MITMEKS KUUKS PEREST EEMALE: «Ega see otsus ikka kergelt tulnud. Neli kuud pere juurest ära – see on ikka tõesti päris karm,» leiab Ele Millistfer.Foto: Teet Malsroos
Inimesed
29. november 2005, 00:00

Koit, Lauri ja Ele kaovad Saksamaa lavadele (7)

Lauljad Ele Millistfer, Lauri Liiv ja Koit Toome asuvad lähipäevil kohvreid pakkima. Homme põrutavad kõik kolm Tšehhi Brnosse, kus lavastaja Georg Malvius teeb tuurimuusikali «Hair» proove.

«See on ikka päris karm graafik,» ütleb Ele naerdes. «Saab karm olema,» lisab ka Koit.

«Tegelikult see kõik hirmutab natuke, aga inimene harjub ju kõigega.»

Ka Lauri suust tuleb sama määratlus: «Karm!»

Et kolm Eesti muusikaliartisti uuel nädalal Tšehhi väikelinna Brnosse muusikaliproovidesse kihutavad ja siis kuude kaupa tuuril olla plaanivad, ongi põhjus, miks nende elu on karmiks kätte läinud. 26. detsembril on «Hairi» esietendus – Saksamaa linnas nimega Iserlohn. Sellele järgneb pikk tuuritamine: Saksamaa, Austria, Šveits ja võimalik et ka Taani. Kolme lauljat ootab ees kohvrite otsas elamine.

«Eks ma olen sellega leppinud, et ees ootab elu kottide otsas,» muigab Lauri. «Ning küll me ellu jääme.»

Töö ja ainult töö!

Tuurigraafik on igal juhul selline, et iga päev vahetab trupp linna. Üks meeletu-meeletu sõit. «Läänes ongi ju tuurid sellised, et töö kestab hommikust õhtuni ja siis vajud vastu ööd väsinuna voodisse,» on Koit ütlemata positiivne. Ees terendab töö ehk siis gallonite viisi higi ja pisaraid. Muuks nagunii aega ei jää. «Meil ei ole ju senini tuurikogemust olnud, eks see ole vaheldus ka, ehkki raske – aga põnev,» arvab Lauri.

Koidul ja Lauril on aga tagataskust võtta Helsingi Linnateatris tehtud «Miss Saigon», mille puhul nad alatasa laevaga Eestist Soome loksusid ning pärast Helsingis tehtud etendust veel Tartussegi muusikali laulma sööstsid. «Sellist koormust aga, mis meid praegu ees ootab, pole siinsetest muusikaliartistidest keegi peale Hanna-Liina kogenud,» pakub Koit. « See on ikka kuus kuni kaheksa etendust nädalas. Kuid samas – eks see arendab häält ja annab mulle kui lauljale palju juurde.» Kas kurguravimid on igaks petteks juba valmis pandud? «Loodan, et hääl peab vastu,» tähendab Koit. «Lauri jõudis mandlioperatsioonil ära käia, mina mitte. See on küll tõsi, et kord talve jooksul on mul kurguga probleeme, kuid – üritan mõelda positiivselt.»

Praegu on kolm lauljat muusikalinootide kallal iseseisvalt pusinud. «Poolteist nädalat olen klaveril toksinud,» naerab Lauri, «Hairis» hipi Woofi kehastama hakkav laulja.

Ka Koit on kodus oma rolli uurida nahistanud: tema mängida on üks peaosalisi nimega Claude.

«Raske on õppida, sest ei tea veel, mida lavastaja nõuab,» lausub Koit. «Georg Malvius on asja pea peale pööranud, seetõttu on pilt segane: alates lugude järjekorrast, mida ta juba on muutnud.» Ele mängib ses kultusmaiguga loos jõukast perest pärit neidu Sheilat, kes armub Koidu mängitavasse maapoissi.

Saab kodust välja

«Ega see otsus ikka kergelt tulnud,» ütleb Ele. Mitmeks kuuks perest eemale minek pani lauljatari kõvasti kahtlema ja mõtlema. «Neli kuud pere juurest ära – see on ikka tõesti päris karm,» hindab ta. «Kuid õnneks saab vahepeal koju ka ning perekond on lubanud, et tulevad mind vahepeal Saksamaale vaatama.» Kuid – jaa-vastus tuli Elelt Malviusele kaunis pragmaatilistel põhjustel: «Saab kodust välja ja end näidata.» Peale selle muidugi, et talle lavastaja Malviusega koostöö väga hästi sobib.

Ses rahvusvahelises trupis, millega Malvius «Hairi» lavale toob, on Lauri sõnul näitlejaid Tšehhist, Rootsist ja Saksamaalt.

«Esimene tsükkel kestab jaanuari lõpuni, siis on pikk paus 23. veebruarini ning seejärel kestab tuur 16. aprillini,» valgustab Lauri ees seisvat ajakava. «Vahepeal on märtsis ka üks vaba nädal.»

Nii pole ka midagi imestada, et Vanemuise muusikalid «West Side Story» ja «Cats» üsna hõreda graafikuga laval käima hakkavad.

Kui «West Side Story» puhul annab Koidu ja Lauri osa puhul asja ajada dublantidega, siis «Catsiga» lugu nii lihtne pole. Neil lihtsalt pole asendajaid. Kõik need «West Side Story» ja «Catsi» fännid, kes Vanemuise foorumis Koit Toomet taga ajavad, ei pea õnnetuks jääma.

«Kuna «Cats» on pikalt jooksnud, siis eks neid etenduskordi ongi juba hõredalt,» räägib Koit. «Käime vahepeal Eestis ja teeme oma «Catsid» ning «West Side Storyd» ära. Ning kui jaanuaris-veebruaris tuleb tuuri paus, siis teeme ära ka oma muud esinemised.»