MÖIRGAV KOLETIS: Hirmuäratav King Kong jõuab ekraanile peamiselt tänu kõrgtehnoloogilisele filmitehnikale. Kuid hiigel­ahvi liigutuste taga on sama mees, kes kehastas «Sõrmuste isandas» Gollumit.
Inimesed
15. detsember 2005, 00:00

Peter Jackson: «King Kong» on film, mille ma tegin 9aastasele iseendale (6)

«King Kongi» uusversiooni puhul on kõik suur. Esiteks muidugi peategelane. Teiseks lõhki läinud eelarve, mis ulatus 207 miljoni dollarini. Kolmandaks läheb tavamõõtmetest välja filmi pikkus – see kestab üle kolme tunni. Kõige selle taga on aga Uus-Meremaa meisterlavastaja Peter Jacksoni SUUR idee, mis sai alguse juba 35 aasta eest.

«Sõrmuste isanda» võluri Peter Jacksoni jaoks oli 9aastasena telerist must-valge «King Kongi» filmi nägemine pöördeline sündmus. Film tõi Peterile pisara silma ja määras väikese filmihuvilise tulevikutee. «King Kong mõjus mulle nii sügavalt, et just siis otsustasin, et kunagi hakkan filme tegema. Mõtlesin, et tulevikus tahan osata teha just nii häid filme nagu «King Kong»,» räägib lapsepõlves hiigelahvist vaimustunud Jackson.

Esimese katse oma unelmate film valmis vändata tegi Jackson 12aastaselt. Poiss oli saanud peretuttavatelt kingiks filmikaamera, traadist meisterdatud King Kongi nuku karvkatteks annetas Peteri ema oma vana karusnahast keebi, Empire State Buildingu jaoks ehitas poiss papist mudeli ning New Yorgi silueti joonistas ta vanemate tagant pihta pandud voodilinale.

«Mulle tundus siis, et mul olid filmi tegemiseks kõik vajalikud oskused olemas. Aga projekt oli vist veidi ambitsioonikas,» naerab Jackson nüüd. «1996. aastal proovisin uuesti «King Kongiga» alustada, kuid stuudio Universal lükkas projekti tagasi, ja nii sukeldusin «Sõrmuste isanda» tegemisse. Kuid ma olen alati tahtnud «King Kongist» uusversiooni teha,» tunnistab Jackson.

Austusavaldus suurele ahvile

Tänagi nimetab Jackson oma lemmikfilmiks just 1933. aastal valminud «King Kongi». 1976. aasta versioon oli Jacksoni meelest täielik läbikukkumine: «Olin 15aastane, kui film välja tuli. Võtsin koolist vaba päeva, sõitsin Wellingtoni ja olin piletijärjekorras esimene. Kuid see oli suur pettumus, sest mina ootasin dinosauruseid ja pilvelõhkujat Empire State Building. Film oli täielik kitš ja väga kaugel sellest «King Kongist», mida ma 9aastasena nägin.»

Seepärast ei tahtnudki Jackson «King Kongi» uusversiooni tegevust viia mingisse futu-maailma – tema 2005. aastal valminud film on austusavaldus originaalile ja selle tegevus toimub 1930ndate majanduskriisi ajal. «Teen «King Kongi» uusversiooni kui fänn, kes tahab sellest fantastilisest loost lihtsalt näha kõrgtehnoloogilist versiooni,» sõnas Jackson filmivõtete ajal, kus kogukas mees kaotas koguni 31,5 kilo oma kehakaalust.

Tõelise filmifänni Jacksoni meelest pole suuremat pattu kui see, et film sünnib kaalutlustel, et miski on popp ja peaks rahvale peale minema. «Kõige hullem on see, kui filmitegemist dikteerivad demograafilised näitajad, või see, mis on moes, või see, mis parasjagu lastele meeldib. «Kongi» filmi taga pole ükski neist. Pole ju võimalik, et nüüd otsustas stuudio äkki, et sel aastal tahavad kõik näha filmi suurest gorillast. Olen aru saanud, et ennekõike hakkasin filmi tegema 9aastasele iseendale. Kõige ausam filmitegemise viis ongi seda teha iseenda jaoks,» tunnistas Jackson võtete ajal.

Edu = efektid+stoori+inimlikkus

Nii nagu «Sõrmuste isanda» filmid, kostitab ka «King Kong» vaatajaid ülimagusate jacksonlike eriefektidega. Kuid lisaks sellele, et Jackson näitab taas, et ta on väga andekas tehnikaimede-guru, demonstreerib ta «King Kongis» kriitikute sõnul ka suurepärast loo jutustamise oskust. Maailma pressis on lisaks eriefektidele hulgaliselt kiitust pälvinud ka näitlejatööd ja filmiajaloo ühe kummalisima armastusloo esitus.

Habrast blondi näitlejannat Ann Darrowd kehastav Naomi Watts sõnab, et tõetruult hooliva ja kaitsva, mitte sensuaalse armastuse mängimine poleks aga olnud võimalik ilma briti näitleja Andy Serkiseta, kelle miimika ja liigutused olid digitehnoloogia abil loodud 7,5meetrise King Kongi aluseks. «See, et ma ei pidanud rääkima tennisepalliga või laval liikuva puupulgaga, oli suur kergendus,» sõnab Watts, kellele osutus «King Kongi» võtteperiood päris piinavaks. «Olen suhteliselt habras, ja kui sind pidevalt sinna-tänna lükatakse ja tiritakse, siis polegi sinikate ja kriimustuste jaoks enam meiki vaja.» Seepärast ongi 37aastane Watts, kes jäi režissöörile silma filmis «Mulholland Drive», lubanud, et action-filmides ta edaspidi kaasa ei tee.

41aastane «Kongi»-näitleja Serkis, kelle näitlejatöö põhjal lõi Jackson ka Gollumi «Sõrmuste isandas», uuris rolli jaoks mitu kuud gorillade käitumist. Võtetel kandis ta sensoritega ülikonda, et see kaardistaks tema maneerid, mille animaatorid hiljem hiigelahvile üle kandsid. «Gorillad on vägagi inimlikud,» leidis näitleja ahve uurides. Tema sõnul muutus üks tema vaatlusalustest isegi armukadedaks, kui mees ühel päeval oma abikaasa loomavaatlusele kaasa võttis.

Just inimlikkuse aspekt on see, mida kriitikud peavad üheks Jacksoni «King Kongi» tugevamaks küljeks. Sest seekord ei jutusta Jackson enam kää­bi­ku­test, vaid räägib loo tunnetest ja inimestest.

«King Kong»

Režissöör | Peter Jackson, stsenaarium: Fran Walsh, Philippa Boyens and Mr. Jackson.

Osades | Naomi Watts (Ann Darrow), Jack Black, (Carl Denham), Adrien Brody (Jack Driscoll), Thomas Kretschmann (Captain Englehorn), Colin Hanks (Preston), Jamie Bell (Jimmy), Evan Parke (Hayes), Kyle Chandler (Bruce) ja Andy Serkis (King Kong/Lumpy).