«TEINE»: Filmi keskmes on naisvangivalvur, kes vabaneb tänu suhtekolmnurgale vanglamüüride vahel oma sisemisest vanglast.Foto: Repro
Inimesed
10. november 2005, 00:00

Tartu vangla müüride vahel vändatud tantsufilmis ei räägita mitte ühtegi sõna (1)

Täna õhtul esilinastub kinos Sõprus kevadel Tartu vanglas üles võetud tantsufilm «Teine». Filmi keskmes on naisvangivalvur, kes vabaneb tänu suhtekolmnurgale vanglamüüride vahel oma sisemisest vanglast.

Filmis, kus üks peaosalisi on ka Mait Malmsten, ei räägita ühtegi sõna – kõike väljendatakse tantsuga. Kuid rumbast pole režissöör René Vilbre sõnul filmis haisugi.

Rahvusvahelise koostööna valminud film ületab keelepiirid, sest kõneldakse ühist tantsukeelt. «Filmis ei räägita sõnagi. Ses mõttes on tegemist tummfilmiga,» kommenteerib Vilbre. «Iga liikumist muusika saatel võib ju tinglikult nimetada tantsuks. Mait Malmsten mängib ühte peaosadest, teistes peaosades on Ruslan Stepanov ja Helena Jonsdottir. Ma ei eristaks selles filmis näitlemist tantsust ja vastupidi. Kindlasti pole ses filmis aga näha sammugi rumbat, tangot või «Tuljakut»,» sõnab Vilbre.

Filmi võttepaigaks oli Tartu vangla – paik, mis Vilbre sõnul oli üks loo sünnipaiku ja põhjusi. «Tartu vangla on niivõrd eripärase arhitektuuriga koht, et seda mujale lavastada oleks olnud pea võimatu, või siis oleks see väga palju maksnud. Tegelikult on Tartu vangla arhitektid ühed filmi kunstnikud, nende looming mängib näitlejate kõrval olulist rolli.»

Võtteperioodile tagasi mõeldes meenub režissöörile nii helgeid kui ka negatiivseid momente: «Tartu vangla juhtkond oli meie suhtes ennekuulmatult vastutulelik (eriline tänu Jürgen Rakaseljale!). Seetõttu istusime võttegrupiga küll nädal aega vanglas kinni, kuid tunne oli ikka, et oled seal kõige kallim külaline! Me saime hulga teadmisi, kuidas vanglas elu käib, millised on lubatud ning lubamatud teod ja võtted vanglaelu juures. Usun, see aitas ka näitlejaid palju keskkonda sisseelamisel. Hoolimata suurepärasest vastuvõtust muutusime pärast võtteaega kõik pisut seadusekuulekamaks, sest tagasi ei olnud meil millegipärast tahtmist minna kellelgi...»

26minutine tantsufilm «Teine», mille koreograafid on Teet Kask ja islandlanna Helena Jonsdottir, on juba esilinastunud Rootsi televisioonis ning jõuab Vilbre sõnul veel Slovakkia, Soome ja Islandi televisiooni. ETV näitab Eesti, Islandi, Saksa, Soome ja Sloveenia koostöös valminud filmi täpselt nädala pärast.