ENDISELT RIVIS: Laine lauljad Sirje Põllu, Krista Grinbergs-Raidla, Merle Lilje olid Kalju Saarekese kõrval Olümpia varietees veerand sajandit tagasi ja olid koos ka raamatu esitlusel, austades omakorda vanameistrit lauluga ja tõestades, et ollakse jätkuvalt vormis. Pärast tänukõnet kohale tulnud seltskonnale ja raamatu üllitanud kirjastusele Varrak ei suutnud ka vanahärra ise niisama lava kõrval jalga kõpsutada, vaid võttis õhtu peaosalisena tantsusammud üles.
Inimesed
13. oktoober 2005, 00:00

Saarekese elu kui kabaree (3)

Just pealkirjaga «Elu kui kabaree» ilmus memuaarteos vanameister Kalju Saarekeselt, kes on oma elu pühendanud balletile, hiljem estraadile ning varieteekunstile. Järgmisel aastal tähistab tantsuguru 80. sünnipäeva, kuid on endiselt vitaalne ja tegija.

Raamatut «Elu kui kabaree» esitlesid autor ja kirjastus Varrak teisipäeva õhtul hotell Olümpia klubis Bonnie&Clyde, mis 80ndatel oli Tallinna üks kuumemaid varieteesid. «Olümpia oli meile elu mõtteks päeval ja öösel peaaegu kaksteist aastat,» kirjutab Saareke verivärskes mälestusteoses.

Olümpia varietees tantsisid omal ajal näiteks Tiit Härm ja Elita Erkina, laulsid Anne Veski, Tarmo Pihlap, Silvi Vrait, Ivo Linna, Mait Maltis, Mare Väljataga, Erich Krieger, kellest paljud olid vanameister Saarekest raamatu üllitamise puhul ka õnnitlema tulnud.

«Elu kui kabaree» autor ise ütles esitlusel, et varieteede aeg Eestis on seda väärt, et mälestused saaks raamatusse talletatud. «Aeg muudkui läheb, inimesed unustavad mõndagi ja lõppude lõpuks ei jäägi midagi järele. Nii süveneski üha enam tunne, et mul on lausa kohustus sellest kõigest kirjutada. Sest olen ju otsapidi olnud seotud kõikide kunagi tegutsenud varieteedega. Kas siis lavastajana, ühe või teise varietee juhina või istudes vähemalt žüriides ja hinnanud tollaseid programme.»

Raamatu autor tuletas meelde, kuidas kirjutamise käigus toimetaja Tiina Kanarbik suutis autorile selgeks teha, et ta on õigel teel. Kalju, ära üldse pabista, ühe koha peal ma isegi nutsin, öelnud toimetaja. «No siis ma tõtlesin, et kui ma suudan inimesi lausa nutma ajada, on asi korras,» tõdes nüüd Saareke.

Samas ei saanud autor jätta kiitmata kirjastajat. «Ma tundsin seal ennast lausa erakordselt ja mind võeti vastu kui suurt kirjanikku, nagu näiteks Jaan Krossi,» naljatas Saareke.

SL Õhtulehele ütles Kalju Saareke, et ta on kabaree ja varietee taassünni suhtes Eestis küllaltki skeptiline. «Meie mentaliteet on paraku selline, mis ei sisalda siin suurt optimismi,» arvab tantsupedagoog ja tulihingeline varieteekunsti propageerija.

«Võib-olla see õitseaeg veel kunagi tuleb, aga praeguses situatsioonis ma seda ei usu,» nentis ta. «Nišš on olemas ja publik on olemas, aga küllap ärimehed siis leiavad, et see on piisavalt kallis meelelahutus ja ratsa rikkaks sellega ei saa.»