NAERATUS LÄBI PISARATE: “Ma ei tea täpselt, aga olin tilgutite all vist tund aega. Aga see ei aidanud absoluutselt,” tunnistab Mailys. Hotelli naastes saabus uus haigushoog.Foto: Erakogu
Inimesed
24. september 2005, 00:00

«Pilt kadus eest. Vajusin kuhugi. Siis olin juba lava taga pikali.» (58)

Albaania pealinnas Tiranas peetud iludusvõistlusel «Miss Globe» Eestit esindanud Mailys Luigendile tähendas osalemine lõputut kannatuste rada. Finaalvõistluse kroonimistseremoonia ajal sõidutati piiga haiglasse tilgutite alla. «Mind saatis pidev ebaõnn,» ohkab võistlusel kõigest hoolimata edukalt esinenud Mailys.

Neljakümne nelja riigi kaunitarid veetsid Tiranas üle kahe nädala. Lõviosa sellest põdes hulk tüdrukuid ilmselt mõnd kõhuviirust.

Tagantjärele on vist tõik, et Mailys alles kaheksandal Tiranas viibimise päeval oma rõiva- ja kümnendal jalanõudekohvri kätte sai, tühiasi. Et lennukile pakitud pagasit teab kuhu saadetakse, tuleb ikka ette. Osalejate tervisega seonduvad küsimused on aga missivõistluse puhul täiesti erakordsed.

«Ärge muretsege, hakkan surema…»

Mailys räägib, et kõige hullemini vaevlesid meeletu kõhuvalu, nõrkuse, külmavärinate, peapöörituse ja oksendamise käes ka USA, Soome, Leedu ja Bosnia ja Hertsegoviina esindaja. Eri aegadel viidi kõik haiglasse. «Põhiliselt oksendati,» konstateerib Mailys, «ja kõik olid ehmunud – mis siin ometi toimub? Ei tea, kas olid meile pakutud juurviljad mustad või… ma ei kujuta ette,» oletab neidis. «Leedu tüdruk arvas, et see on kalaroogadest, mereandidest, aga mina neid eriti ei söönud. Ameeriklanna ei söönud samuti kala. Igatahes meie toast, olime seal viiekesi, haigestus koguni kolm.»

Mailyse sõnul algasid temal kõhuprobleemid viiendal päeval ja kestsid võistluse lõpuni. «Ühel õhtul tundsin lausa, et suren ära – niivõrd paha oli olla. Tohutu nõrkus. Uinudes läks aga asi üle,» räägib ta esimestest sümptomitest. Ja kuigi halb enesetunne kestis, üritas piiga sellest üle olla.

Võistlusel mitme maa neidusid esindanud Raivo Kiisler tunnistab, et süda hakkas tõsiselt valutama, kuulnud päev enne peaproovi Mailyselt, milles probleem – tüdruk oli laval liigtõsine. Leedu tüdruk kukkunud kokku juba nädal varem – pea vajunud lõuale ning öelnud vaikselt arstile: «Don`t worry, I`m going to die…» (eesti k. ärge muretsege, hakkan surema – toim.). Pärast seda, kui piigale elu taas sisse oli puhutud, tunnistanud too – arvas, et lõpp ongi käes.

«Püüdsin mõelda: kõik saab korda…»

Kui kaame Bosnia ja Hertsegovina neiu toimetati tõbilasse peaproovi päeval ning Soome piiga jõudis finaalvõistlusele viimasel minutil otse palatist, siis Mailyse haigusnähud kulmineerusid nagu kiuste just enne lõppvõistlust.

«Olime lava taga, meigiti ja tehti soenguid. Sõin ära ühe šokolaaditüki ja järsku hakkas kohutavalt paha. Mõtlesin, mis see siis nüüd on? Minestustunne tuli peale, hoidsin ennast kogu aeg kõveras ja püüdsin mõelda: kõik saab korda, kõik saab korda! Kui ootasin lavale minekut, arvasin, et kukun päris kokku, kuid lavale jõudes püüdsin seda mitte välja näidata ja lihtsalt naeratada.» Võib-olla suutis ta tõepoolest jõuvarud koondada tänu Raivo Kiisleri pakutud energiapommile, Eesti täisteraleivale, mida viimane vahetult enne tuleproovi pakkus.

«Oli lausa imetlusväärne, kuidas nii meie kui ka Soome tüdruk suutsid laval vastu pidada,» imetleb Kiisler neidude kangelaslikkust.

Igatahes kui soomlanna pärast iga vooru lavalt otsejoones oksendama tormas, siis Mailyst üritas teel tualettruumini toetada üks koreograaf. «Aga ma ei tahtnud, oksendamisega oleks nägu täiesti ära läinud, meik kõik laiali. Ma ei tahtnud…»

Järgmisel hetkel oli Mailys juba lava taga laua peal pikali. «Pilt kadus korraks eest, tundsin, et hakkan kuhugi vajuma, aga siis anti nuuskpiiritust,» meenutab neiu. Ta peab end üldiselt kõvaks minestajaks. «See oleks peaaegu juhtunud, õnneks taipasin veel, mis toimub.»

«Miss Globe`i» lõpudefileele Mailys ei jõudnudki, sest talutati kiirkorras värske õhu kätte. «Terve kari turvamehi ja muid funktsionääre jooks ümber ja kõik vaatasid küsivalt mulle otsa, justkui oleksin mingi jumal või doktor. Õnneks oli neidude tervise eest hoolt kandev arst saalis,» meenutab Raivo Kiisler. Mailys toimetati kähku haiglasse tilgutite alla. «Mailys ei tahtnud algul minna, aga tegin talle selgeks, kui tõsine on olukord.»

Nakatas ka poiss-sõbra

Kiisler räägib, et tilgutite all tuli Mailysele taas inimese nägu pähe. «Ta muutus rõõmsaks, vaatasime, et paranemine on ilmne. Hotelli jõudes läks kohe ärasõiduks asju pakkima, aga siis tuli minu juurde üks mänedžer ja ütles, et Eesti tüdruk on omadega täiesti out. Ta polnud võimeline enam isegi pakkima, oli poolteadvuseta.»

Kannatuste rada jätkus, sest mitme lennuki väljumised tühistati ning teekond koju kujunes oodatust tunduvalt pikemaks.

Eestisse jõudes Mailyse kõhuprobleemid ei taandunud. «Nakatasin kõige tipuks oma boyfriend`i, ta oksendas kindlasti vähemalt viis korda ja oli voodis pikali. Nüüd on kõik korras,» rõõmustab Mailys.

Kui Mailys oletab, et tegu oli haigusega, mis oli natuke düsenteeria moodi, siis Raivo Kiisler usub, et eks see oli ikkagi mõni nn. kõhugripi vorm: «Doktor ütles, et pingelises olukorras on organism nõrk, ütles ka oletatava haiguse nime. Mingi viirusnakkus. Arst ütles, et puuviljadest ega kalast polnud see kindlasti, ilmselt tõi nakkuse kaasa esimesena haigestunud Leedu miss.»