MEISTER JA MARGARITA: Anna Kovaltšuk on tuntud NTV populaarsest telesarjast «Juurdluse saladused». Aleksandr Galibin mängis 1980ndail paljudes filmides, kuid on viimased kümme aastat ekraanilt eemale hoidnud. Paljud on täheldanud paari sarnasust Bulgakovi ja tema kolmanda abikaasa Jelenaga.Foto: All Over Press
Inimesed
29. detsember 2005, 00:00

«Meistri ja Margarita» seriaal purustas naispeaosatäitja abielu? (7)

Värske seriaal «Meister ja Margarita» on purustanud Venemaal vaataja­rekordeid – aga võtete ajal läks lõhki ka naispeaosatäitja Anna Kovaltšuki abielu. Kas nõnda­nimetatud Bulgakovi needus on tõesti tõsi?

Kümneosalise seriaali üks osa maksab Vene ajakirjanduse andmeil keskmiselt 8,45 miljonit krooni, terve seriaal kokku ligi 80 miljonit, mis teeb sellest Venemaa kõigi aegade kalleima telesarja. Ent kulutused paistavad end kuhjaga ära tasuvat. Pravda teatel purustas staažika režissööri Vladimir Bortko («Koera süda», «Idioot») seriaali esimene osa möödunud esmaspäeval Venemaal kõik vaatajarekordid. Näiteks Moskvas istus Mihhail Bulgakovi meistriteose kaua oodatud instseneeringuga tutvuma 58,6% televaatajaist. Kirjaniku kodumaal Ukrainas, kus sari jõudis eetrisse päev varem, oli vaatajaid veelgi enam – 66,9%.

Venemaal on Bulgakovi meistriteost üritanud vändata paljud kinokuulsused – Vladimir Naumov, Igor Talankin, Elem Klimov, Eldar Rjazanov. Kuid ikka loopisid kultuuriministeeriumi tähtsad ninad neile Bulgakovi ideoloogilise sobimatuse tõttu kaikaid kodaratesse. 1994 sai režissöör Juri Kara võtetega päris valmis, kuid levisse film ei jõudnud – algul lavastaja ja produtsendi tüli, hiljem Bulgakovi pärija ja «Meistri ja Margarita» õiguste omaniku, tema naise Jelena lapselapse Sergei Šilovski keelu tõttu. Lõpuks kadus film sootuks ära – ja selle asukoht on tänini teadmata. Nii pole ime, et räägitakse Bulgakovi needusest.

Ehkki värske seriaali näitlejad teatasid intervjuudes, et nemad mingit müstikat ei pelga, palunud Margarita osatäitja Anna Kovaltšuk Bortkol filmist välja jätta pahaendelise stseeni, mis vastasel juhul võinuks tema ellu traagilise pöörde tuua. Nimelt ei tahtnud Kovaltšuk, et väike hirmunud poiss, keda Margarita Wolandi ballile lennates kohtab, kutsuks tema tegelaskuju emaks. Annat tohtivat emaks kutsuda üksainus inimene maailmas – tema viieaastane tütar Zlata. Režissöör tuli naispeaosatäitja palvele vastu, ehkki episood oli filmi mõjukamaid ja raskemaid. Küllap toonitas Kovaltšuk lavastajale, et seriaali väntamise ajal läks tema pere niigi lõhki – purunes abielu näitleja Anatoli Iltšenkoga. Anna arvates ei saanud siiski tegu olla Bulgakovi needusega. «See ei juhtunud ootamatult. Kõik käis järk-järgult, keegi kellelegi käkki ei keeranud. Me läksime lahku, kuid see pole absoluutselt seotud «Meistri ja Margaritaga». Ma ei taha sel teemal rääkida.»

Klassik karistab edevust?

Ka Bortko pidi üle elama kõhedaks võtva vahejuhtumi. Temast möödus kuulsate Patriarhi tiikide ääres keegi tundmatu mees, ütles: «Ei tule teil sellest midagi välja» ning kõndis edasi. Bortko ei tõtanud talle siiski järele, et küsida, mida võõras mõtleb. Kuid seriaali on tabanud mitu tõsist hoopi. Näiteks elas Berliozi ossa kutsutud Aleksandr Kaljagin üle kaks infarkti ning keeldus rollist, et saatust mitte proovile panna. Aastate jooksul on projektist ebausu tõttu keeldunud teisedki näitlejad – kes tervisehäirete, kes näiteks korterivarguse tagajärjel.

Ješua osatäitja Sergei Bezrukov ütles pressikonverentsil ebausu kohta: «Mulle tundub, et Bulgakovit siiralt armastades võib kõike filmida. Teine asi on siis, kui inimesed võtavad seda järjekordse projektina, millega võib raha teenida, või kasutavad šedöövri ekraniseerimist isikliku kuulsuse eesmärgil – siis klassik kahtlemata karistab. Aga kui kõike teha siiralt, hingega, sooviga veel kord kuulutada, et Bulgakovit loetaks ja vaadataks, siis ma usun, et ta peab abistama.»

Meister ja Ješua räägivad ühe häälega

Esimesena tõi «Meistri ja Margarita» ekraanile Poola menurežissöör Andrzej Wajda, kuid 1971 esilinastunud «Pilatus ja teised» keskendus üksnes raamatu piiblitõlgendusele. 1972 jõudis linale Jugoslaavia päritolu Aleksandar Petrovici «Meister ja Margarita», 1990 sai valmis teleseriaali järjekordne poolakas Maciej Wojtyszko.

Uue seriaali stsenaarium valmis režissöör Vladimir Bortkol juba üheksa aastat tagasi, ent filmimiseni jõuti alles mullu. Võtted lõppesid märtsikuus. Ehkki suur osa tegevusest hargneb Moskvas, vändati film peamiselt Bortko kodulinnas Peterburis, sest seal on 1930ndate eksterjöör paremini säilinud.

Originaalitruu ekraniseeringu nimiosades võib näha Aleksandr Galibinit ja Anna Kovaltšukki. Pilatust mängib vanameister Kirill Lavrov, Ješuat Sergei Bezrukov, kes muuseas luges sisse ka Meistri repliigid. Komsomolskaja Pravda väitel lootis Bezrukov saada Meistri rolli, kuid režissöör vajas ossa mehelikumat ja vanemat tüüpi. Küll aga lubas Bortko Bezrukovil helindada Meistri osa, mis peegeldab ka Bulgakovi ettekujutust Meistri ja Ješua seotusest. Tõsiasi, et Meister räägib Bezrukovi häälega, põhjustas Galibinile väidetavalt suure šoki. Talle polnud sellest enne võtete algust teada antud.

Komsomolskaja Pravda andmeil kutsusid sarja tegijad Wolandi rolli Hollywoodi tähte Gary Oldmani, Prantsuse filmikuulsust Jean Renod ja Austria staari Klaus Maria Brandauerit, kuid kõik keeldusid. Bortko esmane valik olevat olnud hoopis Oleg Jankovski, kuid too väitis, et inimene on võimetu Saatanat mängima, ega nõustunud ka Pontius Pilatuse osaga. Nii sai Wolandiks 71aastane Oleg Basilašvili («Sügismaraton», «Armastus tööpostil»). Kass Peemotit mängivad dresseeritud kass ja kaks näitlejat – inimkuju Aleksandr Baširov ja prisket kõutsi meetrine estraadiartist Vano Miranjan.

Režissöör otsustas vändata iga tegevusliini omas koloriidis. I sajandi aegne Jeruusalemm on kollakasvioletne, 1935. aasta Moskva mustvalge kroonika, kuid Wolandi imed sünnivad värvide virvarri taustal. Arvukate eriefektide eest vastutas neli arvutifirmat ning menufilmiga «Öine vahtkond» kuulsust kogunud Pjotr Goršenin.

Lohutuseks Eesti televaatajatele, kes «Meistrit ja Margaritat» ei näe: netikülje www.masterimargarita.ru andmeil jõuab seriaal DVD kujul müügile juba jaanuari lõpul.