MAAILMANIMEGA BASSIVIRTUOOS: Billy Sheehani kontosse kuulub ka hulk kõrvalprojekte. Üks neist on kaasalöömine Steve Vai saatebändis The Breed, tänu millele saabki Eesti publik teda kolmapäeval Tallinnas näha. www.billysheehan.com
Saund
8. oktoober 2005, 00:00

Attention, basskitarristid! (3)

Kolmapäeval astub Rock Café lavale maailmakuulus kitarrist Steve Vai koos tippmuusikutest koosneva saateansambliga The Breed. Saundi toimetuse arvates väärib nimiesineja Vaiga vähemalt samaväärset tähelepanu bändi bassist Billy Sheehan.

Basskitarrivirtuoos Billy Sheehan on sündinud 19. märtsil 1953 USAs Buffalos. Peale Steve Vai on ta musitseerinud koos selliste suurnimedega nagu David Lee Roth, Terry Bozzio ja Dennis Chambers, ning loonud koos Paul Gilbertiga rock-grupi Mr. Big.

Billyt, tema venda ja kaht õde kas­vatas ema üksi. Ometi suutis poiss endale muretseda mitmest kitarrist ja bassist koosneva n.-ö. stardikomplekti ning need lugematud tunnid, mis ta muusikale pühendas, viisid ta lõpuks bändi Opus One, millele järgnes jazz-bänd Opus Two.

Pärast oma esimese pärispilli – Fender P-bassi (sellest pikemalt allpool) – omanikuks saamist lõi Sheehan koos trummar Paul Varga ja kitarrist Dave Constantinoga bändi Talas. Energiast tulvil esinemised viisid nad Buffalos kiiresti kultusbändi staatusesse. Sel ajal kirjutas Sheehan oma kuulsaimad laulud «Shy Boy» ja «Addicted to that Rush».

Hüppelaud staariseisusesse

Kui Talas 1983. aastal tegevuse lõpetas, läks Sheehan UFOga (raskerokibänd, kust on läbi käinud teisigi maailmanimega virtuoose, näiteks kitarrist Michael Schenker) Poola tuuritama. See tuur ei olnud just üks paremaid, Poolas kehtis sõjaseadus, sõdurid ümbritsesid publikut ja bänd oli üpris suure pinge all, püüdes olukorda kontrolli all hoida.

Pärast UFOt lõi Sheehan käed endise Van Haleni laulja David Lee Rothi, trummari Greg Bisson­nete’i ning kitarristi Steve Vaiga. Vai (ke­da publik teadis varasemast ajast tänu koostööle Frank Zappa­ga ja hiljem Alcatrazzile) ja David Lee Roth olid Sheehani hüppelauad staariseisusesse.

1986 välja lastud «Eat ‘Em and Smile» oli väga edukas ja DLRile tõi see kaasa ulatusliku tuuri. Sheehan lõi kaasa ka «Skyscraperi» salvestamisel 1988. aastal, kuid kahjuks ei saanud ta järgnenud tuuril osaleda.

Pärast David Lee Roth Bandist lahkumist alustas Sheehan koos Paul Gilbertiga (kitarr), Pat Torpeyga (trummid) ja vokalisti Eric Martiniga tööd projektiga Mr. Big. Tõeliselt suureks tegi Mr. Bigi nende teine album «Lean Into It» (1991), mida müüdi üle 5 miljoni koopia ja millelt pärit hittballaad «To Be With You» tõusis paljude riikide edetabelitippu.

2002 tuuritas Sheehan Jaapanis sealse bändiga B’z, mis oli juba enne multi-plaatina-bänd ainuüksi Jaapani müüginumbrite põhjal.

Sheehan on lindistanud kaks sooloalbumit. Esimesel – «Compression» – mängib ta nii 6-keelset kui ka 12-keelset bariton-kitarri, bassi, laulab ning on programmeerinud trum­mid. Terry Bozzio ühines projektiga, mängimaks sisse kahe loo trummid. Album on lindistatud Sheehani kodustuudios. Tänavu ilmunud «Cosmic Troubadour’i» kohta on kriitikud öelnud, et sellel albumil pakub Shee­han kuulajale vapustava muusikalise reisi, mis on tulvil päranisilmset rõõmsat loovust ega tunnista mingeid piire ning kus muusikaline tundlikkus on immutatud pööraste meloodiliste naudingutega.

Sheehan on oma 38aastase bassistikarjääri jooksul andnud üle 4000 kontserdi. See vapustav kogemustepagas ei peegeldu ainult tema mänguoskuses, vaid ka fännide pühendumuses. Ta on võitnud parima bassisti tiitli Jaapani Player Magazine’i küsitluses kolm ning ajakirja Burrn! küsitluses viis korda. Tal on koht Quitar Magazine’i Gallery of Greats’is ning tema käejäljed on Hollywood Rockwallil.

Sheehani bassikliinikud

Sheehan tuuritab maailmas ka bassikliinikuid korraldades (neid sponsib Yamaha, kus Sheehanil on muuseas oma signatuur-mudel). Need tavaliselt soovilugude esitamisega lõppevad õpikojad on enamasti küsimus-vastus-võtmes – Sheehan tahab, et tema publik teeks endale kõigepealt selgeks, mida nad teada soovivad.

Sheehani esimene profiseeria basskitarr oli Fender P-bass, mida ta tugevalt modifitseeris (peamiselt oma elutoas). Tehtud muudatuste hulgas olid uue kaelapoolse helipea paigaldus, muudatused eelvõimendis, uus kael, krihvide nn. scallo­ping, uus roop, uued keeled ning HipShoti D-Tuner (vigur, mis lubab ühe liigutusega konkreetse keele häälestust muuta). Ehk innova­tiivseim oli bassile topelt väljundpesade lisamine, mis võimaldas kummagi helipea signaali eraldi võimendisse suunata.

See kõik aitas tal saavutada vaid talle iseloomulikku selget saundi, millele vähesed bassimängijad suudavad lähedale jõuda. Ilmselt kogu selle aja tõttu, mis Sheehan on koos oma basskitarriga veetnud, nimetab ta teda «abikaasaks» – «The Wife».

Billy Sheehan on saientoloogia kiriku liige ja kassipidaja – must kass Spooky on üks väheseid (kui mitte ainuke), kellel on piiramatu õigus muusiku kodustuudios aega veeta. «She is the Queen of the Castle,» ütleb Sheehan.

Vt. ka www.billysheehan.com

Välisajakirjanduse põhjal Mari Peterson

Steve Vai & The Breed

Steve Vai | kitarr

Billy Sheehan | bass

Tony MacAlpine | kitarr, süntesaator

Dave Weiner | kitarr ja sitar

Jeremy Colson | trummid