E-MEETER: Saientoloogia rajaja Ron Hubbardi leiutis elektropsühhomeeter reageerib negatiivsele mälupildile. Seda mälupilti analüüsides on võimalik jõuda probleemi tuumani ja vabastada negatiivne energia, õpetab saientoloogia.Foto: Arno Saar
Inimesed
3. oktoober 2005, 00:00

Saientoloogia: aitab või ohustab? (75)

Juba paar nädalat seisab Saku Suurhalli ees kollane telk, kus vabatahtlikud hingeabistajad tutvustavad huvilistele saientoloogia alustalasid ja eneseabitehnikaid. «Programm ühendab vabatahtlikke, kes aitavad inimesi kogu maailmas,» ütles pressile Nataliya Ukrainast. Maailmas terava kriitikatule alla sattunud religiooni propageerijate hulka kuulub ka Hollywoodi kuulsusi eesotsas Tom Cruise’i ja John Travoltaga.

Laupäeval suurt huviliste hulka telgis märgata ei ole – mõni uurib seintele riputatud tutvustusi saientoloogia alustalade rajaja Ron Hubbardi kohta, mõni tutvub lugemisruumis kirjandusega, üks vanem mees lamab n.-ö. massaažilaual, vabatahtlik teeb talle energiamassaaži.

«Päevas käib telgis umbes 150–200 inimest,» ütleb vabatahtlik Gabor Toth Ungarist. Ta on organisatsiooniga seotud juba kuus aastat.

«Nüüd tutvustame saien­to­loogiat ka Eestis ja teistes Ida-Euroopa riikides. Kokku käime 14 riigis, igal pool oleme umbes kuu aega,» ütleb Gabor.

Kui olen põgusalt tutvunud telgis oleva infomaterjaliga, uurin Gaborilt, kas nad töötavad ka kuulsa saientoloogia abivahendi e-meetriga, mis inimkeha energiaid mõõdab. «Töötame küll,» vastab Gabor ja juhatab mind laua juurde, millel aparaat seisab. Ta palub mul peos hoida kaht metallsilindrit ja mõelda mingile probleemile. Mõtlen. Seier teeb nõksu paremale. Gabor küsib, millele ma mõtlesin. «Mõtlesin, et pean suure rahvahulga ees seisma ja kellegi kõnet inglise keelde tõlkima,» ütlen mina ja uurin, kas nüüd järgneb arutelu, kuidas probleemile lahendust leida. Gabor vastab: jaa, kuid tema pole päris professionaalset e-meetri koolitust saanud. Kui mind aga vaevavad karjäärimured, saan ma kindlasti abi laual olevatest raamatutest, jõuame koos lahenduseni.

Ohkan ja e-meetri seier teeb suure hüppe. «Mille peale sa nüüd mõtlesid?» küsib Gabor huvitatult. Ei mõelnudki millelegi, see oli lihtsalt ohe ja kehast käis seega mingi jõnks läbi, arvan mina, kuid seda me pikemalt ei aruta.

Saku Suurhalli ette jäädakse veel nädalaks, siis on plaanis telgiga kesklinna kolida, sest Õismäe veer on liiga kõrvaline koht. Gabori sõnul on linnavõimudaga läbirääkimised käimas, et kesklinna telgi püstitamise luba saada.

Mis on saientoloogia?

«Meie missioon on inimesi aidata. Räägime inimestele saien­to­loo­gia vahenditest, mis aitavad neil lahendada näiteks abielu-, karjääri- või narkootikumiprobleeme,» sõnab Nataliya. «Tutvustame saientoloogia vahendeid, kuid me ei propageeri saiento­loogiat kui religiooni. Kasutame ainult selle õpetuse instruktsioone, mis tõesti inimesi aitavad.»

«Selleks, et saientoloogia praktikat kasutada, et pea saientoloog olema. Meie hulka kuulub kristlasi, juute, budiste,» ütleb Gabor.

Kuid mis siis saientoloogia ja need vahendid on, mis inimesed õnnelikus teeb? Selle kohta saab infot telgi seinaplakatitelt, mis on ka ainsad märgatavad eestikeelsed infovahendid – müügiletil olevad raamatud ja eneseabipamfletid on inglis- või venekeelsed, nii nagu vabatahtlikud isegi.

Saientoloogia ja eneseabitehnika alus on USA ulmekirjaniku Ron Hubbardi 1950. aastal valminud teos «Dianeetika», mille olemust selgitab telgist saadud Vahitorni laadse kujundusega pamflett «Saientoloogia».

Hubbardi teooria järgi on inimene hingestatud olend, kelle probleemid tulenevad nn. reaktsioonilisest mälust. Sinna salvestuvad kõik negatiivsed mälupildid, olgu need siis läbi elatud praeguses või eelmistes eludes. Minevikutraumad tekitavad inimestes negatiivseid energiaid, mis lukustuvad mällu ning millest on vaja vabaneda. Negatiivseid energiakogumeid nimetatakse engramiteks – need võtavad kontrolli inimese keha ja vaimu üle, põhjustades füüsilisi ja psüühilisi haigusi.

E-meeter aitab tuvastada probleemi

Siin tulevadki inimesele appi saien­toloogia vahendid, et engra­mitest vabaneda. Usu keskne praktika on nn. auditeerimisprotsess, kus õppinud vabatahtlik aitab inimesel avastada probleeme tekitavaid mõtteid, kuid konkreetse lahenduseni peab inimene siiski ise jõudma. Probleemi tuvastamine käib Hubbardi leiutise, elektropsühhomeetri ehk e-meetri abil – see on masin, mille praktilist kasutust sai uurida ka kollases telgis.

E-meeter koosneb kahest metallsilindrist ja seieriga skaalast. Inimene võtab silindrid kätte ja mõtleb probleemile, mis teda häirib. Agregaadist lastakse läbi üliväike elektriimpulss ja seier näitab stressitaset, mis probleemile mõeldes tekib. Auditeerimisprotsessi käigus arutatakse, mis negatiivse mälupildi esile kutsus ja pakutakse välja praktilisi lahendusi, kuidas engramitest vabaneda. Lahendused on kirjas Hubbardi lugematutes eneseabiraamatutes, mida abivajaja endale osta saab. Kui inimene on negatiivsest energiast vaba, saab temast puhastunu.

Tom Cruise sukeldub saientoloogia saladustesse

Sarnaseid tehnikaid kasutavad enda sõnul ka katastroofipiirkondades õnnetusohvritele abi pakkuvad ülemaailmsed vabatahtlikud, kes kollaste telkidega ringi liiguvad. Kuid saientoloogia süvareligioon läheb veelgi kaugemale – pamfleti viimastel lehtedel ilutseb tabel eri tasanditest, mille läbimine viib lõpuks täieliku vabaduseni. Puhastunust täieliku vabanemise saavutamiseni on veel 15 tasandit. Alles järjest kõrgemale jõudes pühendatakse inimesed saientoloogia tõelistesse saladustesse.

Internetientsüklopeedia «Wiki­pedia» kirjeldab, et kõrgematele tasemetele jõudnud saiento­loo­gi­dele tutvustatakse legendi 75 miljonit aastat tagasi kurja jumala Xenu poolt kosmoselennukitega Maale lähetatud vaimsetest olenditest teetanitest, kes Maal vulkaanidesse peideti ja siis vesinikpommidega õhku lasti. Nende olendite osakestest olevat saanud inimeste kehades elutsevad kehateetanid, kelle negatiivsest energiast saientoloogia vabaneda aitab.

Kui küsin Xenu kohta saien­to­loogia telgi vabatahtlikult, ütleb ta, et pole millestki säärasest kunagi kuulnud. Rahvusvahelises meedias esinenud saientoloogide sõnul mõistavad teetanite legendi vaid kõrgemale tasemele jõudnud saientoloogid ning press kisub jutu detaile kontekstist välja, et nende usku naeruvääristada.

Maailma pressis on saiento­loogiat nimetatud aga ohtlikuks kultuseks ning selle Hollywoodi esipropageerija Tom Cruise on sattunud suure kriitikatule alla. Cruise, kes liitus saientoloogia kirikuga 1986. aastal, ei jäta peaaegu üheski avalikus intervjuus mainimata saientoloogia plusse ega seda, kuidas religioon aitab inimesi päästa ohtlikust pseudoteadusest – psühholoogiast.

11. augustil eetris olnud CNNi programmis «Anderson Cooper 360» rääkis saientoloogia kirikust välja astunud Tory Christ­man, et Cruise on jõudnud süsteemi seitsmendale tasandile.

«See on väga ohtlik tasand,» sõnas religioonis pettunud Christ­man.

Seda, et Cruise kuulutab sel­lises laiahaardelises telesaates nagu «Tonight Show», kui ohtlik ja kuri teadus on psühholoogia, peetakse võrdseks jumala tööga.

Peale Cruise’i on tuntud saien­to­loogia propageerijad John Travolta ja Kirstie Alley, kuid nende sõnavõtud on jäänud märksa tagasihoidlikumaks.

Aitab või ohustab?

Kuigi saientoloogia alusteos «Dianeetika» on juba aastakümneid kuulunud USA bestsellerite nimekirja etteotsa, suhtub nii maailma press kui ka Ameerika psühhiaatrite assotsiatsioon Hubbardi praktikatesse äärmiselt kriitiliselt.

Ajakirja Time kaanelugu 6. mail 1991. aastal kirjutab saientoloogia kiriku väidetavatest rahapesustrateegiatest ja kontodest Šveitsi pankades. Time`i andmetel kuulutas föderaalkohus Ron Hubbardi 1971. aastal patoloogiliseks valetajaks, 1979. aastal mõisteti üheteistkümnele kõrgele kirikutegelasele, sealhulgas Hubbardi naisele, vanglakaristus, ning 1985. aastal süüdistas maksuamet teda kiriku varadest 200 miljoni dollari kõrvale panemises. Hubbard suri 1986. aastal, enne kui süüdistused kohtusse jõudsid.

Saientoloogia kiriku taga seisab end kasumitaotluseta organisatsiooniks nimetav ühendus Religious Technology Center, kes korraldab mitme narkokliiniku ja võõrutusprogrammi tööd. 1993. aastal saavutati USAs maksuametiga kokkuleppe, et saientoloogia kirik vabastatakse maksudest, sest tegu pole äriorganisatsiooni, vaid religiooniga.

Kreekas ja Saksamaal on aga saientoloogia kuulutatud kultuseks ja demokraatiale ohtlikuks, vahendab theopenpress.com. Selle aastal 13. juulil teatati, et Pariis ei anna näitleja Tom Cruise’ile aukodaniku tiitlit, sest ta propageerib saientoloogiat.

«Saiento­loogia suhtub inimesesse kui hingestatud olendisse, see annab inimestele vahendid oma olukorda parandada,» seletas Cruise palju kõmu tekitanud saates «Access Hollywood». Näitleja sõnul on usu levitamine talle ainult positiivset tagasisidest toonud.

«Inimesed tänavad mind, nad helistavad mulle öösel, räägivad minuga ja on tänulikud.»