kultuuris – vaene tüdruk kohtab oma unelmate printsi. «See on nagu tuhkatriinulugu, kus Sayuri on noor kangelane, tema õpetaja Mameha (Michelle Yeoch) haldjast ristiema, Hatsumomo (Gong Li) kuri kasuema ja Ken Watanabe võluv prints.»

Ka kaadri taga saab näha filmiga üllatavalt sarnast draamat. Saatuse irooniana oli just Sayurit kehastav noor näitleja Zhang Ziyi see, kes tõukas 1999. aastal Gong Li Hiina esinäitlejanna kohalt, saades meisterlavastaja Zhang Yimou uueks lemmikuks.

Gong Li oli pikki aastaid olnud Yimou filmide peaosatäitja ja tema armastatu, kuid seitse aastat tagasi tõusis filmimehe uueks muusaks Ziyi, kes jäi režissöörile silma 18aastasena ühe šampoonireklaami võtetelt.

Nii Yimou kui ka Ziyi on oma väidetavat armusuhet sel ajal igati eitanud, kuid siiski tundsid filmi produtsendid veidi muret, kas 40aastane Li on üldse nõus oma noore rivaaliga ühes filmis mängima. «Inimesed muretsevad selle pärast liiga palju,» naeris Gong Li neile vastuseks. «Heade näitlejate koostöö sujub alati. Kui ta (Ziyi) on hea näitleja, pole mingit probleemi.»

26aastane Ziyi rääkis List aga hoopis suurema imetlusega: «Ta on nii ilus ja teinud nii palju häid filme. Olen nii õnnelik, et koos töötada saime.»

Töö filmi võtteplatsil oli aga sellegipoolest pingeline ja emotsionaalselt raske. Esiteks pidid näitlejad läbima kuuenädalase geišakultuuri tutvustava kursuse ja ära õppima inglise keele (mida tuli muuseas rääkida jaapani aktsendiga). Ja pisaraid valati võtteplatsil ohtralt, kirjutab Time.

Kõik said nutta

Viimasel võttepäeval elas Ging Li rolli nii sisse, et ei suutnud ka pärast kaamera seismajäämist nutmist jätta. «Andsin endast selle rolli jaoks tõesti kõik,» sõnab näitlejanna. Tema sõnu kinnitas ka Rob Marshall: «Ta seisis seal veel mitu tundi pärast võtte lõppu ja nuttis, sest ei suutnud seda tunnet niisama jätta ja rollist kohe välja tulla. Ma pole kunagi midagi seesugust näinud.»

Gong Li tunnistas, et tundis end lõpetades kuidagi tühjana: «Järsku ei teadnud ma, kuhu minna, mulle tundus, et see ei saa kõik olla, et miski on veel lõpetamata.» Seejärel palus ta režissööril endaga võtteplatsil toast tuppa jalutada. Režissööri käest vaikides kinni hoides ja võtteplatsil kõndides jättis ta oma tegelasega hüvasti.

Ka Ziyi tunnistab, et nuttis iga päev: «Sayuri on mu kõige emotsionaalsem roll.» Vaid Mamehat mänginud Michelle Yeoh sõnab, et kõik teised peale tema said kaamera ees nutta.

«Mameha ei tohtinud nutta. Ta pidi alati ennast valitsema ja täiuslikku maski hoidma. Nii et minu nutud jäid kõik kaamera taha,» naerab ta.

«Geiša memuaarid»

Režissöör: Rob Marshall («Chicago»)

Osades: Zhang Ziyi («Lendavate pistodade maja»), Michelle Yeoh («Tiiger ja draakon»), Ken Watanabe («Viimane samurai»), Gong Li («2046»), Cary Hiroyuki-Tagawa («Pearl Harbor»)

Film kandideerib Oscarile lavakujunduse, kostüümikujunduse, operaatoritöö, originaalmuusika, helirežii ja helimontaaži kategoorias.

Eestis alates 17. veebruarist.