TAAS NOORED JA VALLATUD: Reet Oja ja Mati Talvik meenutavad kunagise öötelevisiooni aegset koostööd Hagi Šeiniga hea sõnaga. Oja mäletab näiteks Šeini sada protsenti ette valmistatud ja üliprofessionaalset eetrisse minekut ühel sellisel ööl kell pool viis.Foto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
14. september 2005, 00:00

Šein pani kokku 2170 grammi teleajalugu (2)

Eile esitles äsja 60aastaseks saanud ETV kunagine juht ja nüüdne meediaõppejõud Hagi Šein oma «Suurt teleraamatut», mis katab 50 aastat Eesti teleajalugu.

Šeini ja mitme kaasautori kirjutatud teatmeteos annab ülevaate televisiooni arengust Eestis. Raamat sisaldab televisiooni ja tema tegijate käekäiku oluliselt mõjutanud dokumentide ja kommentaaride väljavõtteid, uuringuid ning statistikat. Lisaks kujutab üllitis endast veel pildialbumit, mis annab ülevaate inimestest, kes on läbi aegade Eestis televisiooni teinud. Vaatluse all pole üksnes ETV, vaid ka erakanalid.

Raamat on paks, kaalub üle kahe kilo. Ühe käsitletud teleaasta kohta on välja toodud 43,4 grammi infot ja graafikat. Fotosid on raamatus üle 3000.

Šeini sõnul oli põhjusi raamatu valmimiseks kolm. Esiteks puudus seni niisugune väljaanne Eesti telemaastiku kohta, teiseks soovis Šein avaldada tänu ja näidata oma armastust ETV töötajate vastu. Kolmandana tõi ta nalja visates välja võimaluse, et raamatuta ei oleks nii palju hinnatud kolleege tema sünnipäeva tähistama saabunud.

Enne raamatu alustamist seisis Šein raske valiku ees, kas hakata kirjutama doktoritööd või panna teadmised proovile raamatuga. Koos oma doktoritöö juhendaja Peeter Vihalemmaga otsustas ta siiski raamatu kasuks, kartes, et muidu vajub osa Eesti teleajaloost unustusse.